Redateljica: Slađana Kilibarda
Prevoditelj: Tomislav Kuzmanović
Scenografkinja: Valentina Crnković
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autori glazbe: Pavle Miholjević i Jura Ferina
Dramaturški suradnik: Dubravko Mihanović
Suradnica za govor: Ivana Buljan Legati
Suradnica za scenski pokret: Irma Omerzo
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Fotografije: Jasenko Rasol
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Beverly Weston: Zoran Gogić
Violet Weston: Anja Šovagović Despot
Barbara Weston Fordham: Bojana Gregorić Vejzović
Bill Fordham: Janko Rakoš
Jean Fordham: Anja Đurinović Rakočević
Ivy Weston: Antonija Stanišić Šperanda
Karen Weston: Nela Kocsis
Mattie Fae Aiken: Jelena Miholjević
Charlie Aiken: Darko Milas
Mali Charles: Hrvoje Klobučar
Johnna Monevata: Lukrecija Tudor
Steve Heidebrecht: Ranko Zidarić
Šerif Deon Gilbeau: Đorđe Kukuljica

Inspicijentica: Snježana Majdak
Šaptačica na probama: Andrea Glad

Prva proba: 8. prosinca 2014.
Premijera: 27. veljače 2015.

Predstava traje tri sata i 25 minuta, sa pauzom.

Dobitnik Pulitzerove nagrade, tekst Tracyja Lettsa proglašen je "najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina", kao i "zapanjujućom kreacijom" koja može stajati uz bok "velikim američkim obiteljskim dramama". Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put, možda, i nisu pretjerali, jer "Kolovoz u okrugu Osage" doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O'Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, "sočnih" likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom... "Život je vrlo dug.", citat T. S. Eliota, tek je odškrinut prozor u disfukcionalnost jedne obitelji, gdje su žene one koje se bore, a muškarci su "slabiji spol". U režiji Slađane Kilibarde, "Kolovoz u okrugu Osage" ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti...

Nagrade:

"Gavella Fair", 2015.
- najbolja glumica u premijernim predstavama sezone 2014./2015.: Anja Šovagović Despot

30. "Gavelline večeri", 2015.
- nagrada za najbolju žensku ulogu: Anja Šovagović Despot

Nagrada hrvatskog glumišta, 2015.
- za najbolju glavnu žensku ulogu: Anja Šovagović Despot

23. Festival glumca, 2016.
- "Fabijan Šovagović" za najbolje glumačko ostvarenje: Anja Šovagović Despot

"Gavella je dala odličnu gotovo trosatnu premijeru (...) grandiozno djelo svi glumci iznijeli su točno ili briljantno. (...) Violet Weston je najbolja uloga koju je u svojoj karijeri ostvarila Anja Šovagović Despot." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"Hrvatske glumice odveć rijetko imaju prilike odigrati takav dijapazon očaja i ranjivosti kakav u "Kolovozu" igra Anja Šovagović Despot. (...) Šovagović Despot igra osvetnicu. Prekaljenu borkinju. I mater familias i furiju. (...) Najteže mrvljenje vlastitog identiteta izvanredno stupnjevano, energetski precizno i s punim tragičkim intenzitetom igra Bojana Gregorić Vejzović kao Violetina kći Barbara: glumica sve nekonvencijalnija i sigurnija u glumačkim rizicima na koje se odvažuje." (Nataša Govedić, Novi list)

"Tracy Letts je glumac i dramski pisac. Za "Kolovozu okrugu Osage" dobio je Pulitzera. Važnije od nagrade same jest činjenica da je to autor koji zna pisati za glumce i koji je stvorio veliku dramu, jakih uloga, ponajprije ženskih, koju bi svaki ravnatelj teatra (napose dramskog predznaka) želio imati na svojoj sceni." (Bojana Radović, Večernji list)

"Tekst precizno gradi scensku napetost, a sačinjen je od virtuoznih dijaloga koje je tečno preveo Tomislav Kuzmanović sačuvavši njihovu najveću vrijednost da kroz govor posredno i vrlo nijansirano ocrtavaju likove i temperament onog koji govori. Da bi se iz takvog atraktivnog materijala stvorila velika predstava potrebne su i virtuozne glumačke interpretacije kakve su ostvarili svi članovi ansambla "Kolovoza u okrugu Osage"." (Tomislav Kurelec, Kazalište.hr)

"...riječ je o vrlo dobroj humornoj tragediji o obiteljskim tajnama, ljubavi i nerazumijevanju, s nekoliko odličnih glumačkih partija predvođenih vrlo uvjerljivom Anjom Šovagović Despot. "(Igor Tretinjak, Vijenac)

""Gavella" zaista ima podjelu za ovu predstavu i to u svakom trenutku pokazuje u tolikoj mjeri da je sama predstava prijelomna u nekim karijerama, dok drugima tek potvrđuje značaj, kako prošli tako i budući. (...) "Kolovoz u okrugu Osage" velik je komad dramskog kazališta koji zaslužuje i prvi i drugi pogled." (Igor Ružić, Kulturpunkt.hr)

"Gavellin ansambl gotovo nikada ne podbaci, jer ova kazališna kuća s najvećom karizmom ima vrhunsku glumačku ekipu. Slađana Kilibarda dakle nije ni mogla promašiti puno u odabiru, no očito je imala osobito istančan "sluh" tko od glumaca u kojoj ulozi može dati svoj maksimum i podjela je zato upravo savršena." (Elizabte Hrstić, PolitikaPlus.com)