Slovenska premijera "Odiseja" Gorana Stefanovskog u SNG Maribor

09. 10. 2012.

U srijedu, 10. listopada 2012. u Slovenskom narodnom gledališču - Drama u Mariboru održat će se slovenska premijera predstave "Odisej" Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijska predstava čija je praizvedba bila u srpnju na Brijunima obilježivši kulturno ljeto Hrvatske. U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski. Zagrebačka premijera "Odiseja" bit će 7. studenog 2012. u kazalištu "Gavella".

Odgađa se gostovanje predstave "Antigona" u Čakovcu

01. 10. 2012.

Zbog Dana žalosti povodom smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, odgađa se gostovanje predstave "Antigona" najavljeno za četvrtak, 4.listopada 2012. u Čakovcu.

Premijera predstave "Antigona" Jeana Anouilha u režiji Aleksandra Popovskog

11. 09. 2012.

U subotu, 15. rujna 2012. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella", odigrat će se premijera predstave "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog. Od mnogobrojnih varijacija priče o "Antigoni" bez sumnje je najpoznatija ona Sofoklova, no po svojim teatarskim dometima primiče joj se, i istodobno reagira na nju, Anouilhova. Prvak europskog modernog teatra u svom se dramskom stvaralaštvu uvelike nadovezivao na grčke tragičare, uspijevajući ispisati tekstove koji nam se danas ukazuju i kao suvremena verzija klasične tragedije, i kao njen komentar. U predstavi koju režira Aleksandar Popovski, dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuju NUMEN i Ivana Radenović, kostimografiju Marita Ćopo, oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik, a igraju Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Amar Bukvić, Nela Kocsis, Biserka Ipša, Filip Šovagović,Harlo Hubak, Marita Ćopo i Tit E. Medvešek.

Najava sezone 2012./13. kazališta "Gavella"

27. 08. 2012.

U subotu, 15. rujna 2012. premijerom predstave "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog, kazalište "Gavella" započinje novu, bogatu sezonu. U teatru u Frankopanskoj Popovski je dosad postavio Shakespeareov "San Ivanjske noći", višestruko nagrađivan i već godinama uspješno igran na našoj pozornici, te Ibsenovog "Peera Gynta", a s Anoulihovom će "Antigonom" pokušati krenuti još dalje u propitivanje mogućnosti, značenja i komunikativnosti klasičnog teatra danas. Još jedna režija Aleksandra Popovskog - "Odisej" Gorana Stefanovskog, predstava nastala u međunarodnoj koprodukciji Kazališta "Gavella", Teatra Ulysses, SNP-a Novi Sad, Drame SNG-a Maribor, Ateljea 212, Sterijinog pozorja i Teatra navigator, svoju će zagrebačku premijeru imati na sceni kazališta "Gavella" u studenom 2012. Pikarska forma (i) u ovom je slučaju tlocrt drame, ali i metafora unutrašnjeg putovanja jednog čovjeka, od krvlju natopljenih bojnih polja i tek prividno mirnih nenastanjenih otoka, do zemlje mrtvih i kraljevstava živih, sve do doma, za koji se kad-tad moramo upitati: postoji li uopće?. U siječnju 2013. očekuje nas premijera predstave "Fine mrtve djevojke", čiji će tekst potpisati Mate Matišić a Dalibor Matanić će se okušati u kazališnoj ražiji. Deset godina nakon premijere filma, "Fine mrtve djevojke" u kazalištu "Gavella" ne žele, ali ni mogu, biti preslik filma, već punokrvna kazališna predstava, koja će film koristiti tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. U veljači 2013. očekuje nas još jedna premijera nastala koprodukcijom, ovaj put kazališta "Gavella" i HNK Šibenik, predstave "PUSH -UP 1-3" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Darija Harjačeka. Jedan od najznačajnijih suvremenih njemačkih i europskih dramatičara, Roland Schimmelpfennig, s "Push Up-om" je ispisao svoju možda i formalno najčišću dramu, izuzetno preciznu i usredotočenu na ono što želi reći. A to je - prikazati naličje kapitalizma, pristupiti mu "s leđa" i prokazati ga kao sustav u kojem je čovjek čovjeku prije svega vuk, a tek potom, ako za to pronađe vremena, i čovjek. I posljednja ovosezonska premijera bit će u travnju 2013. kada će Krešimir Dolenčić na scenu postaviti Voltaireovog "Candidea". Ljudska je priroda nepostojana i prevrtljiva, tvrdi Voltaire, stalna nam je tek potreba da preživimo i spoznamo, a put kojim ćemo se kretati sve je, samo ne pravocrtan.
U bogatoj kazališnoj sezoni očekuju nas i osam predstava u sklopu 27. "Gavellinih večeri" koje će se održati od 12. do 20. listopada 2012.

Prihvaćen program 27. Gavellinih večeri

19. 06. 2012.

Festivalsko umjetničko vijeće 27. "Gavellinih večeri" prihvatilo je ovogodišnji program predložen od izbornika Tomislava Zajeca."Gavelline večeri" jedan su od onih festivala koji ne pružaju mogućnost odabira po bilo kakvom konceptualnom ključu, jer u svom temelju prije svega imaju upisan okvir unutar kojega je potrebno smjestiti najbolje predstave protekle sezone. Tomislav Zajec je odabrao "Mrtve duše" N.V.Gogolja, u produkciji Kazališta Kerempuh, "Idiota" F.M. Dostojevskog, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, "Elling" Simona Benta, u produkciji Kazališta Virovitica, "Samice" Jasne Žmak, u produkciji Istarskog narodnog kazališta Pula, "Preobrazbu" Franza Kafke, u produkciji HNK iz Splita, "Antigone" Sofokla, u produkciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, te "Prolazi sve" kazališta "Gavella". 27. "Gavelline večeri" održat će se od 12. listopada do 20. listopada 2012.

Završeni 36. Dani satire Fadila Hadžića

18. 06. 2012.

Na 36. Danima satire Fadila Hadžića, koji su u Kazalištu "Kerempuh" svečanom dodjelom nagrada zatvoreni 16. lipnja, predstava "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića, u režiji Olivera Frljića, osvojila je čak tri glumačke nagrade te nagradu za koreografiju. Glumačke nagrade "Zlatni smijeh" dobile su Jelena Miholjević i Dijana Vidušin, nagradu "Sabrija Biser" mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobo je Filip Križan, a Irma Omerzo nagrađena je za koreografiju predstave koja priča životnu priču Franje. "Prolazi sve", predstava koja je premijrno izvedena u siječnju ove godine, i do kraja sezone odigrala je više od 30 puta, bila je u službenoj konkuranciji za nagrade, o kojima su odlučivali Dora Ruždjak Podolski, Vili Matula i Bojana Radović.

Završen ovogodišnji "Gavella i Europlakat Fair"

14. 06. 2012.

Večeras je dodjelom nagrada završen još jedan "Gavella i Europlakat Fair". Dvoje najboljih glumaca teatra u Frankopanskoj u sezoni 2011./12., po mišljenju publike, izabralo je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja. Odluku o tome tko će biti večerašnji dobitnici donijeli su Petra Hanzlovski, Božo Benić, Mirna Pintarić, Stanka Mehmedagić, Pero Popović, Dubravka Bouša te predsjednica prosudbenog povjerenstva, Dubravka Rašić, birajući između predstava "Dundo Maroje", "Prolazi sve", "Crne oči" i "Platonov ili Drama bez naslova". Najboljom glumicom proglašena je Slavica Knežević za ulogu Zorke u predstavi "Crne oči" Davora Špišića, a najboljim glumcem proglašen je Darko Milas za ulogu Stipana u istoj predstavi.

Svečana 50. izvedba predstave "Leda"

29. 05. 2012.

U četvrtak, 31. svibnja 2012. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella", održat će se svečana pedeseta izvedba predstave "Leda" Miroslava Krleže, u režiji Borisa Svrtana. "Ništa što se može dogoditi između jednog muškarca i jedne žene nije tako važno te bi o tome trebalo naročito razbijati glavu.", govori nam Miroslav Krleža kroz usta jednog od svojih likova, dok nam cjelinom "Lede" poručuje upravo suprotno. Ovaj ponajprije glumački komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznačnih odnosa, podjednako je komedija, koliko i salonska drama; "ljubavna igra", koliko i egzistencijalna melodrama. U režiji Borisa Svrtana, donedavno glumca teatra u Frankopanskoj, a sada pedagoga na Akademiji dramskih umjetnosti i redatelja, u "Ledi" igraju Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Franjo Dijak i Jelena Miholjević, te Damjan Sabolić Novaković, Mirela Videk i Marko Gudelj. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimograf Leo Kulaš, suradnik za govor Tomislav Rališ, koreografkinja je Mirjana Preis, a svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik. Premijera "Lede" je bila u siječnju 2011.,

"Gavella i Europlakat Fair" 2012.

25. 05. 2012.

Na kraju i ove sezone teatra u Frankopanskoj susrest ćemo se i družiti na "Gavella & Europlakat Fairu" - festivalu svih predstava koje su trenutno na repertoaru vašeg i našeg kazališta, a koje ćete, tijekom dva tjedna u lipnju, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna! Festival započinje u srijedu, 30. svibnja izvedbom premijerne predstave "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića, a završava 14. lipnja predstavom "Tartuffe" J. B. P. Molierea, u režiji Marca Sciaccaluge.

Anja Šovagović Despot nagrađena na 19. Festivalu glumca

22. 05. 2012.

Na sinoć završenom 19. Festivalu glumca nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dobila je Anja Šovagović Despot za ulogu Seke u predstavi "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića. Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2011. a ove je sezone još možete pogledati usrijedu, 30. svibnja 2012.