"Naš razred" nagrađen na "Danima Jurislava Korenića" u Sarajevu

24. 12. 2022.

U petak, 23. prosinca, dodjelom nagrada završen je 6. međunarodni festival "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru u Sarajevu. Nagradom "Dragan Jovičić" za najbolju predstavu nagrađena je predstava "Naš razred" Tadeusz Słobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića. Nagradom "Žan Marlot" za najboljeg glumca nagrađen je Enes Vejzović za lik Vladeka, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Nataliji Đorđević za ulogu Rahelke. Predstava "Naš razred" premijerno je izvedena u travnju ove godine i do sada ju je pogledala publika u Zagrebu, Puli, Opatiji, Beču i Sarajevu.

Završene 35. "Gavelline večeri"

16. 12. 2022.

U petak, 16. prosinca dodjelom nagrada zatvorene su 35. "Gavelline večeri". Publika je tijekom dva prosinačka tjedna mogla pogledati okupljene uspješnice teatara iz Varaždina, Beograda, Subotice, Splita i Zagreba, uz zbog bolesti otkazano, planirano riječko gostovanje.
Odabrane predstave pogledalo je i prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Perica Martinović, glumica; Zrinka Turalija, HRT-ova novinarka i urednica; Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i kazališni kritičar. Oni su odabrali dobitnike nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.
35. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Zagrab 2020" Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

100. godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija

14. 12. 2022.

18. prosinca 100. je godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija, jednog od osnivača današnjeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Bobi Marotti rođen je u Mariboru 18. prosinca 1922. godine. Nakon diplome na glumačkoj školi 1943., priključio se partizanskoj glumačkoj družini, a nakon završetka rata nekoliko je godina radio prvo u riječkom, a potom u zagrebačkom HNK-u. Bio je jedan od mladih umjetnika koji su 29. svibnja 1953. godine, pod vodstvom Branka Gavelle, preuzeli zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovali Zagrebačko dramsko kazalište, koje je svoja vrata otvorilo 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u Gavellinoj režiji.

Otkazuje se izvedba predstave "Kralj Edip"

12. 12. 2022.

Večerašnja izvedba predstave "Kralj Edip" u produkciji HNK Rijeka koja se trebala odigrati večeras u KUC Travno u sklopu 35. "Gavellinih večeri" otkazuje se zbog bolesti glumca. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta u Petrinjskoj 13, ili u KUC Travno od 19 sati.

Započinju 35. "Gavelline večeri"

30. 11. 2022.

Nakon dvogodišnje stanke nastale uslijed pandemijskih okolnosti, potresa i građevinskih radova, u organizaciji kazališta "Gavella" održat će se 35. "Gavelline večeri". Od 3. do 16. prosinca, na čak 5 lokacija, publika će imati priliku pogledati predstave iz Zagreba, Beograda, Subotice, Rijeke, Varaždina i Splita.

Čestitke dobitnicima nagrada hrvatskog glumišta

25. 11. 2022.

Čestitamo Vlasti Knezović, dugogodišnjoj članici ansambla kazališta “Gavella”, na Nagradi hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Kako stoji u obrazloženju nagrade: “Vlasta Knezović je kroz dojmljiv niz predstava, filmova i dramskih serija, niz uloga, postala i ostala izuzetna, posvećena, snažna glumačka osobnost ne samo Gradskog dramskog kazališta "Gavella", već i cjelokupnog hrvatskog glumišta.“

Čestitamo i članovima našeg ansambla, Živku Anočiću i Ivici Pucaru, na dobivenim nagradama Hrvatskog glumišta. Živku za najbolje glumačko ostvarenja u TV drami, za ulogu Perice u dramskoj seriji "Dnevnik velikog Perice" u režiji Vinka Brešana a Ivici za sporednu mušku ulogu, Šimurine u “Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja” Ive Brešana, u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Otvorena blagajna u Petrinjskoj 13

21. 11. 2022.

Dok se kazalište "Gavella" u potpunosti ne vrati na svima poznatu adresu u Frankopanskoj 10, ulaznice za 35. "Gavelline večeri" i sve predstave kazališta "Gavella", možete nabaviti na novoj lokaciji blagajne u Petrinjskoj 13. Radno vrijeme blagajne je od 10 do 19 te sat vremena prije izvedbe u KUC Travno.

Natalija Đorđević nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta

12. 11. 2022.

Na upravo objavljenim nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta, u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu nominirana je Natalija Đorđević za ulogu Rachelka, kasnije Marianne, u prestavi "Naš razred" Tadeusza Slobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića. Zagrebačka publika predstavu "Naš razred“ može pogledati u utorak, 6. prosinca u 20,00 sati u KUC Travno, u sklopu 35. "Gavellinih večeri". Dodjela nagrade bit će u petak, 24. studenog 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

"Tena" proglašena najboljom predstavom na 1. "Slavonskom KaFeu"

24. 10. 2022.

Glavnu nagradu za najbolju predstavu na 1. Festivalu slavonskih kazališta "Slavonski KaFe", koji je održan u Gradskom kazalištu Požega, osvojila je predstava "Tena – kronika raspada jedne ljepote", nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Požega, te Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Ludens teatra.

Premijera predstave "Što na podu spavaš" u Novom Sadu

28. 09. 2022.

U utorak, 27. rujna 2022. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad održala se prva u nizu premijera predstave "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava koja je nastala u suradnji kazališta "Gavella" i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na pozornicu stiže kao jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"...

Redatelj predstave je Kokan Mladenović, asistent redatelja Igor Pavlović, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Marijela Margeta Hašimbegović, kostimografiju Marita Ćopo, autorica glazbe je Irena Popović Dragović, suradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić a suradnik za scenski govor dr. Dejan Sredojević.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i sam autor romana, Darko Cvijetić.