GDK "Gavella" i JU Grad teatar Budva

Redateljica: Dora Ruždjak Podolski
Prevoditelj: Marijan Orešnik
Dramaturg: Dubravko Mihanović
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autor, izbor i obrada glazbe: Ivan Skender
Suradnica za scenski pokret: Maja Marjančić
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Oblikovatelj zvuka: Christian Kanazir
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić
Slikarski radovi: Marta Cnobrnja
Asistentica kostimografkinje: Emilija Šušković Jakopac
Fotografije: Nina Đurđević
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Antonio Salieri: Enes Vejzović
Wolfgang Amadeus Mozart: Filip Križan
Constanze Weber, Mozartova supruga: Nataša Janjić Lokas
Josip II, austrijski car: Franjo Dijak
Grof Johann Kilian von Strack, carski dvorski upravitelj: Zoran Gogić
Grof Franz Orsini-Rosenberg, ravnatelj carske opere: Siniša Ružić
Barun Gottfried van Swieten, upravitelj carske knjižnice: Janko Rakoš
"Venticelli" ("Povjetarci"), donositelji vijesti, ogovaranja, glasina: Ankica Dobrić / Anja Đurinović, Ivana Bolanča, Perica Martinović i Natalija Đorđević
Maestro: Vjekoslav Babić

Inspicijentica: Ana Dulčić
Šaptačica na probama: Andrea Glad

Prva proba: 05. svibnja 2014.
Premijera na festivalu Grad teatar Budva: 11. srpnja 2014.
Premijera u GDK "Gavella": 24. listopada 2014.
Posljednja izvedba: 09. lipnja 2016.
Broj izvedaba: 42

Predstava traje 2 sata i 30 minuta.

U više postava dugogodišnji kazališni hit, "Amadeus" je usredotočen na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. Između ostalih priznanja ovaj tekst ovjenčan je i nagradom "Tony" za najbolju dramu, a Shaffer, adaptiravši svoj komad, osvaja i "Oscara" za najbolji scenarij, po kojem je Miloš Forman snimio film ukupno nominiran za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40... Koristeći amalgam filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, pisac "Amadeusa", dakako, premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi "Otmice iz saraja", "Figarovog pira", "Don Giovannija" ili "Čarobne frule", vođen Salierijem, istodobnim Mozartovim najvećim neprijateljem i obožavateljem. "Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati.", reći će u jednom trenutku Salieri za Mozartovu glazbu. Shafferova drama - ovdje oživjela u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Filipom Križanom i Enesom Vejzovićem u glavnim ulogama - pogled je u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo glazbenu povijest.

Nagrade:

"Gavella Fair", 2015.
- najbolji glumac u premijernim predstavama sezone 2014./2015.: Enes Vejzović

"Ovakvu predstavu mogla je napraviti samo osoba koja voli i dobro razumije glazbu, baš kao što je Dora Ruždjak Podolski. (...) ... glumačko je čudo izveo Enes Vejzović. Njegov je Salieri zlokoban i zao, u biti - samo čovjek. Onaj koji može čuti i shvatiti božansku glazbu koju stvara Mozart, ali mu uza sav trud i rad ne može parirati. Vejzović uz običan ljudski jal, tu ulogu donosi tako da je jasno i prokletstvo umjetničke profesije - vidjeti boljeg od sebe i biti nemoćan, osim maknuti ga s lica zemlje. (...) Filip Križan igra se u ulozi Mozarta, baš kao što se on igrao živeći i skladajući." (Bojana Radović, Večernji list)

"Vejzović briljira na samom kraju izvedbe, posebno u momentu završnog oproštaja s publikom, kad nas probada težinom životnog poraza. (...) Najbolju ulogu predstave ostvaruje Franjo Dijak upravo zato što jasno čuje Mozartov imperativ stvaralačke igre." ( Nataša Govedić, Novi list)