U utorak, 7. lipnja 2016. u kazalištu "Gavella" odigrat će se svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre" A.P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog.
Vječna drama o čežnji za srećom i drugačijim životom, slojeviti klasik o neuzvraćenim ljubavima, potisnutim emocijama i neizgovorenim mislima, odbija moralizirati, optuživati ili propovijedati, već radije nastoji razumjeti čovjeka, nepostojanog u svojim slabostima i vrlinama. Oživjeti na sceni Čehovljevu prisnost, toplinu, duhovitost i svakodnevnu tugu, ni redateljski nije nimalo lak zadatak, a ovaj put "za kormilom broda" makedonski je redatelj Slobodan Unkovski, koji je tijekom svoje izuzetno bogate karijere postavio stotinjak predstava, te je jedan od najuspješnijih i, nedvojbeno, najnagrađivanijih redatelja u regiji.
U predstavi čiju scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Marita Ćopo igraju: Ozren Grabarić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević, Dijana Vidušin, Anja Đurinović, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Živko Anočić, Filip Šovagović, Biserka Ipša, Ingeborg Appelt, Filip Vidović i Matija Čigir.
Predstavu je, od premijere u siječnju 2014. pogledalo više od 14.000 gledatelja te publika u Puli, Ljubljani, na festivalu MOT u Skopju te u Užicama na "Festivalu bez prijevoda". Predstava "Tri sestre" proglašena je najboljom predstavom hrvatskog glumišta 2014. godine, Jelena Miholjević je za ulogu Olge osvojila nagradu "Vladimir Nazor" te je proglašena najboljojm glumicom kazališta "Gavella" u sezoni 2013/14., u odabiru žirija "Gavella i Europlakat Faira".
"Iako smo posljednjih desetljeća vidjeli različite inscenacije Čehova, nikada do ove izvedbe nismo se susreli s komikom koja neprestano titra na rubu tako velike ranjivosti izvođača da može izazvati suze... (...) Ansambl Dramskog kazališta "Gavella" izvanredno je uspješno surađivao s makedonskim redateljem Slobodanom Unkovskim oko kompleksnosti Čehovljevih situacija. (...) Fenomenalan je Filip Šovagović kao vojni liječnik Čebutikin... Sjajan je i Ranko Zidarić kao ledeno miran, pristojan i odmjeren Veršinin..." (Nataša Govedić, Novi list)""Gavella" opet ima sjajnu predstavu. (...) ...cijela je protkana toplim humorom, onim koji često skriven leži u Čehovu samom." (Bojana Radović, Večernji list)"Unkovski se, naravno, vodio Čehovljevom i dalje problematičnom procjenom svojih drama kao komedija. Plač nije mogao suzbiti, ali je zato maksimalno pojačao smijeh i potrudio se od ansambla dobiti točne i jasne, na trenutke maestralno odigrane razloge za njega. (...) Svaki je član ansambla (...) u ovoj režiji dobio priliku da odigra najbolje što može i zna." (Igor Ružić, T-portal)"Unkovski rabi tekst kao da je jučer napisan, Čehova ponajprije nalazi u sadašnjosti. (...) Vidjeli smo, dakle, "Tri sestre" sa četrnaest uloga, svaku izbrušenu individualno i oblikovanu u razvedenu shemu odnosa." (Tomislav Čadež, Jutarnji list) - Samo je dio medijskih natpisa nakon premijere.
Svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre" je u utorak, 6. lipnja 2016. u uobičajenih 19,30 sati.

Svečana 50. izvedba predstave "Tri sestre"