"U registraturi" na 26. Marulićevim danima

22. 04. 2016.

U subotu, 23. travnja 2016., u 19,00 sat, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu 26. Marulićevih dana gostuje kazalište "Gavella" s predstavom "U registraturi" Ante Kovačića i Darija Harjačeka, u režiji Darija Harjačeka.Roman "U registraturi" Ante Kovačića s jedne strane zauzima centralan položaj među kanonskim djelima hrvatskog književnog realizma, a s druge se preko istoimene kultne TV-serije usjekao u memoriju širokog sloja gledatelja. Ivica Kičmanović, nadareni dječak koji iz sirotinjskog seoskog okruženja odlazi u grad – prostor naoko nebrojenih mogućnosti i mogućeg boljeg života; Laura, jedna od najpoznatijih "fatalnih žena" cjelokupne naše književnosti; Kumordinar Žorž, "pogospođeni čankoliz koji se nekritično divi gradskoj gospodi"; ili Mecena, razbludni starac i "dobrotvor", doimaju nam se kao likovi koje dobro poznajemo, pa je ovaj novi susret s njima na pozornici kazališta "Gavella" tim zanimljiviji. Redatelj i autor dramatizacije, Dario Harjaček, u najavi predstave je zapisao: ""U registraturi" je roman krcat strastima, krcat slikama koje očituju najprimarnije ljudske nagone…"Autor dramatizacije i redatelj je Dario Harjaček, dramaturginja je Ivana Sajko, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe je Frano Đurović a koreografkinja Ana Kreitmeyer.Ivicu Kičmanovića igra Igor Kovač, fatalnu Lauru Ivana Roščić, a na sceni teatra u Frankopanskoj su i Siniša Ružić, Sven Medvešek, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Živko Anočić, Filip Križan, Zoran Gogić, Nikola Baće, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Ivana Bolanča, Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Grčić, Ana Kvrgić, Anica Kovačević, Martina Turšić te Branimir Bobinac i Matko Jakovljević.

Preminuo Tomaž Pandur

13. 04. 2016.

U utorak, 12. travnja 2016., od posljedica srčanog udara preminuo je poznati slovenski redatelj Tomaž Pandur. Pandur je rođen 1963., a režiju je diplomirao u Ljubljani 1989. godine. Osim u Sloveniji te na mnogim kazališnim pozornicama Europe i svijeta, režirao je i u Hrvatskoj. U kazalištu "Gavella" je 2008. postavio predstavu "Kaligula", međunarodnu koprodukciju s kojom je teatar u Frankopanskoj gostovao na prestižnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumunjskoj, Poljskoj i Kolumbiji. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Tomaž Pandur postavio je predstave "Rat i mir" (2011.), "Medeja" (2012.) te "Michelangelo" (2013.), a u suradnji s teatrom Ulysses 2006. režirao je "Tesla Electric Company". U zagrebačkoj je Laubi godine 2013. postavljena izložba njegovih slika, pod nazivom "Dječaci".
Hrvatski će se umjetnici od Tomaža oprostiti na komemoraciju u Hrvatskom narodnom kazalištu, u četvrtak, 14. travnja u 15,00 sati.

Iznimno radno vrijeme blagajne

11. 04. 2016.

Danas, u ponedjeljak, 11. travnja 2016. blagajna će raditi od 9,30 do 13,00 sati te od 14,00 do 19,30 sati.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

08. 04. 2016.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea. 2012.godine, kazalište "Gavella" i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, obilježavajući 50 godina od smrti, organizirali izložbu o liku i djelu dr. Branka Gavelle. Pored fotografija iz predstava, izvornih kazališnih cedulja i knjižica, idejnih scenografskih skica, režijskih knjiga prepunih bilježaka, prijevoda te autorskih rukopisa i izdanja, u atriju kazališta po prvi put su oku javnosti bile izložene i memorabilije poput posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti.

Izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" prilagođena osobama oštećenog vida

07. 04. 2016.

U četvrtak, 7. travnja 2016. izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" J.B.Molierea, u režiji Krešimira Dolenčića, bit će prilagođena osobama oštećenog vida. Nakon predstave "Malena" u ožujku, ovo je nastavak projekta "Slušam, dakle vidim" i suradnje udruge "Zamisli" i kazališta "Gavella" kojim se izvedbe predstave prilagođavaju osobama oštećenog vida putem naracije. Zvučni opis radnje na sceni, između dijaloga, odnosno sve ono što osoba oštećenog vida ne može sama shvatiti iz onoga što čuje, prepričava se, uživo, iz tonske kabine kazališta, a članovi udruge "Zamisli" predstavu prate pomoću slušalica i prijamnika. Kazalište "Gavella" je otvoreno za sve mogućnosti kojima bi slijepe i slabovidne osobe ravnopravno mogle uživati u sadržajima kazališta, te se društveno i kulturno razvijati bez obzira na nedostatak vida!