Gostovanje Foruma za novi ples SNP-a Novi Sad u kazalištu "Gavella"

07. 12. 2012.

U utorak, 11. prosinca 2012. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostuje plesna predstava "Jezik zidova" Foruma za novi ples Baleta SNP-a Novi Sad. Od same premijere prestavu prate sjajne kritke. Koncept i koreografiju potpisuju Guy Weizman & Roni Haver, glazbu Elad Cohen, a plešu: Andreja Kulešević, Jelena Marković, Frosina Dimovska, Olga Avramovic, Danijela Vojnovski, Sonja Batić, Sara Tošić, Jelena Lečić Kolčeriju uz sudjelovanje perkusionista Ištvana Čika. "Potrebna je jedna kuhinjska vitrina, sedam raspoloženih žena, jedan bubnjar i čarolija plesa može početi. Forum za novi ples dokazao je da čovjek, smješten u manje od jednog kvadratnog metra, može biti gospodar plesnog svemira."

Kazalište "Gavella" na 23. "Krležinim danima"

03. 12. 2012.

U Osijeku će se od 5. do 7. prosinca 2012. održati tradicionalni "Krležini dani", znanstveni skup o velikom književniku. Središnja stručna manifestacija je znanstveni skup "Kazalište po Krleži" uz sudjelovanje eminentnih hrvatskih znanstvenika i književnika. Program započinje u srijedu. 5. prosinca otvaranjem izložbe "Gavella u Gavelli" pripremljenu povodom 50 godina od smrti dr. Branka Gavelle, osnivača današnjeg kazališta "Gavella". Izložba je nastala u suradnji GDK "Gavella" i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU koju je zagrebačka publika imala priliku vidjeti u Atriju kazališta"Gavella".
23. "Krležine dane" zatvorit će, u petak, 7. prosinca, kazalište "Gavella" izvedbom predstave "Leda" Miroslava Krleže u režiji Borisa Svrtana.

Gostovanje "Odiseja" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu

21. 11. 2012.

Od 22. do 24. studenog 2012. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu gostuje predstava "Odisej" Gorana Stefanovskog, nastala u koprodukciji šest teatara i jednog festivala - GDK "Gavella" iz Zagreba; Teatra Ulysses s Brijuna; Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Maribora; Ateljea 212 iz Beograda; Festivala Sterijino pozorje iz Novog Sada te Teatra navigator iz Skopja. Nakon praizvedbe u srpnju na Brijunima, tri mariborske izvedbe i pet zagrebačkih izvedbi - vječna priča o lutanju i ljubavi, vjernosti i izdaji u izvedbi sjajne glumačke ekipe stiže na pozornicu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Kazalište "Gavella" u Noći kazališta 2012.

16. 11. 2012.

I ove godine, u subotu, 17. studenog 2012., zajedno sa 83 kazališta iz 31 hrvatskog grada, Kazalište "Gavella" sudjeluje u Noći kazališta. Programom Noći kazališta ove godine predviđeno je 120 kazališnih predstava, a kazalište "Gavella" sugrađanima nudi dvije predstave i kupnju "Gavellinih kartica" uz popust od 50 %. U 19,00 sati na Velikoj sceni pogledajte "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića, u režiji Olivera Frljića a u 22,00, također na Velikoj sceni, "Kvetch" Stevena Berkoffa, u režiji Dražena Ferenčine. Ulaznice za obje predstave po cijeni od 10 kuna, mogu se kupiti, isključivo u subotu 19.11., na blagajni kazališta.

Preminula Zdenka Anušić Poje

16. 11. 2012.

U petak, 16. prosinca 2012. u Zagrebu je, u 76. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Zdenka Anušić Poje. Rođena je 27. listopada 1936. u Osijeku, a u Zagrebu započinje studij na Filozofskom fakultetu. Glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost upisuje 1958., a diplomira 1962. u klasi dr. Branka Gavelle. Od jeseni 1962. postaje članicom ansambla teatra u Frankopanskoj, odakle u mirovinu odlazi 1998. Posljednja uloga koju je odigrala na sceni matičnog kazališta je ona u predstavi "Švejk u drugom svjetskom ratu" Bertolta Brechta, u režiji Petra Večeka, 1986. godine.
Posljednji ispraćaj Zdenke Anušić Poje bit će u utorak, 20. studenog 2012., u 12,15 sati, na zagrebačkom Krematoriju.

Enes Vejzović nagrađen "Zlatnim brkom"

15. 11. 2012.

Na 21. Danima "Zorana Radmilovića" u Zaječaru, Enes Vejzović osvojio je na gradu "Zlatni brk" za ulogu Franka u predstavi "Kvetch" Stevena Berkoffa, u režiji Dražena Ferenčine. "Kvetch" možete pogledati u Noći kazališta, u subotu, 17. studenog u 22,00 sata, te u četvrtak, 22. studenog u 19,30 sati na Velikoj sceni kazališta "Gavella".

Samo pet zagrebačkih izvedbi "Odiseja"

05. 11. 2012.

Od srijede, 7. studenog do nedjelje 11. studenog 2012. u kazalištu "Gavella" možete pogledati predstavu "Odisej" Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijsku predstavu čija je praizvedba bila u srpnju na Brijunima. Nakon mariborske premijere u listopadu, na scenu kazališta "Gavella" stiže samo pet zagrebačkih izvedbi vječne priče o lutanju i ljubavi, vjernosti i izdaji u izvedbi sjajne glumačke ekipe. U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski. Predstavu "Odisej" u kazalištu "Gavella" možete pogledati od srijede 7. studenog do nedjelje, 11. studenog 2012.

Premijera "Odiseja" Gorana Stefanovskog u kazalištu "Gavella"

22. 10. 2012.

U srijedu, 7. studenog 2012. u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Odisej" Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijska predstava čija je premijera bila u srpnju na Brijunima. Vodeći makedonski dramatičar, Garan Stefanovski, "Odisejem" je podjednako reagirao na nezaobilazni Homerov ep, kao i na ratove na ovim prostorima, te raspad Jugoslavije. Njegov Odisej mnogo više no mitski junak, razočarani je ratnik, koji nakon završenih sukoba pokušava oblikovati vlastiti život i vratiti se kući, kakva god ona bila i što god ga tamo čekalo. U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski. "Odisej" će u Zagrebu imati samo pet izvedbi, od 7. do 11. studenog 2012.

Proglašen pobjednik 27. "Gavellinih večeri"

20. 10. 2012.

Večeras su, dodjelom nagrade "dr. Branko Gavella", koju je osvojila predstava "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Ivana Popovskog, i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, zatvorene 27. "Gavelline večeri". Najbolja je predstava, po prvi puta ove godine, nagrađena bistom osnivača teatra u Frankopanskoj, dr. Branka Gavelle, rad akademskog kipara Ivana Sabolića. Nagradu je uručio Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella", a preuzela je Dubravka Vrgoč, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. 27. "Gavelline večeri" zatvorene su izvedbom predstave "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u Ivice Buljana i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Ljubljane.

Započinju 27. "Gavelline večeri"

10. 10. 2012.

U kazalištu "Gavella" će se od 12. do 20. listopada 2012. održati 27. "Gavelline večeri". Prvi puta održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., nakon revitaliziranja 2005., ovo su već osme u nizu.Izbornik ovogodišnjih "Večeri" je Tomislav Zajec, hrvatski dramatičar, pjesnik i romanopisac, trostruki dobitnik nagrade "Marin Držić" Ministarstva kulture za dramski tekst te asistent na Odsjeku dramaturgije Akademije dramskih umjetnosti.U osam dana dana imat ćemo priliku pogledati osam predstava, sedam u konkurenciji te jednu, onu na zatvaranju Festivala, izvan konkurencije. Članovi prosudbenog povjerenstva ovogodišnjih "Gavellinih večeri" su Dubravka Ostojić, Lada Čale Feldman i Aida Bukvić a kazalište čiju predstavu koju proglase najboljom, ponijet će nagradu, od ove godine po prvi puta - bistu dr. Branka Gavelle, rad akademika Ivana Sabolića. Pobjednika 27. "Gavellinih večeri" saznat ćemo u subotu, 20. listopada 2012., a Festival ćemo zatvoriti, već tradicionalno, gostovanjem predstave izvan konkurencije, ove godine je to predstava "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane.