Započele probe predstave "Što na podu spavaš"

17. 05. 2022.

U kazalištu “Gavella” održana je prva čitaća proba predstave “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Gradskog dramskog kazališta „Gavella“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Javne ustanove Mes – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.
U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.
U suradnji naše kazališne kuće sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, na pozornicu stiže jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"... Priča "Što na podu spavaš" čita se u jednom dahu, s knedlom u grlu i nevjericom u prisjećanju na vremena koja su nas, nedavno, okrutno podsjetila na to što smo možemo napraviti onima s kojima smo dugo živjeli u, možda prividnom, miru. Ispisan kao niz obraćanja u prvom licu, ovaj roman, koji će na sceni oživjeti u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića te igri sarajevskih, novosadskih i zagrebačkim glumaca, stvara nam osjećaj da osluškujemo mnogoglasno mnoštvo, pritom nikada ne gubeći fokus i emocionalnu ekspresiju. Cvijetićeva političnost nadilazi nacionalne poglede, ona je u svojoj iskrenoj zagledanosti u one koji su stradali humana i svačija...
Prva premijera predstave bit će 10. rujna 2022. u Novom Sadu, premijera u Sarajevu je zakazana za 9. listopada 2022., a zagrebačka premijera u studenom 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred"

17. 05. 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred" zakazane za 20., 22. i 23. svibnja 2022., u KUC Travno. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta, svakim danom, osim vikendom, od 15 do 19 sati.

Kazalištu "Gavella" dvije nagrade na 27. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

10. 05. 2022.

Na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu Festivala osvojila je predstava "Hotel Zagorje" Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, nastala u produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Nagradu za najbolju režiju osvojila je Anica Tomić za režiju "Hotela Zagorje". Tijekom sedam festivalskih večeri, od 3. do 9. svibnja, odigrano je devet naslova kazališta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske, u odabiru Jasena Boke.

Preminula Mirjana Majurec

02. 04. 2022.

Ispraćaj Mirjane Majurec bit će u četvrtak, 7. travnja 2022. u 14,00 sati na Krematoriju.

Premijera predstave "Naš razred"

31. 03. 2022.

U subotu, 02. travnja 2022. U 20,00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se premijera predstave "Naš razred" Tadeusza Słobodzianeka u produkciji kazališta "Gavella". Redatelj i scenograf predstave je Jasmin Novljaković, prevoditelj Mladen Martić, kostimografkinja i suradnica za scenski pokret je Jasminka Petek Krapljan. Autor glazbe je Šimun Matišić, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. U predstavi igraju Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar i Enes Vejzović

Svjetski dan kazališta

27. 03. 2022.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svake se godine u tisućama kazališta svijeta čita međunarodna poruka čije pisanje organizira Međunarodni kazališni institut (ITI). Pisanje hrvatske poruke organizira Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, a ove godine ta čast je pripala našem dragom i uglednom hrvatskom književniku Dubravku Jelačiću Bužimskom.

Na izvedbe kazališta "Gavella" bez EU digitalne COVID potvrde

18. 03. 2022.

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 17. ožujka 2022. na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima, gdje su za posjetitelje osigurana sjedeća mjesta, može se prisustvovati samo uz predočenje ulaznice (bez EU digitalne COVID potvrde) uz obvezno korištenje medicinskih maski ili maski za lice.
To znači, da za prisustovanje izvedbama kazališta "Gavella" nije potrebna EU digitalna COVID potvrda.

Predstava "Jednaka noć" u Zvjezdarnici

11. 03. 2022.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba u okviru četvrtog Festivala svjetla sudjeluje i kazalište „Gavella“ s predstavom „Jednaka noć“. Festival će se održati od 16. do 22. ožujka s 32 svjetlosne atrakcije na 31 lokaciji u središtu grada. Autori koncepta su Filip Šovagović i Dubravko Mihanović. Autori tekstova su Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović i Filip Šovagović.

Premijera predstave "Tena- kronika raspada jedne ljepote"

09. 03. 2022.

U utorak, 8. ožujka 2022. U 20,00 sati, u Kultrunom centru Travno, održana je premijera predstave "Tena – kronika raspada jedne ljepote" Borislava Vujčića, po motivima pripovijetke Josipa Kozarca, u režiji Dražena Ferenčine nastala u koprodukciji kazališta "Gavella", Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci, Ludens teatra, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar te Gradskog kazališta Požega. I ova premijera kazališta "Gavella" održava se na alternativnoj lokaciji.

Premijera predstave "Djetinjstvo u Agramu"

22. 02. 2022.

U srijedu, 23. veljače 2022. U 20,00 sati, u Kultrunom centru Travno, održat će se premiejra predstave "Djetnjstvo u Agramu" Miroslava Krleže, u režiji Senke Bulić i koprodukciji kazališta "Gavella" i Festivala Miroslav Krleža. Ovo je još jedna u nizu premijera kazališta "Gavella" koje se zbog oštećenja nakon potresa održavaju na alternativnim lokacijama. Predstave je premijerno izvedenau sklopu Festivala Miroslav Krleža 01.srpnja 2021., u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.