"Usidrene" na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu

27. 05. 2022.

Predstava “Usidrene“ Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske nastala u koprodukciji kazališta „Gavella“, HNK Split i HNK Zadar gostuje na najznačajnijem festivalu nacionalne drame - 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, u petak, 27. svibnja u sklopu Međunarodnog programa “Krugovi”. Početak predstave je u 21 sat u Srpskom narodnom pozorištu na Sceni “Jovan Đorđević”. Međunarodni program “Krugovi” nije natjecateljskog karaktera.

 

U predstavi igraju Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Katarina Romac i Maruška Aras.

 

Na dosadašnjim festivalima predstava „Usidrene“ osvojila je sljedeće nagrade: Anja Šovagović Despot osvojila je grand-prix za najbolju žensku ulogu na 38. Susretima kazališta Bosne i Hercegovine.

 

Na 32. Marulićevim danima Katarina Romac osvojila je nagradu za glumačko ostvarenje.

Započele probe predstave "Što na podu spavaš"

17. 05. 2022.

U kazalištu “Gavella” održana je prva čitaća proba predstave “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Gradskog dramskog kazališta „Gavella“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Javne ustanove Mes – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.
U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.
U suradnji naše kazališne kuće sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, na pozornicu stiže jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"... Priča "Što na podu spavaš" čita se u jednom dahu, s knedlom u grlu i nevjericom u prisjećanju na vremena koja su nas, nedavno, okrutno podsjetila na to što smo možemo napraviti onima s kojima smo dugo živjeli u, možda prividnom, miru. Ispisan kao niz obraćanja u prvom licu, ovaj roman, koji će na sceni oživjeti u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića te igri sarajevskih, novosadskih i zagrebačkim glumaca, stvara nam osjećaj da osluškujemo mnogoglasno mnoštvo, pritom nikada ne gubeći fokus i emocionalnu ekspresiju. Cvijetićeva političnost nadilazi nacionalne poglede, ona je u svojoj iskrenoj zagledanosti u one koji su stradali humana i svačija...
Prva premijera predstave bit će 10. rujna 2022. u Novom Sadu, premijera u Sarajevu je zakazana za 9. listopada 2022., a zagrebačka premijera u studenom 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred"

17. 05. 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred" zakazane za 20., 22. i 23. svibnja 2022., u KUC Travno. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta, svakim danom, osim vikendom, od 15 do 19 sati.

Kazalištu "Gavella" dvije nagrade na 27. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

10. 05. 2022.

Na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu Festivala osvojila je predstava "Hotel Zagorje" Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, nastala u produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Nagradu za najbolju režiju osvojila je Anica Tomić za režiju "Hotela Zagorje". Tijekom sedam festivalskih večeri, od 3. do 9. svibnja, odigrano je devet naslova kazališta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske, u odabiru Jasena Boke.