Komemoracija u spomena na Matu Ergovića

13. 05. 2013.

Komemoracija u spomen na Matu Ergovića održat će se u kazalištu "Gavella", u Frankopanskoj 10, u četvrtak, 16. svibnja 2013. u 13,00 sati.

Gostovanje predstave "Život Molierea" Makedonskog narodnog teatra iz Skopja

08. 05. 2013.

U nedjelju, 12. svibnja 2013. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostovat će Makedonski narodni teatar iz Skopja, s predstavom "Život Molierea" Mihaila Bulgakova, u režiji Aleksandra Popovskog koja u Zagreb dolazi nakon gostovanja na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.Predstava kao svoju osnovu uzima razdoblje stvarnoga života francuskog komediografa (kojega sjajno igra vodeći makedonski glumac Nikola Ristanovski), u vrijeme dok je bio na čelu kraljevskoga teatra u doba vladavine Louisa XIV - Kralja Sunca. Premijera predstave "Život Molierea" je bila 16. travnja 2012., predstavu je režirao Aleksandar Popovski, a u naslovnoj ulozi je Nikola Ristanovski. Zagrebačka je publika Makedonski narodni teatar posljednji put imala priliku vidjeti 1997., a ovo gostovanje je jedinstvena prilika da i ljubitelji kazališta u Zagrebu vide predstavu koja je osvojila simpatije publike gdje god je igrala. Predstava ima prijevod na hrvatski jezik.

Preminuo Mato Ergović

08. 05. 2013.

U utorak, 7. svibnja 2013. u 87. godini života, preminuo dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella", Mato Ergović. Rodio se u Novim Mikanovicima, 11. siječnja 1927. godine. Pučku je školu završio u rodnom mjestu, a realnu gimnaziju u Vinkovcima, za vrijeme rata. Završivši pedagoški tečaj u Osijeku, od 1947. službuje kao učitelj u Benkovcu, Imotskom, Splitu, Bežancu kraj Pregrade... Od 1951. do 1954. studira glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu, kod dr. Branka Gavelle. Nakon što je završio studij, zapošljava se u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", gdje ostaje sve do 1985. godine, kada prelazi u dubrovačko Kazalište Marina Držića. Tamo radi do umirovljenja, 1992. godine. Posljednji ispraćaj Mate Ergovića bit će u petak, 10. svibnja 2013., u 12,30 sati, na Miroševcu.

Premijera predstave "U ime novca"

06. 05. 2013.

U subotu, 11. svibnja 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "U ime novca" Viktorije Nikiforove, u režiji Dražena Ferenčine. Gotovo programatski ispisujući tekst u kojem se sve, ali baš sve, vrti oko novca, i gdje bez brižljivo pripremljene računice nije moguće ni zatrudnjeti, ni roditi, ni umrijeti, ni zaposliti se, ni dati otkaz, ni kupiti stan, ni biti u intimnom odnosu, Nikiforova nam, dakako, pokazuje kakvi smo postali i kamo nas je dovela vjera - čak i ako je nismo imali, jer izbora zapravo nije ni bilo - u ono što običavamo nazivati "liberalnim kapitalizmom". Njena drama, međutim, nije docirajući moralitet, već komedija, društveno angažirana i premrežena našim svakodnevnim tugama, ali silno britka u opažanju i satirična u postupku. U predstavi čiju režiji potpisuje Dražen Ferenčina, kostimografkinja je Marita Ćopo koja, zajedno s redateljem, potpisuje i scenografiju, a autor glazbe je Mate Matišić. U predstavi igraju: Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Ivana Roščić, Ana Kvrgić, Dražen Kuhn, Perica Martinović, Pero Kvrgić i Nenad Cvetko.

Održana konferencija za medije povodom neutemeljenih optužbi bivšeg šefa računovodstva

26. 04. 2013.

Jučer je u kazalištu "Gavella" održana konferencija za medije na kojoj je ravnatelj kazališta Darko Stazić odgovorio na neutemeljene optužbe bivšeg šefa računovodstva Vinka Mikulića. "Sazvao sam ovu tikovnu konferenciju da obranim dignitet kazališta "Gavella" i svoju osobnu čast i ugled, kao ravnatelj te kuće. Hoću odmah na početku reći da ne postoji Slučaj Gavella. Postoji slučaj pokušaja rušenja ugleda kazališta "Gavella" i mene osobno, pokrenut i provođen od strane bivšeg zaposlenika kazališta - Vinka Mikulića. Prema tome, postoji slučaj Mikulić. Sve što je izgovorio, napisao i poslao medijima su spekulacije, manipulacije brojkama i laži. Zbog toga sam pokrenuo postupak Mikulićeve kaznene odgovornosti za klevetu." rekao je Darko Stazić.

Gostovanje HNK u Šibeniku s predstavom "Gospođica Julija"

12. 04. 2013.

U ponedjeljak, 15. travnja 2013. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostovat će Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, s predstavom "Gospođica Julija" Augusta Strindberga, u režiji Franke Perković. "Gospođica Julija" najosobnija je Strindbergova drama u kojoj autor otkriva i prenosi niz intimnih, autobiografskih citata. Drama je to s tri lica, Julijom, Jeanom i Kristinom, smještena u ivanjsku noć 1874. Šibenska premijera "Gospođice Julije" je bila 13. studenog 2012., predstavu je režirala Franka Perković, dramaturg je Goran Ferčec, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Marita Ćopo. U predstavi igraju Nataša Dangubić, Mladen Kovačić i Franka Klarić.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

08. 04. 2013.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea. Prošle godine su, kazalište "Gavella" i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, obilježavajući 50 godina od smrti, organizirali izložbu o liku i djelu dr. Branka Gavelle. Pored fotografija iz predstava, izvornih kazališnih cedulja i knjižica, idejnih scenografskih skica, režijskih knjiga prepunih bilježaka, prijevoda te autorskih rukopisa i izdanja, u atriju kazališta po prvi put su oku javnosti bile izložene i memorabilije poput posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti.

Premijera predstave "Candide ili optimizam"

02. 04. 2013.

U petak, 05. travnja 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Candide ili optimizam" Voltairea, u režiji Krešimira Dolenčića. Candide", pripovijest o nimalo dobrom stanju "najboljeg od svih svjetova", jedan je od vrhunaca Voltaireovog opusa, i možemo ga čitati i kao razbarušeni filozofski roman, i kao satiričnu rugalicu, i kao avanturističko lutanje jednog čovjeka na putu do spoznaje. Ljudska je priroda nepostojana i prevrtljiva, tvrdi Voltaire, stalna nam je tek potreba da preživimo i spoznamo, a put kojim ćemo se kretati sve je, samo ne pravocrtan. Zalažući se za slobodu i snošljivost, svestrani francuski književnik posebno se oštro obrušavao na sve dogme i fanatizme, crkvi nimalo bezazleno poručujući: "Smrvite bestidnicu!"Takav sadržaj u slučaju "Candidea" prati i eklektičnost forme, gdje nevjerojatne scene izviru jedna iz druge, nerijetko ne mareći ni za kakva jedinstva, zbog čega je o kazališnosti ovoga teksta suvišno govoriti. U predstavi čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramatizaciju i adaptaciju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić prema prijevodu R.M.Šurbatovića, scenografkinja i kostimografkinja je Valentina Crnković igraju Enes Vejzović, Nataša Janjić Lokas, Duško Valentić, Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

27. 03. 2013.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), ove godine dodijelivši tu čast Sanji Nikčević, istaknutoj hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarki, redovnoj profesorici teatrologije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Otkazuju se izvedbe predstava "Nosi nas rijeka" i "Crne oči"

26. 03. 2013.

Predstava "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića, koja se trebala odigrati u četvrtak, 28. ožujka 2013. te predstava "Crne oči" Davora Špišića, u režiji Dražena Ferenčine koja se trebala odigrati u subotu, 30. ožujka 2013. otkazuju se zbog bolesti glumca. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.