U utorak, 27. rujna 2022. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad održala se prva u nizu premijera predstave "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava koja je nastala u suradnji kazališta "Gavella" i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na pozornicu stiže kao jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"...
Priča "Što na podu spavaš" čita se u jednom dahu, s knedlom u grlu i nevjericom u prisjećanju na vremena koja su nas, nedavno, okrutno podsjetila na to što smo možemo napraviti onima s kojima smo dugo živjeli u, možda prividnom, miru. Ispisan kao niz obraćanja u prvom licu, ovaj roman, koji će na sceni oživjeti u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića te igri sarajevskih, novosadskih i zagrebačkim glumaca, stvara nam osjećaj da osluškujemo mnogoglasno mnoštvo, pritom nikada ne gubeći fokus i emocionalnu ekspresiju. Cvijetićeva političnost nadilazi nacionalne poglede, ona je u svojoj iskrenoj zagledanosti u one koji su stradali humana i svačija...
Redatelj predstave je Kokan Mladenović, asistent redatelja Igor Pavlović, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Marijela Margeta Hašimbegović, kostimografiju Marita Ćopo, autorica glazbe je Irena Popović Dragović, suradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić a suradnik za scenski govor dr. Dejan Sredojević.
U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i sam autor romana, Darko Cvijetić.
Prva premijera predstave je 27. rujna 2022. u Novom Sadu, premijera u Sarajevu je zakazana za 9. listopada 2022., a zagrebačka premijera nas očekuje povratkom kazališta „Gavella" u dvoranu u Frankopanskoj 10.