Završen "Gavella Fair" 2016.

17. 06. 2016.

Večeras se, prije izvedbe predstave "Osmi povjerenik" Renata Baretića, održala ceremonija dodjele nagrada "Gavella faira" u sezoni 2015./2016. Ove godine dodijelili smo čak tri nagrade, novost je nagrada portala Studentski.hr za najbolju predstavu. Prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od kreativnih i motiviranih čitatelja portala Studentski.hr, kritičkim je okom biralo između pet ovosezonskih premijernih naslova kazališta "Gavella", a to su: "Umišljeni bolesnik", "U registraturi", "Malena", "Kao na nebu" i "Filumena Marturano". Članice povjerenstva su Ana Marasović i Ana Vlah sa Studentskog.hr, te Karolina Zelenika, Nikolina Golec, Marija Roca, Tea Balta i Anja Tomljenović. Njihova nagrada autorski je rad Mirele Držaić.Portal Studentski.hr nagradio je toplu, emotivnu i čarobnu predstavu "Kao na nebu", a nagradu je primio Darko Milas.Dvoje najboljih glumaca u ovoj sezoni po mišljenju publike, odabralo je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja. Kristina Blaslov, Svetlana Hrvojčec, Nadica Jus, Ljerka Krmpotić, Filip Kučeković, Nevenka Makek i Marija Cahunek, predsjednica povjerenstva. Najbolja glumica kazališta "Gavella" u sezoni 2015./16. – Jelena Miholjević" Pokazujući svoju glumačku veličinu i osobnost, Jelena Miholjević odigrala je opsegom možda nevelike, ali dometom značajne uloge u dvije posve različite predstave, čime je plijenila pozornost publike i još jednom dokazala da za vrhunsku izvedbu nije važno je li uloga glavna ili sporedna, već je bitno kako joj glumac pristupi!"Najbolji glumac kazališta "Gavella" u sezoni 2015./16. – Ozren Grabarić" Svakom predstavom u kojoj igra, ovaj glumac pomiče granice svoje transformativnosti, pa tako i u "Malenoj", odnosno u "Kao na nebu", odlazi u dva posve različita smjera, stvarajući lica koja su tako udaljena jedno od drugog, a opet su on – Ozren Grabarić."Nagrade je uručio Boris Svrtan, ravnatelj kazališta "Gavella".
Na ovogodišnjem "Gavella Fairu", od 01. lipnja prikazano je čak 14 naslova te je publika, ove godine, kao i prethodnih, izuzetnom popunjenošću gledališta dokazala značaj, i potrebu, "Gavella Faira"!

Izvedba predstave "Candide ili Optimizam" prilagođena osobama oštećenog vida

16. 06. 2016.

Večerašnja izvedba predstave "Candide ili Optimizam" Voltairea, u režiji Krešimira Dolenčića, bit će prilagođena osobama oštećenog vida. Nakon izvedbi predstava "Umišljeni bolesnik" u travnju i "Malena" u ožujku, ovo je nastavak projekta "Slušam, dakle vidim" i suradnje udruge "Zamisli" i kazališta "Gavella" kojim se izvedbe predstave prilagođavaju osobama oštećenog vida putem naracije. Zvučni opis radnje na sceni, između dijaloga, odnosno sve ono što osoba oštećenog vida ne može sama shvatiti iz onoga što čuje, prepričava se, uživo, iz tonske kabine kazališta, a članovi udruge "Zamisli" predstavu prate pomoću slušalica i prijamnika.

Preminuo Peter Shaffer

08. 06. 2016.

Poznati britanski pisac Sir Peter Shaffer, nagrađivani autor dramskih djela od kojih je najpoznatija "Amadeus" preminuo je 6. lipnja 2016. u 91. godini. U više postava dugogodišnji kazališni hit "Amadeus" usredotočen je na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. Između ostalih priznanja ovaj tekst ovjenčan je i nagradom "Tony" za najbolju dramu, a Shaffer, adaptiravši svoj komad, osvaja i "Oscara" za najbolji scenarij, po kojem je Miloš Forman snimio film ukupno nominiran za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40. Shafferova je drama dva puta oživjela na daskama teatra u Frankopanskoj - prvi put 1981. u režiji Želimira Mesarića, a drugi put 2014. u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Filipom Križanom i Enesom Vejzovićem u glavnim ulogama. Koristeći elemente filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, Shaffer "Amadeusa" premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi "Otmice iz saraja", "Figarovog pira", "Don Giovannija" ili "Čarobne frule", vođen Salierijem, istodobnim Mozartovim najvećim neprijateljem i obožavateljem. Predstavu koja je pogled u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo glazbenu povijest, još večeras možete pogledati u kazalištu "Gavella".

Anja Šovagović Despot dobitnica "Nagrade Vladimir Nazor"

07. 06. 2016.

Anja Šovagović Despot dobitnica je godišnje nagrade "Vladimir Nazor" za kazališnu umjetnost za 2015. za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" kazališta "Gavella". Odlučilo je to Odbor "Nagrade Vladimir Nazor" pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 24. svibnja 2016. Nakon nagrade na "Gavella fairu" 2015., nagrade za najbolju žensku ulogu na 30. "Gavellinim večerima", na 23. "Festivalu glumca" te nakon Nagrade hrvatskog glumišta 2015., ovo je već peta nagrada za ulogu Violet Weston."Nagradu Vladimir Nazor" dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine. Nagrade će dobitnicima biti uručene 19. lipnja 2016. godine.

Svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre"

06. 06. 2016.

U utorak, 7. lipnja 2016. u kazalištu "Gavella" odigrat će se svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre" A.P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog. Vječna drama o čežnji za srećom i drugačijim životom, slojeviti klasik o neuzvraćenim ljubavima, potisnutim emocijama i neizgovorenim mislima, odbija moralizirati, optuživati ili propovijedati, već radije nastoji razumjeti čovjeka, nepostojanog u svojim slabostima i vrlinama. Oživjeti na sceni Čehovljevu prisnost, toplinu, duhovitost i svakodnevnu tugu, ni redateljski nije nimalo lak zadatak, a ovaj put "za kormilom broda" makedonski je redatelj Slobodan Unkovski, koji je tijekom svoje izuzetno bogate karijere postavio stotinjak predstava, te je jedan od najuspješnijih i, nedvojbeno, najnagrađivanijih redatelja u regiji. U predstavi čiju scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Marita Ćopo igraju: Ozren Grabarić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević, Dijana Vidušin, Anja Đurinović, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Živko Anočić, Filip Šovagović, Biserka Ipša, Ingeborg Appelt, Filip Vidović i Matija Čigir.Predstavu je, od premijere u siječnju 2014. pogledalo više od 14.000 gledatelja te publika u Puli, Ljubljani, na festivalu MOT u Skopju te u Užicama na "Festivalu bez prijevoda". Predstava "Tri sestre" proglašena je najboljom predstavom hrvatskog glumišta 2014. godine, Jelena Miholjević je za ulogu Olge osvojila nagradu "Vladimir Nazor" te je proglašena najboljojm glumicom kazališta "Gavella" u sezoni 2013/14., u odabiru žirija "Gavella i Europlakat Faira"."Iako smo posljednjih desetljeća vidjeli različite inscenacije Čehova, nikada do ove izvedbe nismo se susreli s komikom koja neprestano titra na rubu tako velike ranjivosti izvođača da može izazvati suze... (...) Ansambl Dramskog kazališta "Gavella" izvanredno je uspješno surađivao s makedonskim redateljem Slobodanom Unkovskim oko kompleksnosti Čehovljevih situacija. (...) Fenomenalan je Filip Šovagović kao vojni liječnik Čebutikin... Sjajan je i Ranko Zidarić kao ledeno miran, pristojan i odmjeren Veršinin..." (Nataša Govedić, Novi list)""Gavella" opet ima sjajnu predstavu. (...) ...cijela je protkana toplim humorom, onim koji često skriven leži u Čehovu samom." (Bojana Radović, Večernji list)"Unkovski se, naravno, vodio Čehovljevom i dalje problematičnom procjenom svojih drama kao komedija. Plač nije mogao suzbiti, ali je zato maksimalno pojačao smijeh i potrudio se od ansambla dobiti točne i jasne, na trenutke maestralno odigrane razloge za njega. (...) Svaki je član ansambla (...) u ovoj režiji dobio priliku da odigra najbolje što može i zna." (Igor Ružić, T-portal)"Unkovski rabi tekst kao da je jučer napisan, Čehova ponajprije nalazi u sadašnjosti. (...) Vidjeli smo, dakle, "Tri sestre" sa četrnaest uloga, svaku izbrušenu individualno i oblikovanu u razvedenu shemu odnosa." (Tomislav Čadež, Jutarnji list) - Samo je dio medijskih natpisa nakon premijere.
Svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre" je u utorak, 6. lipnja 2016. u uobičajenih 19,30 sati.