100. godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija

14. 12. 2022.

18. prosinca 100. je godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija, jednog od osnivača današnjeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Bobi Marotti rođen je u Mariboru 18. prosinca 1922. godine. Nakon diplome na glumačkoj školi 1943., priključio se partizanskoj glumačkoj družini, a nakon završetka rata nekoliko je godina radio prvo u riječkom, a potom u zagrebačkom HNK-u. Bio je jedan od mladih umjetnika koji su 29. svibnja 1953. godine, pod vodstvom Branka Gavelle, preuzeli zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovali Zagrebačko dramsko kazalište, koje je svoja vrata otvorilo 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u Gavellinoj režiji.

Otkazuje se izvedba predstave "Kralj Edip"

12. 12. 2022.

Večerašnja izvedba predstave "Kralj Edip" u produkciji HNK Rijeka koja se trebala odigrati večeras u KUC Travno u sklopu 35. "Gavellinih večeri" otkazuje se zbog bolesti glumca. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta u Petrinjskoj 13, ili u KUC Travno od 19 sati.

Započinju 35. "Gavelline večeri"

30. 11. 2022.

Nakon dvogodišnje stanke nastale uslijed pandemijskih okolnosti, potresa i građevinskih radova, u organizaciji kazališta "Gavella" održat će se 35. "Gavelline večeri". Od 3. do 16. prosinca, na čak 5 lokacija, publika će imati priliku pogledati predstave iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita.

Čestitke dobitnicima nagrada hrvatskog glumišta

25. 11. 2022.

Čestitamo Vlasti Knezović, dugogodišnjoj članici ansambla kazališta “Gavella”, na Nagradi hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Kako stoji u obrazloženju nagrade: “Vlasta Knezović je kroz dojmljiv niz predstava, filmova i dramskih serija, niz uloga, postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta "Gavella", već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.“

Čestitamo i članovima našeg ansambla, Živku Anočiću i Ivici Pucaru, na dobivenim nagradama Hrvatskog glumišta. Živku za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami, za ulogu Perice u dramskoj seriji "Dnevnik velikog Perice" u režiji Vinka Brešana a Ivici za sporednu mušku ulogu, Šimurine u “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana, u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Otvorena blagajna u Petrinjskoj 13

21. 11. 2022.

Dok se kazalište "Gavella" u potpunosti ne vrati na svima poznatu adresu u Frankopanskoj 10, ulaznice za 35. "Gavelline večeri" i sve predstave kazališta "Gavella", možete nabaviti na novoj lokaciji blagajne u Petrinjskoj 13. Radno vrijeme blagajne je od 10 do 19 te sat vremena prije izvedbe u KUC Travno.

Natalija Đorđević nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta

12. 11. 2022.

Na upravo objavljenim nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu nominirana je Natalija Đorđević za ulogu Rachelka, kasnije Marianne, u prestavi "Naš razred" Tadeusza Slobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića. Zagrebačka publika predstavu "Naš razred“ može pogledati u utorak, 6. prosinca u 20,00 sati u KUC Travno, u sklopu 35. "Gavellinih večeri". Dodjela nagrade bit će u petak, 24. studenog 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

"Tena" proglašena najboljom predstavom na 1. "Slavonskom KaFeu"

24. 10. 2022.

Glavnu nagradu za najbolju predstavu na 1. Festivalu slavonskih kazališta "Slavonski KaFe", koji je održan u Gradskom kazalištu Požega, osvojila je predstava "Tena – kronika raspada jedne ljepote", nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Požega, te Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Ludens teatra.

Premijera predstave "Što na podu spavaš" u Novom Sadu

28. 09. 2022.

U utorak, 27. rujna 2022. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad održala se prva u nizu premijera predstave "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava koja je nastala u suradnji kazališta "Gavella" i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na pozornicu stiže kao jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"...

Redatelj predstave je Kokan Mladenović, asistent redatelja Igor Pavlović, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Marijela Margeta Hašimbegović, kostimografiju Marita Ćopo, autorica glazbe je Irena Popović Dragović, suradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić a suradnik za scenski govor dr. Dejan Sredojević.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i sam autor romana, Darko Cvijetić.

Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 u sklopu Artupunkture

13. 09. 2022.

Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 osmišljena je s ciljem da ostane produkcijskim dijelom kazališta "Gavella", a od 15. rujna, u sklopu Artupunkture, dom je audio-vizualnom radu koji spaja elemente građevinskog materijala s kazališnim rekvizitima i audio isječcima iz predstava koje su na repertoaru kazališta "Gavella". U osmišljavanju i izradi rada sudjelovali su Marita Ćopo, Dubravko Mihanović i Tomica Hrupelj kao autori koncepta, autorica prostornih instalacija je Marita Ćopo, autori scenografije su Marita Ćopo i Tomica Hrupelj, oblikovanje zvuka potpisuje Chistian Kanazir, a oblikovanje svjetla Marko Matošić.

O predstavama GDK "Gavella" u sezoni 2022./23.

23. 08. 2022.

Kako je kazalište "Gavella" u trenutku dok ovo pišemo još uvijek u obnovi i teško je sa sigurnošću reći kada će radovi završiti, i naša 2022./23. sezona ne ovisi samo o produkcijskim dogovorima i mogućnostima, već i o dinamici građevinskih radova u Frankopanskoj. Prva od predstava s kojom Gradsko dramsko kazalište "Gavella" premijerno izlazi pred publiku u sezoni 2022./23. je "Što na podu spavaš", koprodukcija GDK "Gavella", Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Predstava nastaje po romanu Darka Cvijetića, u dramatizaciji Kokana Mladenovića, Mine Petrić, Darka Cvijetića, Dubravka Mihanovića i ansambla predstave. Premijera u Novom Sadu očekuje nas 17. rujna, premijera na MESS-u u listopadu, a u GDK "Gavella" nakon toga, čim velika scena bude osposobljena za igranje. U listopadu (planirani datum premijere je 15. listopada) očekuje nas premijera predstave za koju probe počinju krajem kolovoza, a to su "Kozmički žongleri", koji nastaju po tekstu Kalmana Mesarića, u adaptaciji i režiji Ivana Penovića. Ovom predstavom planiramo otvoriti našu novoizgrađenu malu scenu. U studenom bismo pred gledatelje željeli premijerno izaći s predstavom "Spaljena (Jednaka noć)", prema konceptu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, a čije tekstove potpisuju Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović i Filip Šovagović. Ova predstava igrala bi u atriju teatra u Frankopanskoj. Zamisao nam je da nas do kraja 2022. godine očekuju još "Gavelline večeri", tradicionalni festival kazališta "Gavella". U planu je da nam prva premijera u 2023. godini bude praizvedba dramskog kvarteta Mate Matišića, "Moji tužni monstrumi", u režiji Vite Taufera, predstave kojoj se već dugo nadamo. Slijedi koprodukcija GDK "Gavella", Osječkog ljeta kulture i GK "Joza Ivakić" Vinkovici, u suradnji s kojima pripremamo Čehovljevog "Galeba", u režiji Aide Bukvić, čija bi premijera bila ljeti u Osijeku. Potkraj sezone započeli bismo probe za "Tajnu Grete Garbo" Mire Gavrana i Ivice Boban. Na maloj sceni u sezoni 2022./23. u planu su još dvije koprodukcijske suradnje: s Ludens Teatrom, na tekstu "Moderni oblici patnje" Dine Vukelić, u režiji Darija Harjačeka; te s kazališnom skupinom DeFacto, na naslovu "Deca", po nagrađivanom romanu Milene Marković, u režiji Saše Božića.