Uručene nagrade "Ardalion"

07. 12. 2013.

Večeras su, prije izvedbe predstave "Zločin i kazna", uručene nagrade osvojene na 18. Jugoslovenskom festivalu "Bez prevoda" održanom od 11. do 17. studenog 2013. u Užicama. Nagrade je uručio Nemanja Ranković, umjetnički direktor Festivala "Bez prevoda", a obrazloženje žirija pročitao je Tomislav Kurelec, član prosudbenog povjerenstva. Pored glavne nagrade, one za najbolju predstavu, "Ardaliona" za najbolju režiju dobio je Zlatko Sviben, za najbolju žensku ulogu nagrađena je Anja Šovagović Despot, za najbolju mušku ulogu Franjo Dijak, nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojio je Ozren Grabarić, nagradu za najbolju kostimografiju osvojila je Marita Ćopo, a nagradu za scenografiju Ana Martina Bakić i Ivana Knez. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Svetozar Rapajić (predsjednik), Nebojša Romčević, Tomislav Kurelec, Zoran Ljutkov i Darko Nedeljković, ocijenio je da predstava "Zločin i kazna" predstavlja "jedan od zvjezdanih trenutaka u povijesti festivala" što dokazuje i ocjena publike - 4,86.

Mate Matišić nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za tekst "Fine mrtve djevojke"

25. 11. 2013.

Na sinoćnjoj dodjeli nagrade Hrvatskog glumišta nagradu za najbolji suvremeni dramski tekst osvojio je Mate Matišić za "Fine mrtve djevojke", predstavu praizvedenu u kazalištu "Gavella" u režiji Dalibora Matanića. Predstava je premijernoizvedna u siječnju ove godine, a Mate Matišić je za isti tekst nagrađen i nagradom "Veljko Maričić" na 20. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. "Fine mrtve djevojke" u prosincu će biti izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u Puli teu Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, a na matičnoj ih pozornici možete pogledati u petak i subotu, 29. i 30. studenog 2013.

Vanja Cuculić nagrađen na Trećem bijenalu kazališnog plakata

20. 11. 2013.

Na Trećem bijenalu kazališnog plakata u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina, Nagradu Goran Merkaš osvojio je dizajne kazališta "Gavella" Vanja Cuculić za plakat predstave "Platonov ili Drama bez naslova" A.P. Čehova. Žiri u sastavu Marjan Varjačić, Darko Sačić i Marinko Prga Cuculićev su plakat odabrali između 143 pristigla plakata tridesetak autora iz četiri države.

Predstava "Zločin i kazna" na Festivalu "Bez prevoda" osvojila čak sedam nagrada

18. 11. 2013.

U jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, u odabiru izbornika Bojana Munjina, predstava "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena i produkciji kazališta "Gavella" na 18. Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama osvojila je čak sedam nagrada "Ardalion". Pored glavne nagrade, one za najbolju predstavu, "Ardaliona" za najbolju režiju osvojio je Zlatko Sviben, za najbolju žensku ulogu nagrađena je Anja Šovagović Despot, za najbolju mušku ulogu Franjo Dijak, nagradu za najbolju epizodnu ulogu osvojio je Ozren Grabarić, nagradu za najbolju kostimografiju osvojila je Marita Ćopo, a nagradu za scenografiju Ana Martina Bakić i Ivana Knez. "Zločin i kazna" na matičnoj pozornici igra od petka, 22. studenog do čevrtak, 28. studenog 2013.

Kazalište "Gavella" u Noći kazališta

12. 11. 2013.

I ove godine, u subotu, 16. studenog 2013., Kazalište "Gavella" sudjeluje u Noći kazališta. Program Noći kazališta ove godine se godina održava u cijeloj Hrvatskoj, i u još osam zemalja. Teatar u Frankopanskoj svojim sugrađanima nudi dvije predstave - u 18,00 sati, na Velikoj sceni na rasporedu je "Push up 1-3" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Darija Harjačeka u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK u Šibeniku. U 22,00 na rasporedu je "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog. Ulaznice za obje predstave po cijeni od 10 kuna, mogu se kupiti, isključivo u subotu 16.11., na blagajni kazališta.

"Zločin i kazna" sudjeluje na "Festivalu bez prevoda"

12. 11. 2013.

U četvrtak, 14. studenog 2013. predstava "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena sudjeluje na 18. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicama. Festival traje od 11. do 17. studenog 2013. i kazalište "Gavella" je jedino selektirano hrvatsko kazalište. Predstava "Zločin i kazna" koja je premijeru imala u rujnu ove godine, bit će izvedena u konkurenciji još šest kazališta iz regije. Ovaj je roman nemalo puta oživio na pozornici, u raznim adaptacijama i dramatizacijama, a ovu potpisuje sam redatelj, Zlatko Sviben, okupljajući oko svog "dramatizacijskog scenarija" respektabilnu ekipu glumaca svih generacija teatra "Gavella". Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, skladatelj je Darko Hajsek a suradnik za scensko kretanje je Alen Čelić. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča. Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Ivona Kundert /Amanda Prenkaj.

Premijera "Osmog povjerenika" u režiji Saše Anočića

07. 11. 2013.

U petak, 8. studenog 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će se izvesti predstava "Osmi povjerenik" prema romanu Renata Baretića, u režiji Saše Anočića.
Na Trečić, najudaljeniji naseljeni hrvatski otok, dolazi po kazni Vladin osmi po redu povjerenik, Siniša Mesnjak. Njegov zadatak je organizirati izbore i legalnu lokalnu vlast. Mladom političaru stvar se čini više nego jednostavna, ali Trečić je sve drugo od običnog jadranskog otoka..." Na ovakvom zapletu počiva jedan od najnagrađivanijih romana u suvremenoj hrvatskoj književnosti, "Osmi povjerenik" Renata Baretića. Živopisan Baretićev svijet, utopistički i neposlušan, svijet koji ne želi da se njime vlada, na sceni teatra u Frankopanskoj pozvan je iznova stvoriti Saša Anočić, koji je i autor dramatizacije. Suradnica na dramatizaciji je Dora Delbianco, scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografiju potpisuje Danica Dedijer a u predstavi igraju: Janko Rakoš, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Barbara Nola, Sven Medvešek, Antonija Stanišić Šperanda, Ivana Roščić, Sven Šestak, Slavica Knežević, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Biserka Ipša.

Glazbeno-poetska večer "Glazba susreće riječi"

21. 10. 2013.

U subotu, 26. listopada 2013. u 22,00 sata, u Atriju kazališta "Gavella" održat će se prva u nizu glazbeno-poetskih večeri "Glazba susreće riječi." Uz glazbenu pratnju harfistice Doris Karamatić i kazivanje glumca Franje Dijaka te posebne goste - a ove subote to su Andrija Bosanac - Schroetter na trombonu i Ljubomir Zečević glasom i stasom - družit ćemo se uz odabrane stihove i glazbu najvećih naših i svjetskih pjesnika i kompozitora. Ulaznice po cijeni od 40,00 kuna mogu se nabaviti na blagajni kazališta "Gavella".

"Candide ili optimizam" je najbolja predstava 28. "Gavellinih večeri"

19. 10. 2013.

Večeras su, dodjelom nagrade "dr. Branko Gavella", koju je osvojila predstava "Candide ili optimizam" Voltairea, u režiji Krešimira Dolenčića, i produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella", zatvorene 28. "Gavelline večeri". Najbolja je predstava i ove godine nagrađena bistom osnivača teatra u Frankopanskoj, dr. Branka Gavelle, rad akademskog kipara Ivana Sabolića. Nagradu je uručio Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella", a preuzeo je redatelj Krešimir Dolenčić, autorski tim i ansambl predstave.

Uskoro počinju 28. "Gavelline večeri"

04. 10. 2013.

U kazalištu "Gavella" će se od 11. do 19. listopada 2013. održati 28. "Gavelline večeri". Prvi puta održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., nakon revitaliziranja 2005., ovo su već devete u nizu.Izbornik ovogodišnjih "Večeri" je Boris Svrtan, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac, kazališni redatelj te predavač scenskog govora na Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U osam dana imat ćemo priliku pogledati osam predstava - sedam u konkurenciji te jednu, onu na zatvaranju Festivala, izvan konkurencije. Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih "Gavellinih večeri" su Helena Buljan, Ivan Leo Lemo i Ana Prolić a kazalište čiju predstavu koju proglase najboljom, ponijet će nagradu, - bistu dr. Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića. Pobjednika 28. "Gavellinih večeri" saznat ćemo u subotu, 19. listopada 2013., a Festival ćemo zatvoriti, već tradicionalno, gostovanjem predstave izvan konkurencije, ove godine je to predstava "John Gabriel Borkman" Henrika Ibsena, u režiji Mateje Koležnik i produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.