Premijera predstave "Višnjik"

14. 09. 2020.

Sinoć je u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, održana zagrebačka premijera predstave "Višnjik", po drami A. P. Čehova, nastale u koprodukciji GDK "Gavella", HNK u Osijeku i 20. Osječkog ljeta kulture. Mnogobrojna publika je toplim pljeskom nagradila ansambl predstave, a gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, poslao je pismo ansamblu predstave.

Zagrebačka premijera predstave "Višnjik"

08. 09. 2020.

U nedjelju, 13. rujna 2020., u 20,00 sati, u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, održat će se zagrebačka premijera predstave "Višnjik", po drami A. P. Čehova, nastale u koprodukciji GDK "Gavella", HNK u Osijeku i 20. Osječkog ljeta kulture.
"Višnjik" je svoju osječku premijeru imao 6. srpnja na 20. Osječkom ljetu kulture, a zagrebačka publika osim u nedjelju, predstavu može pogledati i dan ranije, u subotu, 12. rujna u 20,00 sati, u sklopu projekta Ilica: Q'Art.
Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, po prijevodu Božidara Škriteka, dramaturg joj je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuju Dražen Ferenčina i Davor Molnar, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe Igor Valeri, scenski pokret oblikovala je Maja Huber, a svjetlo su oblikovali Tomislav Kobia i Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Sandra Lončarić, Antonija Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić / Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl. Prenosimo dio iz jedne od kritika: "Koprodukcije su i u najidiličnijim vremenima i izdašnim platežnim mogućnostima korisne po zdravlje teatra. U krizna doba naprosto su nužne. Ovaj recentni "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine i uzbudljivog i uzbuđenog osječko-zagrebačkog ansambla pravi je podvig. Rođen iz muke nepristajanja na pandemijski kaos..." (Davor Špišić, Telegram)

.

Blagajna započinje s radom

07. 09. 2020.

Od ponedjeljka 31. kolovoza, blagajna kazališta "Gavella" bit će otvorena svakog ponedjeljka, od 17,00 do 18,00 sati.

Aktivnosti u kazalištu "Gavella", rujan 2020.

07. 09. 2020.

Kao što nam je poznato, ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, i kazališta su prestala s radom te su na neko vrijeme zaustavila svoju produkciju. U tom trenutku, kazalište "Gavella" je, u različitim fazama produkcije, usporedno radilo na tri predstave: "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, bližio se premijeri, koja je bila predviđena za ožujak 2020.; "Usidrene" Elvisa Bošnjaka i redateljice Anastasije Jankovske, u koprodukciji GDK "Gavella", HNK Split i HNK Zadar, svoju su premijeru trebale imati na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a najesen i u kazalištu "Gavella"; a na "Tajni Grete Garbo" Mire Gavrana, u režiji Ivice Boban, otpočele su čitače probe. Sve je to zaustavljeno, kao i u drugim našim teatrima, a onda se 22. ožujka Zagrebu i okolici dogodio potres, u kojem je i kazalište "Gavella" oštećeno te se do sanacije nismo u mogućnosti vratiti u zgrade u Frankopanskoj.

Premijera "Višnjika" u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture

06. 07. 2020.

U sklopu 20. Osječkog ljeta kulture, u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. premijerno će biti izvedena predstava “Višnjik”, nastala po tekstu A. P. Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Gradskog dramskog kazališta “Gavella”.

Preminula Zdenka Heršak

05. 07. 2020.

U petak, 3. srpnja, u Zagrebu je preminula Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta "Gavella". Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

9. Festival Miroslav Krleža

25. 06. 2020.

Od 2. do 7. srpnja održat će se 9. Festival Miroslav Krleža. Kazalište "Gavella", čija je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, ovogodišnji je partner Festivala Miroslav Krleža, i naši se umjetnici pridružuju u mnogim naslovima festivala.

Preminuo Igor Vuk Torbica

18. 06. 2020.

Ansambl Gradskog dramskog kazališta "Gavella" i svi njegovi zaposlenici opraštaju se od dragog kolege i prijatelja Igora Vuka Torbice.
Igor Vuk Torbica u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" režirao je predstavu "Priče iz Bečke šume" Ödöna von Horvátha. Von Horváth je nesretnim slučajem stradao u Parizu; nije imao niti 37 godina, no stigao je napisati niz dramskih tekstova koji se igraju i danas i koje pozornice neprestano preispituju.

Ilica Q'ART i kazalište "Gavella"

08. 06. 2020.

U nedjelju, 7. lipnja, kazalište "Gavella" izašlo je na Ilicu te kao glavni partner podržalo projekt Ilica Q'ART. Predstavili smo kazališni izlog kojeg je uredila kostimografkinja Marita Ćopo, na tramvajskim tračnicama smo izložili cipele iz bogatog fundusa kazališnih kostima, odigrali Potresno dobre scene s prolaznicima, upriličili čitaću probu predstave "Posjet stare dame", u dvorištu Likovne akademije odigrali predtavu "Tesla Anonimus"...
Posebno zahvaljujemo Tomasu Kristaju i Danijelu Matoševiću iz „Graditeljstva Matošević“ na velikoj pomoći pri organizaciji smještaja kazališta „Gavella“ na Ilicu.

Sudjelovanje GDK "Gavella" u Projektu Ilica: Q'ART

03. 06. 2020.

U nedjelju, 7. lipnja, kazalište "Gavella" sudjeluje u projektu Ilica: Q'ART pod zajedničkim nazivom - "Gavella" na ulici, i to na tri različite točke u Ilici.