Otkazuje se izvedba predstave "Kralj Ubu"

25. 03. 2023.

Izvedbe predstave "Kralj Ubu" zakazana za nedjelju, 26. ožujka 2023., otkazuje se zbog bolesti glumca.Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta Kerempuh.

Premijera predstave "Kralj Ubu"

22. 02. 2023.

U subotu, 25. veljače u 20,00 sati, u kazalištu Kerempuh održat će se premijera predstave “Kralj Ubu” Alfreda Jarryja, u režiji Mirana Kurspahića, u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella" i Satiričkog kazališta Kerempuh. U predstavi igraju: Borko Perić, Marko Petrić / Miran Kurspahić, Amar Bukvić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Josip Brakus, Nela Kocsis, Barbara Nola i Iskra Jirsak. Tekst su adaptirali Miran Kurspahić i Rona Žulj, ujedno i dramaturginja predstave, scenografiju potpisuje Matija Blašković, kostime Danica Dedijer, suradnik za glazbu je Igor Jurinić, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Zlatni studio osvojili Filip Šovagovć i "Tena"

29. 01. 2023.

Na dodjeli nagrada Jutarnjeg lista - Zlatni studio, predstava "Tena – kronika raspada jedne ljepote" nastala u koprodukcji kazališta "Gavella", GK "Joza Ivakić" Vinkovci, Ludens teatara, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Gradskog kazališta Požega proglašena je najboljom predstavom 2022. godine. Za ulogu Oca u istoj predstavi Filip Šovagović osvojio je nagradu Zlatni studio za najbojeg kazališnog glumca. Dodjela se održala u subotu, 28. siječnja na HRT-u.
Ukoliko još niste pogledali, imate priliku 25. veljače u Virovitici na festivalu Virkas.

100. godišnjica rođenja Koste Spaića

20. 01. 2023.

Kosta Spaić, jedan od najznačajnijih hrvatskih kazališnih redatelja i pedagoga, rođen je u Zagrebu, 21. siječnja 1923. godine. Diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i Muzičkoj akademiji, smjer violina, a kazalištem se počeo baviti u dramskoj družini Francuskog instituta te u Družini mladih. Od 1943. bio je violinist na Radio Zagrebu, a 1948. je postao asistent režije u Dramskom studiju HNK. Prve samostalne režije ostvario je početkom 1950-ih u zagrebačkom HNK-u, gdje je postavio i neke od svojih antologijskih dramskih i opernih predstava. U Dramsko kazalište "Gavella" prešao je 1954., te se i u teatru u Frankopanskoj istaknuo nizom inovativnih režija, nastalih po tekstovima Ustinova, Lorce, Millera, Molierea, Axelroda, Pirandella, Giraudouxa, Anouilha, Budaka, Božića, Goodricha i Hacketta, Ionecoa, Kaštelana, Držića, Verikiosa, O'Neilla, Ibsena, Weissa, Čehova, von Horvátha, Shakespearea, Kosora, Nestroya, među kojima su neki naslovi igrani više od 100 puta. Surađivao je i s drugim hrvatskim kazalištima, kao i s teatrima u inozemstvu, a neke od svojih najuspješnijih predstava režirao je u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Za Spaićev redateljski opus karakteristično je "oslanjanje na dramsku riječ, istraživanje suodnosa predloška i različitih scenskih prostora te njegovanje scenskoga govora." Bio je direktor Dubrovačkih ljetnih igara, intendant zagrebačkoga HNK i umjetnički voditelj Dramskoga kazališta "Gavella", a istaknuo se i pedagoškim radom na Akademiji dramske umjetnosti. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Umro je u Zagrebu, 23. travnja 1994. godine.

"Naš razred" nagrađen na "Danima Jurislava Korenića" u Sarajevu

24. 12. 2022.

U petak, 23. prosinca, dodjelom nagrada završen je 6. međunarodni festival "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru u Sarajevu. Nagradom "Dragan Jovičić" za najbolju predstavu nagrađena je predstava "Naš razred" Tadeusz Słobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića. Nagradom "Žan Marlot" za najboljeg glumca nagrađen je Enes Vejzović za lik Vladeka, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Nataliji Đorđević za ulogu Rahelke. Predstava "Naš razred" premijerno je izvedena u travnju ove godine i do sada ju je pogledala publika u Zagrebu, Puli, Opatiji, Beču i Sarajevu.

Završene 35. "Gavelline večeri"

16. 12. 2022.

U petak, 16. prosinca dodjelom nagrada zatvorene su 35. "Gavelline večeri". Publika je tijekom dva prosinačka tjedna mogla pogledati okupljene uspješnice teatara iz Varaždina, Beograda, Subotice, Splita i Zagreba, uz zbog bolesti otkazano, planirano riječko gostovanje.
Odabrane predstave pogledalo je i prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Perica Martinović, glumica; Zrinka Turalija, HRT-ova novinarka i urednica; Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i kazališni kritičar. Oni su odabrali dobitnike nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.
35. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Zagrab 2020" Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

100. godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija

14. 12. 2022.

18. prosinca 100. je godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija, jednog od osnivača današnjeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Bobi Marotti rođen je u Mariboru 18. prosinca 1922. godine. Nakon diplome na glumačkoj školi 1943., priključio se partizanskoj glumačkoj družini, a nakon završetka rata nekoliko je godina radio prvo u riječkom, a potom u zagrebačkom HNK-u. Bio je jedan od mladih umjetnika koji su 29. svibnja 1953. godine, pod vodstvom Branka Gavelle, preuzeli zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovali Zagrebačko dramsko kazalište, koje je svoja vrata otvorilo 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u Gavellinoj režiji.

Otkazuje se izvedba predstave "Kralj Edip"

12. 12. 2022.

Večerašnja izvedba predstave "Kralj Edip" u produkciji HNK Rijeka koja se trebala odigrati večeras u KUC Travno u sklopu 35. "Gavellinih večeri" otkazuje se zbog bolesti glumca. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta u Petrinjskoj 13, ili u KUC Travno od 19 sati.

Započinju 35. "Gavelline večeri"

30. 11. 2022.

Nakon dvogodišnje stanke nastale uslijed pandemijskih okolnosti, potresa i građevinskih radova, u organizaciji kazališta "Gavella" održat će se 35. "Gavelline večeri". Od 3. do 16. prosinca, na čak 5 lokacija, publika će imati priliku pogledati predstave iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita.

Čestitke dobitnicima nagrada hrvatskog glumišta

25. 11. 2022.

Čestitamo Vlasti Knezović, dugogodišnjoj članici ansambla kazališta “Gavella”, na Nagradi hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Kako stoji u obrazloženju nagrade: “Vlasta Knezović je kroz dojmljiv niz predstava, filmova i dramskih serija, niz uloga, postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta "Gavella", već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.“

Čestitamo i članovima našeg ansambla, Živku Anočiću i Ivici Pucaru, na dobivenim nagradama Hrvatskog glumišta. Živku za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami, za ulogu Perice u dramskoj seriji "Dnevnik velikog Perice" u režiji Vinka Brešana a Ivici za sporednu mušku ulogu, Šimurine u “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana, u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.