Preminuo Petar Veček

20. 12. 2010.

U subotu, 18. prosinca 2010., Zagrebu je, u 69 godini života, preminuo dugogodišnji član kazališta "Gavella" i jedan od ravnatelja, redatelj Petar Veček. Rođen je u Zagrebu 1942.,diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1971. u klasi Koste Spaića, koji ga je kasnije i zvao za ravnatelja dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, ali na toj je 'dužnosti', kao i na čelu Dramskog kazališta "Gavella", ostao tek kraće vrijeme. U kazalištu "Gavella" pamte se njegove režije Čehovljevog "Ujaka Vanje" iz 1976., Krležinih "Gospode Glembajevih" iz 1984., Brechtovog "Švejka u drugom svjetskom ratu" iz 1986., Beckettov "Svršetak igre" iz 1993. , Marinkovićeve "Glorije" iz 1995. te Moliereovog "Mizantropa" iz 1997. Komemoracija u spomen na Petra Večeka održat će se u kazalištu "Gavella" u srijedu, 22. prosinca 2010. u 10,00 sati. Posljednji ispraćaj će biti, isti dan, u srijedu, 22. prosinca 2010. u 12,10 sati na Krematoriju.

Premijera "Duha" u kazalištu "Gavella"

16. 12. 2010.

U petak, 17. prosinca 2010. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Duh" Margaret Edson, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca. Glavna junakinja komada, Vivian Bearing (igra ju Anja Šovagović Despot), sveučilišna je profesorica. Veliki je um, njena specijalnost su soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno i duboko bavi i smrću. Profesorica Bearing, dakle, zna sve o životu i o smrti, stručnjakinja je za to područje. A onda stiže dijagnoza: "Gospođo, imate rak." I sve što joj je dotad davalo sigurnost, sve će to sada pokazati tek svoju nemoć. Vivian, zapravo, o životu i o smrti ne zna ništa.

Komemoracija u spomen na Marinu Nemet

13. 12. 2010.

Komemoracija u spomen na Marinu Nemet održat će se u kazalištu "Gavella" u srijedu, 15. prosinca 2010. u 11,00 sati. Posljednji ispraćaj će biti, isti dan, u srijedu, 15. prosinca 2010. u 13,20 sati na Groblju Miroševac.

Preminula Marina Nemet

12. 12. 2010.

U subotu, 11. prosinca 2010. u Zagrebu je, u 51. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Marina Nemet. Marina Nemet rodila se 07. lipnja 1960. u Novoj Gradiški, a glumu je diplomirala 1985. godine, na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U stalni angažman teatra u Frankopanskoj, koje je do smrti bio njen kazališni dom, primljena je 1991. godine i otad se potvrđuje kao jedna od najsjajnijih naših glumica, prvo mlađe, a zatim i srednje generacije. Osim u svom matičnom kazalištu, Marina je Nemet odigrala brojne uloge u Kazalištu "Komedija", u Gradskom kazalištu "Žar ptica", Glumačkoj družini "Histrion", Teatru &TD...
Posljednja u nizu predstava po kojima ćemo pamtiti Marinu je "Alabama", Davora Špišića, u režiji Darija Harjačeka, naslov koji je Marini donio jednoglasne pohvale publike i kritike, kao i nagradu "Marul", što ju je dobila na 20. Marulićevim danima, za potresno odigranu ulogu Ruže, majke koja ostaje bez svog djeteta. Za istu ulogu nagrađena je od gledatelja i na "Gavella & Europlakat Fairu", kao najbolja glumica kazališta "Gavella" u sezoni 2009./10.

Probe predstave "Duh"

04. 12. 2010.

Na velikoj sceni kazališta "Gavella" intenzivno se odvijaju probe predstave "Duh" Margaret Edson, u režiji Same M. Streleca, čija se premijera očekuje u petak, 17. prosinca 2010. Margaret Edson je uoči novog stoljeća, "teškoj" temi usprkos, napisala "lako probavljiv" komad. "Duh" je na mnogo mjesta ironičan, često i humoran tekst, koji sukob "tijelo - duh" dovodi do ekstrema. Redatelj i scenograf je Samo M. Strelec, kostimografiju potpisuje Leo Kulaš, prijevod Tomislav Kuzmanović, a dramaturg predstave je Dubravko Mihanović. U "Duhu" igraju Anja Šovagović Despot, Dražen Kuhn, Sven Šestak, Perica Martinović, Ingeborg Appelt, Dragoljub Lazarov, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković i Damir Klarić.

Preminula Ljiljana Gener

03. 12. 2010.

U petak, 3. prosinca 2010. u Zagrebu je, u 83. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Ljiljana Gener. Rođena je 29. svibnja 1928. u Skakavcu kraj Karlovca; u Karlovcu je završila gimnaziju, a u Zagrebu započinje studij književnosti. Glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost upisuje 1952., od 1953. je godine angažirana u Narodnom kazalištu Dubrovnik, kasnije Kazalištu "Marina Držića". Od jeseni iste godine postaje članicom ansambla teatra u Frankopanskoj, odakle u mirovinu odlazi 1993. No nastavila je nastupati, pa je posljenja uloga koju je odigrala na sceni matičnog kazališta ona u predstavi "Mladoženja Barillon" Georgesa Feydeaua, u režiji Božidara Violića, 2002. godine.
Posljednji ispraćaj Ljiljane Gener bit će u ponedjeljak, 06. prosinca 2010., u 10,40 sati, na zagrebačkom Krematoriju.

Izložba kazališnih plakata Vanje Cuculića u Atriju kazališta

16. 11. 2010.

U četvrtak, 18. studenog 2010. u 18,00 sati, u Atriju kazališta "Gavella", otvorit ćemo izložbu plakata kazališta "Gavella", autora Vanje Cuculića. Posljednja potvrda uspješnosti naše suradnje dobivanje je svjetske oznake dizajnerske kvalitete, Nagrade Red Dot 2010., koju je Vanja Cuculić osvojio za seriju plakata kazališta "Gavella" ("Život je san", "Slučajevi običnog ludila", "Barbelo, o psima i djeci", "Dolina ruža"). Na jedan od najvećih dizajnerskih natječaja na svijetu ove je godine prijavljeno više od 12 000 radova iz više od 60 zemalja, u tri kategorije, a serija plakata kazališta "Gavella" nagrađena je u kategoriji communication design. Nagrađeni plakati bit će u stalnoj postavi Red Dot design muzeja u Essenu. Ovom izložbom kazalište "Gavella" proslavlja tu nagradu i obilježava jedno razdoblje suradnje s Vanjom Cuculićem koje je, obostrano, donijelo puno lijepih trenutaka. Izložba će se, u Atriju kazališta "Gavella", moći pogledati do 20. prosinca 2010.

Kazalište "Gavella" u Noći kazališta

12. 11. 2010.

Ovogodišnjoj manifestaciji "Noć kazališta", koja će se održati 20. studenog, kazalište "Gavella" doprinijet će izvedbama dviju predstava i izložbom
plakata. Na velikoj sceni, u 19,30 sati odigrat će se "Balade Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže", u režiji Franke Perković, a u 21,30, također na velikoj sceni možete pogledati "Kvetch" Stevena Berkoffa, u režiji Dražena Ferenčine. U atriju kazališta bit će postavljena izložba kazališnih plakata Vanje Cuculića. Ulaznice po cijeni od 10 kuna, mogu se, isključivo u subotu 20.11., kupiti na blagajni kazališta.

"Peeru Gyntu" nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta

11. 11. 2010.

Na upravo objavljenim nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, predstava "Peer Gynt" Henrika Ibsena, u režiji Aleksandra Popovskog, i produkciji kazališta "Gavella" nominirana je u kategoriji NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI. Izravni prijenos dodjele pogledajte na HRT-u u srijedu, 24. studenog 2010., a Peera Gynta na sceni u Frankopanskoj u ponedjeljak, 15. studenog u 19,30 sati.

Uručena nagrada i zatvorene 25. "Gavelline večeri"

29. 10. 2010.

Večeras su, dodjelom nagrade "dr. Branko Gavella", koju je osvojila predstava "Garaža" Zdenka Mesarića, u režiji Ivice Buljana, i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba i Teatra La MaMa E.T.C. iz New Yorka, završene 25. "Gavelline večeri". Najbolja je predstava nagrađena zlatnikom s likom osnivača teatra u Frankopanskoj, dr. Branka Gavelle, i novčanom nagradom čiji je pokrovitelj Hrvatski Telekom. Nagrade su Ivici Buljanu uručili Darko Stazić, ravnatelj kazališta "Gavella", a gospodin Ivan Hren, predstavnik Hrvatskog Telekoma predao je ček kojim pokrovitelj nagrađuje pobjedničko kazalište. Dario Harjaček, predstavnik žirija (čiji su članovi bili i Helena Braut, Frano Đurović, Pavlica Bajsić i Asja Jovanović) pročitao je obrazloženje. 25. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević i produkciji beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta.