U subotu, 02. travnja 2022. U 20,00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se premijera predstave "Naš razred" Tadeusza Słobodzianeka u produkciji kazališta "Gavella".
"Naš razred" raslojava i dramski izlaže priču o skupini školaraca – Poljaka katolika i Židova – iz malog poljskog mjesta, koje je doživjelo sovjetsku i njemačku okupaciju čija represija u "posve običnim ljudima" budi demone okrutnosti i nasilja. Djetinji snovi i mladenačke zanesenosti rasplinjavaju se, a dojučerašnji prijatelji postaju jedni drugima vukovi, spremni učiniti si nešto za što ni sami nisu pomišljali da su sposobni... Słobodzianek svoj istodobno poetičan i dokumentaran prikaz sredine koju nacionalizam i nacizam rastaču do neprepoznatljivosti, počinje 1925. te je, nošenu povijesnim ubrzanjem, gura prema kasnijoj katastrofi uzrokovanoj staljinističkom i nacističkom indoktrinacijom. "Naš razred" zapitan je nad "banalnošću zla", ali i kolektivne krivnje: može li vrijeme ono što smo jednom počinili utopiti u zaboravu, ili tako duboke rane ne mogu zacijeliti bez priznanja i pokajanja? Ova drama, s uspjehom izvođena na mnogim scenama u Europi, temeljena je na istinitom događaju, a autorov je pristup odvodi prema potresnoj kazališnoj vivisekciji, koristeći iskustva brechtijanskog očuđenja i postupke samo kazalištu svojstvene igre, koja nas istodobno privlači i zastrašuje..

Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, rođen je 2.prosinca 1963. godine u Sisku. U počecima svog kazališnog djelovanja vezan je uz kazalište DASKA iz Siska, jedno od najznačajnijih amaterskih i alternativnih kazališta 80-ih godina na ovim prostorima. Od 1988. godine glumac je u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava (između ostalog u HNK-u Split, HNK-u Rijeka, „Gavelli”, IT&D, Kazalištu Virtovitica…). Obnašao je funkciju ravnatelja Doma kulture Sisak u kome pokreće Gradsko kazalište Sisak (2006. –2010.). S predstavama gostuje od Indije, Ruske Federacije, Norveške, Danske do Njemačke, Austrije, Češke Republike, Mađarske i Rumunjske. Prevodi s poljskog jezika.

Redatelj i scenograf predstave je Jasmin Novljaković, prevoditelj Mladen Martić, kostimografkinja i suradnica za scenski pokret je Jasminka Petek Krapljan. Autor glazbe je Šimun Matišić, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.bU predstavi igraju Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Ivan Grčić, Hrvoje Klobučar, Janko Rakoš, Filip Križan, Ivica Pucar i Enes Vejzović

Premijera predstave "Naš razred"