Gostovanje Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u kazalištu "Gavella"

22. 12. 2009.

U utorak, 29. prosinca 2009. u 19,30 sati, u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" gostuje Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada s predstavom Martina McDonagha "Ljepotica iz Leenanea" u režiji Borisa Isakovića. Ovim komadom McDonagh ne ispisuje povijest vezanu za ruralni život svoje domovine; još manje je "Ljepotica iz Leenanea" metafora zlosretne sudbine Iraca koji ne mogu ostati na svojim siromašnim imanjima, u svojim tijesnim kamenim kućama s malim prozorima kroz koje se rijetko probija sunce, a koji štite od oštrih, ledenih, sjevernih vjetrova, ali se nisu u stanju skrasiti u "velikom svijetu" - Londonu ili SAD-u, svejedno - gdje zauvijek ostaju "zajebani Paddyji", kako ih pogrdno zovu Englezi. Pa ipak, priča o užasu ostanka i nemogućnosti bijega neizbježan su okvir za ovu dramu. U predstavi, pored redatelja Boris Isakovića, igraju Jasna Đuričić, Ksenija Martinov - Pavlović i Marko Savić, dramaturg je Aleksandar Milosavljević, scenograf Geroslav Zarić, a kostimografkinja Marina Sremac. Predstava se održava uz potporu Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine s kojima je kazalište "Gavella" u veljači ove godine potpisalo sporazum kojim predstavnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj značajno participiraju u troškovima gostovanja predstava iz Srbije. Ulaznice možete nabaviti na blagajni kazališta ili na www.gavella.hr.

Premijera predstave "Balade Petrice Kerempuha"

11. 12. 2009.

Sinoć je u kazalištu "Gavella" održana premijera predstave "Balade Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže u režiji Franke Perković. Autor glazbe - koja se izvodi uživo - je Mojmir Novaković, poznat po radu sa skupinama "Legen" i "Kries", video potpisuje Miroslav Sikavica, scenograf je Ivo Knezović, a kostimografkinja Marita Ćopo, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik, dramaturg je Dubravko Mihanović, a jezična suradnica Đurđa Škavić. U predstavi igraju: Dijana Vidušin, Ivana Roščić, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica i Sven Šestak te glazbenici Mojmir Novaković i Andor Vegh.

Šetnja ansambla predstave "Balade Petrice Kerempuha"

07. 12. 2009.

U ponedjeljak, 7. prosinca 2009. u 11,00 sati, iz teatra u Frankopanskoj, Varšavskom ulicom, preko Cvjetnog trga, Bogovićevom do Dolca, krenula je povorka ansabla predstave "Balade Petrice Kerempuha". Cilj je građanima Zagreba bio predstaviti premijeru koja nas očekuje u četvrtak, 10. prosinca u 19,30 sati u kazalištu "Gavella".

Studio Cuculić nagrađen na dva međunarodna biennala plakata

19. 11. 2009.

Studio Cuculić, stalni suradnik kazališta "Gavella" i autor vizualnog identiteta teatra u Frankpanskoj, nagrađen je na dvama međunarodnim izložbama plakata za kazališne plakate predstava kazališta "Gavella". Na 10. Međunarodnom biennalu plakata u Teheranu, između 1800 pristiglih radova, nagrađeni su posebnim priznanjem za plakat predstave "Život je san" Pedra Calderona de la Barce, a na 12. Međunarodnom biennalu kazališnog plakata Teatra Wanda Siemaszkowa u Rzeszowu, u Poljskoj, osvojili su nagradu za plakat predstave "Ilijada 2001.", autorskog projekta Filipa Šovagovića. Studio Cuculić je studio za grafički dizajn i vizualne komunikacije, osnovan 2004. godine te je od samih početaka usmjeren u dva pravca, prema tržišnim komunikacijama i dizajnu za kulturu. O Studiju više možete saznati na www.studio-cuculic.hr.

Najavljen humanitarni koncert "Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka"

17. 11. 2009.

Tiskovnom konferencijom u Atriju kazališta "Gavella" najavljen je humanitrani koncert "Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka" koji će se održati na Velikoj sceni teatra u Frankopanskoj, u nedjelju, 29. studenog 2009. u 19,30 sati. Kao članovi-pjevači "Go-Go Swing Orkestra" nastupit će Goran Navojec, Anja Šovagović - Despot, Vedran Mlikota, Mila Elegović, Igor Mešin, Filip Šovagović i Iva Visković. Ulaznice se, po cijeni od 120,00 kuna, mogu kupiti na blagajni Kazališta.

Otkazuje se izvedba predstave "Orfej silazi"

13. 11. 2009.

Izvedba predstave "Orfej silazi" Tennessee Williamsa, u režiji Janusza Kice, kojom je Helena Buljan trebala obilježiti 45 godina umjetničkog rada, otkazuje se zbog bolesti glumice. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne 4864 616.

Obilježavanje 45 godina umjetničkog rada Helene Buljan

10. 11. 2009.

U subotu, 14. studenog 2009. s početkom u 19,30 sati, izvedbom predstave "Orfej silazi" Tennesseeja Williamsa, u režiji Janusza Kice, Helena Buljan obilježit će 45 godina umjetničkog rada. Helena Buljan diplomirala je na zagrabačkoj Akademiji za kazališne umjetnosti 1964. godine i iste godine ulazi u ansambl kazališta "Gavella" u kojem ostvaruje mnogobrojne uloge. Izazovan i poticajan dramski materijal teksta "Orfej silazi" predstavljen je u režiji Janusza Kice, prevoditelji Williamsove drame su Vinko Zgaga i Lada Kaštelan, koja je i dramaturginja predstave, scenografi su skupina NUMEN, kostimografkinja je Irena Sušac. U predstavi "Orfej silazi" igraju Jelena Miholjević, Biserka Ipša, Dragoljub Lazarov, Siniša Ružić, Antonija Stanišić, Perica Martinović, Helena Buljan, Boris Festini, Sven Medvešek, Marina Nemet, Anja Šovagović Despot, Ivica Vidović, Dražen Kühn, Ranko Zidarić i Dubravka Miletić. Nakon predstave će Goran Grgić, u ime HDDU-a Heleni Buljan uručiti prigodan poklon.

Humanitarni koncert "Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka"

06. 11. 2009.

U nedjelju 29. studenog 2009. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" Go-Go swing orkestar odžat će humanitarni koncert za pomoć pri liječenju u prometnoj nesreći stadalog Jana Torjanca. Ulaznice za koncert pod nazivom "Glumci pjevaju za Jana, Slavicu i Marka" od ponedjeljka, 9. studenog 2009. mogu se kupiti na blagajni kazališta "Gavella" po cijeni od 120,00 kuna.

Zatvorene 24. "Gavelline večeri"

31. 10. 2009.

Večeras su, dodjelom nagrade "dr. Branko Gavella", koju je osvojila predstava "Zagrebački pentagram" Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović, Damira Karakaša i Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija, i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, završene 24. "Gavelline večeri". Najbolja je predstava nagrađena i plaketom i novčanom nagradom "Vjesnika", jednog od medijskih pokrovitelja "Večeri".

Gostovanje splitskog HNK u okviru 24. "Gavellinih večeri"

23. 10. 2009.

U nedjelju, 25. listopada u sklopu 24. "Gavellinih večeri" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita sa predstavom Fjodora Mihajloviča Dostojevskog "Zločin i kazna" u Aleksandra Ogarjova, već udomaćenog na sceni splitskog kazališta. Redatelj i ujedno autor dramatizacije je Aleksandar Ogarjov, scenografiju i kostimografiju potpisuje Vera Martinova, scenski pokret potpisuju Albina Rahmatulina i Lev Šapošnikov, dok sam redatelj napravio odabir glazbe. Rodiona Romanoviča Raskoljnikova igra Mijo Jurišić, Porfirija Petroviča Trpimir Jurkić, Sofju Semjonovnu Marmeladovu Andrea Mladinić, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Mirjana Donadini, Vicko Bilandžić, Ante Krstulović, Vjera Tulić, Dijana Kurobasa, Barbara Sumić. Premijera predstave je bila 27. veljače 2009.