Od srijede, 7. studenog do nedjelje 11. studenog 2012. u kazalištu "Gavella" možete pogledati predstavu "Odisej" Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijsku predstavu čija je praizvedba bila u srpnju na Brijunima. Nakon mariborske premijere u listopadu, na scenu kazališta "Gavella" stiže samo pet zagrebačkih izvedbi vječne priče o lutanju i ljubavi, vjernosti i izdaji u izvedbi sjajne glumačke ekipe.Vodeći makedonski dramatičar, Goran Stefanovski, "Odisejem" je podjednako reagirao na nezaobilazni Homerov ep, kao i na ratove na ovim prostorima, te raspad Jugoslavije. Njegov Odisej mnogo više no mitski junak, razočarani je ratnik, koji nakon završenih sukoba pokušava oblikovati vlastiti život i vratiti se kući, kakva god ona bila i što god ga tamo čekalo. Sumnja u postojanje bogova (ili Boga, svejedno), kao i u smislenost rata i potrebu za ubijanjem, preispitivanje čvrstoće obiteljskih spona, vjernosti, čestitosti i dostojanstva, zagledanost u životinjsku narav čovjeka, smještaju "Odiseja" u ovodobni egzistencijalni vakuum, postavljajući pred izvođače i gledatelje posve suvremene zahtjeve i pitanja. Pikarska forma u ovom je slučaju tlocrt drame, ali i metafora unutrašnjeg putovanja jednog čovjeka, od krvlju natopljenih bojnih polja i tek prividno mirnih nenastanjenih otoka, do zemlje mrtvih i kraljevstava živih, sve do doma, za koji se kad-tad moramo upitati: postoji li uopće?

Međunarodna koprodukcija šest teatara i jednog festivala - GDK "Gavella" iz Zagreba; Teatra Ulysses s Brijuna; Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Maribora; Ateljea 212 iz Beograda; Festivala Sterijino pozorje iz Novog Sada te Teatra navigator iz Skopja - svoju je praizvedbu imala u Teatru Ulysses u srpnju, a od listopada je zaigrala na pozornicama ostalih kazališta-partnera.

Kritika je, nakon praizvedbe zabilježila: "Ovo je opojna kazališna čarolija u kojoj nema trule dnevne politike. (...) Kazališni čarobnjak Popovski jedinstvenu predstavu umijesio je i od antičkog, ali i balkanskog krvavog tijesta umetnuvši u nju i elemente mjuzikla te dječje predstave. (...) Odisej je zločinac kojem bi bogovi progledali kroz prste, ali ne i ljudi." (Denis Derk, Večernji list).

U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Samo pet zagrebačkih izvedbi "Odiseja"