Redatelj: Krešimir Dolenčić
Scenografkinja: Dinka Jeričević
Kostimografkinja: Doris Kristić
Oblikovatelj zvuka: Willem Miličević
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Glazbeni suradnik: Joško Ćaleta
Asistentica redatelja: Helena Petković
Asistentica scenografkinje: Petra Held
Asistentica kostimografkinje: Ivana Jelušić
Fotografije: Ines Stipetić
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Stipe: Zoran Gogić
Nikola: Darko Milas
Jerko: Amar Bukvić
Seka: Anja Šovagović Despot
Strina: Vlasta Knezović
Mladen: Siniša Ružić
Nevjesta: Perica Martinović

Inspicijentica: Ina Krklec / Snježana Majdak
Šaptačica: Snježana Majdak

Premijera: 4. ožujka 2011.

Nježna, no bespoštedna Bošnjakova posveta kraju svojih predaka nastala je posve onkraj kazališnih trendova ili strujanja, prirodno spojena s tradicijom, a istodobno uronjena u stvarnost. Intimnost se ovdje podrazumijeva, dok je političnost gotovo nehotična; ne teži se priči "većoj od života", ali ona to, ipak, uspijeva biti. Bošnjak je i prije i poslije pisao dramske tekstove, međutim, snaga komada "Nosi nas rijeka", njegova autohtonost i univerzalnost, smještaju ga na vrh dramatičarevog opusa, ostavljajući nas s dojmom da smo pred djelom koje kao da je "ispljunuto" i napisano bez ikakvih kalkulacija, jednostavno zato "jer se moralo". To da je takav tekst zaobišao zagrebačke scene neupućene bi moglo začuditi, no znajući da su drame naših suvremenih pisaca koje nakon praizvedbe dožive nova tumačenja rijetke, u ovoj činjenici vjerojatno treba tražiti tek potvrdu jedne kazališne navike, mnogokad teško objašnjive. A u slučaju Bošnjaka, bila bi šteta ne pokušati i ovdje, u Zagrebu, oživjeti njegovu dramu-rijeku, "u kojoj se potežu noževi, ali i recitira hakespeare, u kojoj se pati i raduje, živi i umire".

Nagrade:

"Gavella i Europlakat Fair", 2011.
- najbolja glumica u premijernim predstavama sezone 2010./2011.: Vlasta Knezović

28. Susreti kazališta Bosne i Hercegovine, 2011.
- grand prix za najbolju žensku ulogu: Anja Šovagović Despot

19. Festival glumca, 2012.
- "Fabijan Šovagović" za najbolje glumačko ostvarenje: Anja Šovagović Despot

"Dolenčić nastavlja seriju kvalitetnih premijera kojima je obilježena ovogodišnja "Gavellina" sezona. (...) Odnos Strine i Jerka oko zajedničke krivnje prema smrti voljene osobe, smrti koju nisu mogli spriječiti, prevrednovan je u posljednjoj sceni uprizorenja, kad Vlasta Knezović doista uspijeva glumačkom izvedbom "razgrnuti" vodu koja dijeli svijet živih i mrtvih i kroz gustu koprenu rijeke dodirnuti svoje dijete, koje joj na simbolički način poklanja ili vraća pravo na život. Ovaj je moment ujedno i dokaz umjetničke kvalitete Bošnjakova teksta, koji je u "Gavelli" pročitan kao apel za povratak životu." (Nataša Govedić, "Novi list")

"Izvrsne su Vlasta Knezović i Anja Šovagović Despot kao tipizirane seoske heroine, odličan energični Darko Milas, a posve usredotočen na tešku ulogu Jerka novi član ansambla Amar Bukvić. I Zoran Gogić, Perica Martinović i Siniša Ružić dio su glumačke cjeline kojoj nema prigovora." (Denis Derk, "Večernji list")

"Postojano raste suptilno ispleten sukob među likovima, pomalja se njihova unutarnja drama, nadaju se u životnim ulogama, kojima ne mogu izmaći. Redatelj je autoru posvetio brige koliko bi i Čehovu, i iluzija je, eto, uspjela." (Tomislav Čadež, "Jutarnji list")

"A u svojoj "drukčijosti" zagrebačka je predstava uvjerljiva, ganutljiva i na svoj način dopire do publike, koja ju je na premijeri ispratila dugim pljeskom." (Lidija Zozoli, "Vijenac")