Gostovanje Zvezdara Teatra u okviru 24. "Gavellinih večeri"

19. 10. 2009.

Večeras u kazalištu "Gavella", u sklopu 24. "Gavellinih večeri" gostuje Zvezdara Teatar iz Beograda sa predstavom Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubojstva" u režiji samog autora. U komadu "Generalna proba samoubojstva" Kovačević je opisao slučaj arhitekta koji se, u trenutku duhovne krize, pokušao ubiti, no spriječili su ga neki ribar i jedna djevojka, iza kojih stoji mračna, zločinačka organizacija, specijalizirana za eksploatiranje neuspjelih samoubojstava. U stvari, u toj neobičnoj komediji varirana je i modernizirana tema pronađena u "Maratoncima", priča o kriminalnom obiteljskom poduzeću koje, pomoću prevara i zločina, uspješno posluje i ostvaruje profit. U predstavi igraju Branislav Lečić, Branimir Brstina, Janoš Tot, Ana Franić, Ivan Janketić i Branislav Rončević.

Najava 24. "Gavellinih večeri"

13. 10. 2009.

U kazalištu "Gavella" će se od 17. do 31. listopada 2009. održati 24. "Gavelline večeri". Prvi puta su održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene su 1991., a ovo su, nakon revitaliziranja 2005., već pete u nizu. Kako Tajana Gašparović, izbornici ovogodišnji "Večeri", navodi u svom obrazloženju "Gavelline večeri" su jedan od najznačajnijih domaćih kazališnih festivala koji ima ambiciju na jednome mjestu okupiti najkvalitetnije i najznačajnije dramske predstave sezone.Tako ćemo na "Gavellinim večerima" vidjeti predstave Kazališta Virovitice, Scene "Gorica", Kazališta "Hotel Bulić", Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališta "Trešnja", Kazališta "Gavella", HKD Teatra Rijeka, nacionalnih kuća iz Osijeka, Splita i Rijeke. Osim predstava u konkureciji, na "Gavellinim večerima" će izvan konkurencije biti prikazane predstave: "Žaba" Dubravka Mihanovića, u produkciji Kamernog teatra iz Sarajeva; "Generalna proba samoubojstva" Dušana Kovačevića, u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda te "Tartuffe" J. B. P. Molierea, u produkciji Teatrula Clasic iz Rumunjske.

Promjena redoslijeda premijernih izvedbi

09. 10. 2009.

Kazalište "Gavella" će, kako je i najavljeno, ove sezone premijerno odigrati šest naslova, od kojih je predstava "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljanović, u režiji Paola Magellija, premijeru imala 1. listopada 2009. Zbog nesretnog slučaja u obitelji glumice koja igra glavnu ulogu, premijera predstave "Alabama" Davora Špišića, u režiji Daria Harjačeka, bit će 14. siječnja 2010., umjesto, kako je najavljeno, u studenom 2009.

Premijera predstave "Barbelo, o psima i djeci"

28. 09. 2009.

U četvrtak, 1. listopada 2009. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Barbelo, o psima i djeci" suvremene srpske dramatičakre Biljane Srbljanović, u režiji Paola Magellija. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, kostimograf je Leo Kulaš, scenografiju potpisuje Hans Georg Schäfer, autor glazbe je Arturo Annecchino, autor video-materijala je Ivan Marušić Klif, a svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik. U predstavi igraju Dijana Vidušin, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Milan Pleština, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Barbara Nola, Sven Medvešek, Ozren Grabarić i Ivana Roščić.

Gostovanje "Gospođice Julije" Akademskog dramskog teatra iz Omska

21. 09. 2009.

U sklopu gostovanja Akademskog dramskog teatra iz Omska iz Rusije, u petak, 25. rujna 2009. u 19,30 sati na sceni kazališta "Gavella" igrat će predstava "Gospođica Julija" Augusta Strindberga, u režiji Jevgenija Marčellija. Julija, Jean i Kristina u sat i pol iscrpljujuće "šahovske bitke" izmijenjuju mjesta u vječnom ljubavnom trokutu, gdje su privlačnost, ljubomora, manipulacija, zavist i(li) želja za posjedovanjem konstanta, bez obzira na vrijeme, prostor i ljude. "Gospođica Julija" zato je uvijek intrigantan poziv u kazalište, pogotovo kad nam stiže u uprizorenju gostiju iz teatarski nerijetko znatiželjne Rusije... Scenograf predstave je Igor Kapitanov, kostimografkinja je Fagilja Seljaskaja, gospođicu Juliju igra Jekaterina Potapova, Jeana Vladislav Puzyrnikov, a Kristinu Inga Matis. Početak predstave je u 19,30 sati.

Započinje sezona 2009./10. kazališta "Gavella"

10. 09. 2009.

U utorak, 15. rujna 2009. izvedbom predstave "San Ivanjske noći" kazalište "Gavella" započinje sezonu 2009./10., u kojoj nas očekuje čak šest
premijera, trinaest repriznih naslova i 24. "Gavelline večeri".

Preminuo Vanja Drach

07. 09. 2009.

U subotu je, u 77. godini preminuo Vanja Drach koji je prvu ulogu u kazalištu "Gavella" odigrao u sezoni 1955./56. Nakon radnog vijeka u Hrvatskom narodnom kazalištu i Teatru u gostima, daskama kazališta u Frankopanskoj opet se vratio 1992. ulogom Otta Marvuglia, profesora okultnih znanosti u predstavi "Velika magija" Eduarda de Filipa i režiji Paola Magellija. U travnju 2007., u predstavi "Četvrta sestra" Janusza Glowackog i režiji Same M. Streleca, zaigrao je ulogu Ivana Pavloviča Pjetrova, svoju posljednju ulogu u kazalištu "Gavella". "Četvrta sestra" je predstava nagrađena na raznim festivalima, vidjela ju je publika u Čakovcu, Celju, Ljubljani, Novom Sadu, Beogradu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Virovitici, Vukovaru, Vinkovcima, Zadru... Vanja Drach je dobitnik Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin (1985.) nagrade Tito Strozzi (1994.) te nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2005.)

Preminuo Emil Glad

28. 08. 2009.

U petak, 28. kolovoza 2009., u 81. godini života, u Zagrebu je preminuo Emil Glad, dugogodišnji član glumačkog ansambla GDK "Gavella". Stalnim članom tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", postaje već 1954., od samog utemeljenja teatra u Frankopanskoj gdje ostaje sve do umirovljenja 1994., odigravši čitav niz nezaboravnih uloga te se istaknuvši i kao karakteran glumac i kao vrstan komičar. Ispraćaj Emila Glada bit će u srijedu, 2. rujna 2009., u 14,20 sati u krematoriju na Mirogoju.

Ljetna gostovanja "Kaligule"

28. 07. 2009.

Prošlosezonska hit predstava kazališta "Gavella", predstava nastala u koprodukciji Pandur.Theatersa i Kazališta "Gavella" - prikaz jednog od najozloglašenijih, ali i najzagonetnijih rimskih careva, predstava "Kaligula" gostuje 4. kolovoza 2009. na Splitskom ljetu. Nekoliko dana prije toga predstavu će imati priliku vidjeti i publika u Portorožu, gdje "Kaligula" gostuje 31. srpnja.

Kazalište "Gavella" nagrađeno na Festivalu Mediteranskog teatra "Purgatorije"

20. 07. 2009.

Na Četvrtom festivalu Mediteranskog teatra "Purgatorije" 2009., u konkurenciji pet međunarodnih kazališnih produkcija, kazalište "Gavella" osvojilo je dvije prestižne nagrade. Predstava "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea, u režiji Aleksandara Popovskog proglašena je najboljom predstavom Festivala, a nagradu za glumačku bravuru festivala Mediteranskog teatra "Purgatorije" osvojio je Pero Kvrgić za ulogu Puka u istoj predstavi. Festival se u Tivtu u Crnoj Gori održavao od 1. do 20. srpnja 2009.