"Naš razred" nagrađen na "Danima Jurislava Korenića" u Sarajevu

24. 12. 2022.

U petak, 23. prosinca, dodjelom nagrada završen je 6. međunarodni festival "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru u Sarajevu. Nagradom "Dragan Jovičić" za najbolju predstavu nagrađena je predstava "Naš razred" Tadeusz Słobodzianeka u režiji Jasmina Novljakovića. Nagradom "Žan Marlot" za najboljeg glumca nagrađen je Enes Vejzović za lik Vladeka, a nagrada za najbolju glumicu pripala je Nataliji Đorđević za ulogu Rahelke. Predstava "Naš razred" premijerno je izvedena u travnju ove godine i do sada ju je pogledala publika u Zagrebu, Puli, Opatiji, Beču i Sarajevu.

Završene 35. "Gavelline večeri"

16. 12. 2022.

U petak, 16. prosinca dodjelom nagrada zatvorene su 35. "Gavelline večeri". Publika je tijekom dva prosinačka tjedna mogla pogledati okupljene uspješnice teatara iz Varaždina, Beograda, Subotice, Splita i Zagreba, uz zbog bolesti otkazano, planirano riječko gostovanje.
Odabrane predstave pogledalo je i prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Perica Martinović, glumica; Zrinka Turalija, HRT-ova novinarka i urednica; Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i kazališni kritičar. Oni su odabrali dobitnike nagrada za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu ovogodišnjeg festivala.
35. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Zagrab 2020" Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

100. godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija

14. 12. 2022.

18. prosinca 100. je godišnjica rođenja Josipa Bobija Marottija, jednog od osnivača današnjeg Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Bobi Marotti rođen je u Mariboru 18. prosinca 1922. godine. Nakon diplome na glumačkoj školi 1943., priključio se partizanskoj glumačkoj družini, a nakon završetka rata nekoliko je godina radio prvo u riječkom, a potom u zagrebačkom HNK-u. Bio je jedan od mladih umjetnika koji su 29. svibnja 1953. godine, pod vodstvom Branka Gavelle, preuzeli zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovali Zagrebačko dramsko kazalište, koje je svoja vrata otvorilo 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u Gavellinoj režiji.

Otkazuje se izvedba predstave "Kralj Edip"

12. 12. 2022.

Večerašnja izvedba predstave "Kralj Edip" u produkciji HNK Rijeka koja se trebala odigrati večeras u KUC Travno u sklopu 35. "Gavellinih večeri" otkazuje se zbog bolesti glumca. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta u Petrinjskoj 13, ili u KUC Travno od 19 sati.