Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 osmišljena je s ciljem da ostane produkcijskim dijelom kazališta "Gavella", a od 15. rujna, u sklopu Artupunkture, dom je audio-vizualnom radu koji spaja elemente građevinskog materijala s kazališnim rekvizitima i audio isječcima iz predstava koje su na repertoaru kazališta "Gavella".

Od zagrebačkog potresa u ožujku 2020., kazalište "Gavella" izmješteno je iz svojih prostora u Frankopanskoj ulici, seleći se od produkcije do produkcije, izvedbe do izvedbe, događaja do događaja. Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13, još je jedna akcija u nizu naših nastojanja da kreativno živimo i dok smo "izvan kuće", no osmišljena s ciljem da ostane produkcijskim dijelom kazališta "Gavella" i po povratku u Frankopansku. Prostor u Petrinjskoj ulici 13 programski želi biti otvoren pretapanju kazališta i drugih umjetnosti i medija – likovnosti, novih medija, glazbe, svjetlosnih intervencija, radiofonije, dizajna, fotografije..., tražeći radove u čijim se konceptima spajaju izvedbeno i izložbeno. Kazališna galerija "Gavella" tako će postati svojevrsnim prostorom-poligonom, mjestom suradnje i susreta, suigre s publikom.

"Prozor u Frankopansku 10" audio-vizualni je rad koji elemente građevinskog materijala spaja s kazališnim kostimom, rekvizitom, krhotinama scenografije, kako bi u Kazališnoj galeriji "Gavella" oblikovao snoliko prizorište pomalo nalik onome na pozornici, u nekoj zamišljenoj predstavi, ali istodobno prizivajući i ozračje gradilišta. Ovakav prostorni postav susreće se sa zvučnim zapisima i svjetlosnim intervencijama, tako da posjetitelji mogu odabrati audio-isječak iz neke od naših predstava, koji potom ozvučuje prostor. Uz odabrani naslov / zvučni zapis mijenja se i svjetlosna situacija te atmosfera u galeriji, kroz eho žive izvedbe i s time povezane asocijacije, zamišljanja, prisjećanja. "Prozor u Frankopansku 10", što je adresa kazališta "Gavella", tako postaje audio-vizualnim "hodogramom" kroz naš aktualni repertoar, pri čemu možemo birati želimo li biti u "Našem razredu", provesti "Djetinjstvo u Agramu", uputiti se "Obaveznim smjerom", prisjetiti kako je bilo u "Zagrebu 2020", smjestiti se u "Hotelu Zagorje", sresti "Kiklopa", "Kralja Rikarda III" ili "Teslu Anonimusa"... Ovim radom želimo stvoriti začudan prostor u kojem naše predstave supostoje i iznova se sanjaju, ali i – vrlo konkretno i nimalo izmaštano – ponovno podsjetiti na to da kazalište "Gavella" u još jednu sezonu ulazi s nestrpljivim očekivanjem u što skori završetak građevinskih radova u Frankopanskoj 10.

U osmišljavanju i izradi rada sudjelovali su Marita Ćopo, Dubravko Mihanović i Tomica Hrupelj kao autori koncepta, autorica prostornih instalacija je Marita Ćopo, autori scenografije su Marita Ćopo i Tomica Hrupelj, oblikovanje zvuka potpisuje Chistian Kanazir, a oblikovanje svjetla Marko Matošić.

Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 u sklopu Artupunkture