Potpisana povelja o suradnji između kazališta "Gavella" i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja

29. 12. 2016.

U četvrtak, 29. prosinca u kazalištu "Gavella" potisana je Povelja o suradnji između GDK "Gavella" i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja. Povelju su potpisali Boris Svrtan, ravnatelj kazališta i dr. Veljko Đorđević, predsjednik Instituta, potpisivanju je prisustvovao i Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić.
Ovom se Poveljom, potpisanom na rok od pet godina, želi unaprijediti međusobna stručna, edukacijska, kulturna i zdravstvena suradnja u područjima promicanja zaštite i unapređenja zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Osmišljevanje zajedničkih aktivnosti u sklopu projekta Na prvoj crti zdravlja koji je Zagrebački institut za kulturu zdravlja pokrenuo u veljači 2015. U sklopu ovog projekta stavit će se naglasak na zajedničko stvaranje dramskih predstava po principu verbatim kazališta s ciljem senzibilizacije stručnjaka i javnosti o vodećim zdravstvenim problemima nacije; osmišljavanje terapijskih aktivnosti za hrvatske branitelje po principima kreativnih (art) terapija te različitih programa s ciljem unapređenja kulture u zajednici; zajednička izrada publikacija i drugih oblika multimedijalne komunikacije; osmišljavanje znanstvenih aktivnosti u kojima bi se proučavao utjecaj kazališta na promjenu znanja i stavova o pojedinim zdravstvenim problemima.Poveljom će se promicati i povezivanje medicine i kazališne umjetnosti kroz organizaciju zajedničkih aktivnosti koje se bave korištenjem kazališne umjetnosti u medicini, umjetnosti u terapijskim tehnikama te umjetnosti kao oblika senzibilizacije javnosti o nekom medicinskom problemu.

Radno vrijeme blagajne od 27. do 31. prosinca

27. 12. 2016.

U utorak, 27.prosinca 2016. blagajna kazališta "Gavella" radit će do 15,00 sati. U srijedu, četvrtak i petak, 28., 29. i 30 prosinca 2016. blagajna će raditi od 12 do 19,30 sati. U subotu, 31. prosinca 2016. blagajna neće raditi.

Blagdansko radno vrijeme blagajne

23. 12. 2016.

U subotu, 24.prosinca 2016., kao i tijekom blagdana, blagajna kazališta "Gavella" neće raditi. Od utorka, 27.prosinca 2016. blagajna će raditi uobičajeno, od 9,30 do početka predstave.
Želimo Vam sretan Božić i pregršt radosnih trenutaka u novoj 2017. godini.

Scensko čitanje drame "Kao i sve slobodne djevojke"

20. 12. 2016.

U četvrtak, 22. prosinca, u 22,00 sata, u Atriju kazališta, zbog velikog interesa publike ponovit ćemo scensko čitanje drame 'Kao i sve slobodne djevojke' autorice Tanje Šljivar. Sedam djevojčica zatrudni tijekom kratke školske ekskurzije. Sedam trinaestogodišnjih djevojčica, sedam scena i sedam monologa čine formalno – tematski okvir drame, u kojoj je nepouzdanost sjećanja i iskaza djevojčica jedina konstanta. Testovi za trudnoću, Skype, Instagram, srpski turbo folk i američki pop, njihove babe, kritička teorija, šovinistička pornografija, patrijarhalna kaljuža malog mjesta, abortusi i proždirannje mesa su neka od tematskih čvorišta teksta. Sedam djevojčica u sedam monologa žele nam ispričati sve, osim kako su zatrudnile na ekskurziji.Tanja Šljivar je dramska spisateljica rođena 1988. godine u Banja Luci. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autorica je pet cjelovečernjih drama koje su objavljene u kazališnim časopisima, različitim antologijama, i izvedene i javno čitane u profesionalnim kazalištima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, Špaljolskoj, Albaniji i Njemačkoj. Piše i objavljuje kratke priče, radio drame, scenarije za kratke filmove i teatrološke tekstove. Redateljica je Anica Tomić, asistentica redateljice Dorotea Šušak a dramu izvode: Sanja Milardović, Vini Jurčić, Josipa Anković, Sara Duvnjak, Petra Svrtan, Glorija Dubelj i Tena Nemet Brankov.

Promocija zbirke poezije Enesa Kiševića "Jutarnji mrak"

15. 12. 2016.

U petak 16. prosinca 2016. u 17,00 sati u atriju kazališta "Gavella" održat će se promocija zbirke poezije Enesa Kiševića "Jutarnji mrak". Uz autora Enesa Kiševića o zbirci će govoriti Tonko Maroević i Roman Simić, uz glazbenu pratnju Divne i Ivana Šimatovića.Ulomke iz knjige čitat će Anja Đurinović i Boris Svrtan.

Izvedba predstave "Zločin i kazna" u suradnji s Udrugom "Zamisli"

13. 12. 2016.

Izvedba predstave "Zločin i kazna" u srijedu, 14. prosinca nastavak je suradnje Udruge "Zamisli" i kazališta "Gavella".
Iz Udruge poručuju:

Udruga "Zamisli" sa zadovoljstvom najavljuje još jednu predstavu kazališta "Gavella" koja će biti popraćena naracijom (opisivanjem neverbalnih scena) za slijepe! U srijedu 14. prosinca s početkom u 19:30 sati bit će izvedena predstava "Zločin i kazna", redatelja Zlatka Svibena. Predstava će biti popraćena naracijom, urednice Albine Žnidar, a narator ove izvedbe bit će hrvatska filmska i kazališna glumica Petra Težak."Budući da svojim radom i životom uopće, često želim ukazati namogućnostima jednakosti, ravnopravnosti i integracije svih skupina društva u cjelokupnu zajednicu, vjerujem da je naracija filmskih i kazališnih vizualnih sadržaja namjenjena slijepim osobama zasigurno jedan od praktičnih pokazatelja svega navedenog," kaže Albina te nastavlja: "Stoga mi je veliko zadovoljstvo svojim znanjem te kroz uredništvo naracije, doprinijeti praćenju ovog nadasve poznatog djela i onoj publici koja do sada za to nije imala praktičnih mogućnosti."
"Svaki puta ponavljam isto, ali nikada dosta," kaže Antonio Pavlović, stručni suradnik u Udruzi "Zamisli" i urednik naracija. "Neizmjerno veliko hvala kazalištu "Gavella" što je ovu 2016. godinu obilježilo na način da je po prvi puta u Republici Hrvatskoj neki kazališni sadržaj prilagođen za osobe oštećenog vida. Pravi je to primjer senzibiliteta prema osobama s invaliditetom, ne samo slijepima, te njihov primjer bi trebali slijediti i druge kulturne institucije."Posljednja je ovo izvedba ove godine koja će biti prilagođena osobama oštećenog vida, a Udruga "Zamisli" poziva sve zainteresirane da dođu pogledati predstavu, a slijepima nastavlja davati priliku ravnopravno sudjelovati u kulturnom životu Grada Zagreba! Vidimo se u srijedu da obilježimo završetak najuspješnije godine u prilagodbi kulturnog sadržaja osobama oštećenog vida!"

Promocija "Rječnika zagrebačkog govora"

09. 12. 2016.

U subotu, 10. prosinca 2016. u 17,00 sati, u atriju kazališta "Gavella" održat će se promocija "Rječnika zagrebačkog govora" Milivoja Mutavdžića. Moderator će biti Paolo Magelli, a sudjelovat će Jelena Miholjević i Barbara Nola.

Premijera predstave "Priče iz Bečke šume

02. 12. 2016.

Kazalište "Gavella" sezonu nastavlja u ponedjeljak 5. prosinca premijerom predstave 'Priče iz Bečke šume' po tekstu austrijskog književnika Ödöna von Horvátha, koju redatelj Igor Vuk Torbica postavlja kao moćnu ansambl predstavu u čijem je središtu analiza temelja Zla. Nastala po tekstu koji je von Horváth napisao 1931. kao aluziju na gotovo istoimeni valcer Johanna Straussa II iz 1868., smjestivši radnju u Beč u vrijeme neposredno prije dolaska na vlast austrofašista 1934. godine. "Ništa ne stvara takav osjećaj beskrajnosti kao glupost", riječi su koje nas uvode u svijet von Horváthovih 'Bečkih šuma', dajući nam naslutiti koju to ljudsku osobinu pisac ponajprije otkriva u temeljima Zla'. 'Njegov onodobni Beč klaustrofobična je, histerična sredina, gdje su zatvorenost, uskogrudnost i beskrupuloznost skrivene iza prpošnih Straussovih valcera plodno tlo za rast fašizma, s teatralnošću koju austro-ugarski pisac potencira do groteske'.Priča je to o sudbini naivne mlade žene Marijane, koja odluči razvrgnuti svoje zaruke s mesarom Oskarom nakon što se zaljubi u Alfreda, koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. Tu pogrešku, Marijana će gorko platiti. U režiji Igora Vuka Torbice, kojeg zagrebačka publika poznaje preko sjajnog 'Hinkemanna' ali i začudno duhovitog beogradskog 'Razbijenog krčaga', pred nama je naslov s potencijalom moćne ansambl-predstave, zagledane u ono što se skriva iza fasade jednog uljuljanog i samodopadnog, a zapravo u sebe nesigurnog i na mržnju spremnog društva.Marijanu utjelovljuje Nataša Janjić, Oskar je Filip Križan, a Alfred Igor Kovač. Još igraju Ksenija Pajić, Perica Martinović, Franjo Dijak, Nela Kocsis, Janko Rakoš, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov, Anja Đurinović, Ivana Roščić, Sven Medvešek i Živko Anočić.Predstava se igra prema prijevodu Dragutina Horvata, dramaturginja je Katarina Pejović. Scenografiju osmišljava Branko Hojnik, a kostime Marita Ćopo. Autori glazbe su Nenad i Alen Sinkauz, koreograf Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Iznimno skraćeno radno vrijeme blagajne

28. 11. 2016.

Danas, u ponedjeljak, 28. studenog 2016. blagajna će raditi do 15,00 sati, a sutra, u utorak, 29. studenog od 11,00 do 17,00 sati.

Druga G točka: Grad u "Gavelli"

25. 11. 2016.

Nakon uspješnog prvog izdanja G • točke pozivamo vas na drugu večer novog kulturnog projekta u srcu Zagreba – doživite najbolje domaće umjetnike i umjetnice u novom svjetlu Gavelle!

U četvrtak, 1. prosinca od 21,30 u foajeu kazališta "Gavella" s nama su imena koja nije potrebno posebno najavljivati, s obzirom da su svojim dugogodišnjim radom postali vodeća imena hrvatske i svjetske kulturne scene – jedna od najaktivnijih hrvatskih stripašica i animatorica Irena Jukić Pranjić, klasik hrvatske proze Edo Popović i jedan od najuspješnijih domaćih muzičara, Darko Rundek. Program vodi novinar, urednik, ilustrator i dizajner Vladimir Šagadin, a za muzička intermezza zadužen je kućni bend Porto Morto.
Projekt G • točka: Grad u Gavelli zamišljen je kao platforma unutar koje će se u mjesečnom ritmu stvarati nove, zajedničke, inovativne i hibridne umjetničke forme. Spojem live acta, talk showa, razgovora s gostima, čitanjima književnosti uživo te projekcijama različitih vizualnih umjetnosti, pružamo mogućnost drugačijeg doživljaja kako umjetničkog djela tako i njegova autora ili autorice. Nakon službenog dijela programa, večer nastavljamo s DJ Snihom. Projekt organiziraju Festival europske kratke priče i Centar za kreativno pisanje u suradnji s kazalištem "Gavella".
Ulaz je slobodan.