"Tena" proglašena najboljom predstavom na 1. "Slavonskom KaFeu"

24. 10. 2022.

Glavnu nagradu za najbolju predstavu na 1. Festivalu slavonskih kazališta "Slavonski KaFe", koji je održan u Gradskom kazalištu Požega, osvojila je predstava "Tena – kronika raspada jedne ljepote", nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Požega, te Gradskog dramskog kazališta "Gavella", Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Ludens teatra.

Premijera predstave "Što na podu spavaš" u Novom Sadu

28. 09. 2022.

U utorak, 27. rujna 2022. u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad održala se prva u nizu premijera predstave "Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava koja je nastala u suradnji kazališta "Gavella" i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na pozornicu stiže kao jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"...

Redatelj predstave je Kokan Mladenović, asistent redatelja Igor Pavlović, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Marijela Margeta Hašimbegović, kostimografiju Marita Ćopo, autorica glazbe je Irena Popović Dragović, suradnica za scenski pokret je Amila Terzimehić a suradnik za scenski govor dr. Dejan Sredojević.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i sam autor romana, Darko Cvijetić.

Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 u sklopu Artupunkture

13. 09. 2022.

Kazališna galerija "Gavella" u Petrinjskoj 13 osmišljena je s ciljem da ostane produkcijskim dijelom kazališta "Gavella", a od 15. rujna, u sklopu Artupunkture, dom je audio-vizualnom radu koji spaja elemente građevinskog materijala s kazališnim rekvizitima i audio isječcima iz predstava koje su na repertoaru kazališta "Gavella". U osmišljavanju i izradi rada sudjelovali su Marita Ćopo, Dubravko Mihanović i Tomica Hrupelj kao autori koncepta, autorica prostornih instalacija je Marita Ćopo, autori scenografije su Marita Ćopo i Tomica Hrupelj, oblikovanje zvuka potpisuje Chistian Kanazir, a oblikovanje svjetla Marko Matošić.

O predstavama GDK "Gavella" u sezoni 2022./23.

23. 08. 2022.

Kako je kazalište "Gavella" u trenutku dok ovo pišemo još uvijek u obnovi i teško je sa sigurnošću reći kada će radovi završiti, i naša 2022./23. sezona ne ovisi samo o produkcijskim dogovorima i mogućnostima, već i o dinamici građevinskih radova u Frankopanskoj. Prva od predstava s kojom Gradsko dramsko kazalište "Gavella" premijerno izlazi pred publiku u sezoni 2022./23. je "Što na podu spavaš", koprodukcija GDK "Gavella", Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Predstava nastaje po romanu Darka Cvijetića, u dramatizaciji Kokana Mladenovića, Mine Petrić, Darka Cvijetića, Dubravka Mihanovića i ansambla predstave. Premijera u Novom Sadu očekuje nas 17. rujna, premijera na MESS-u u listopadu, a u GDK "Gavella" nakon toga, čim velika scena bude osposobljena za igranje. U listopadu (planirani datum premijere je 15. listopada) očekuje nas premijera predstave za koju probe počinju krajem kolovoza, a to su "Kozmički žongleri", koji nastaju po tekstu Kalmana Mesarića, u adaptaciji i režiji Ivana Penovića. Ovom predstavom planiramo otvoriti našu novoizgrađenu malu scenu. U studenom bismo pred gledatelje željeli premijerno izaći s predstavom "Spaljena (Jednaka noć)", prema konceptu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, a čije tekstove potpisuju Jelena Miholjević, Dubravko Mihanović i Filip Šovagović. Ova predstava igrala bi u atriju teatra u Frankopanskoj. Zamisao nam je da nas do kraja 2022. godine očekuju još "Gavelline večeri", tradicionalni festival kazališta "Gavella". U planu je da nam prva premijera u 2023. godini bude praizvedba dramskog kvarteta Mate Matišića, "Moji tužni monstrumi", u režiji Vite Taufera, predstave kojoj se već dugo nadamo. Slijedi koprodukcija GDK "Gavella", Osječkog ljeta kulture i GK "Joza Ivakić" Vinkovici, u suradnji s kojima pripremamo Čehovljevog "Galeba", u režiji Aide Bukvić, čija bi premijera bila ljeti u Osijeku. Potkraj sezone započeli bismo probe za "Tajnu Grete Garbo" Mire Gavrana i Ivice Boban. Na maloj sceni u sezoni 2022./23. u planu su još dvije koprodukcijske suradnje: s Ludens Teatrom, na tekstu "Moderni oblici patnje" Dine Vukelić, u režiji Darija Harjačeka; te s kazališnom skupinom DeFacto, na naslovu "Deca", po nagrađivanom romanu Milene Marković, u režiji Saše Božića.

 

Preminuo Ivica Kunčević

07. 07. 2022.

6. srpnja napustio nas je kolega i prijatelj, kazališni učitelj mnogima od nas, redatelj Ivica Kunčević. Dobitnik niza nagrada za svoje režije, oštroumni promišljatelj kazališta, nastavljač Gavelline škole zagledan duboko u izražajne mogućnosti glumca, rođen je 9. travnja 1945. u Bartolovcu, no ubrzo odlazi u Dubrovnik, odakle mu je obitelj, postepeno se predstavljajući kao lucidni tumač dubrovačke književne baštine i scenski analitičar njegovog specifičnog mentaliteta, razigrani inscenator niza nezaobilaznih naslova u ambijentalnom kontekstu. Kunčević je završio studij jugoslavenskih jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskome fakultetu i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao redatelj bio je stalno angažiran u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića (od 1969. do 1977.) i u Dramskom kazalištu "Gavella" (od 1977. do 1982.), odakle prelazi u zagrebački HNK. Režirao je više od stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, od dječjih i modernih komada, do hrvatskih i svjetskih klasika, a u svojem je radu bio sklon preradama nekazališnih tekstova i osebujnim redateljskim čitanjima dramske baštine, te je ostvario značajan, autentičan, istodobno klasičan i tragalački opus u suvremenom hrvatskom kazalištu i kulturi.

"Usidrene" na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu

27. 05. 2022.

Predstava “Usidrene“ Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske nastala u koprodukciji kazališta „Gavella“, HNK Split i HNK Zadar gostuje na najznačajnijem festivalu nacionalne drame - 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, u petak, 27. svibnja u sklopu Međunarodnog programa “Krugovi”. Početak predstave je u 21 sat u Srpskom narodnom pozorištu na Sceni “Jovan Đorđević”. Međunarodni program “Krugovi” nije natjecateljskog karaktera.

 

U predstavi igraju Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Katarina Romac i Maruška Aras.

 

Na dosadašnjim festivalima predstava „Usidrene“ osvojila je sljedeće nagrade: Anja Šovagović Despot osvojila je grand-prix za najbolju žensku ulogu na 38. Susretima kazališta Bosne i Hercegovine.

 

Na 32. Marulićevim danima Katarina Romac osvojila je nagradu za glumačko ostvarenje.

Započele probe predstave "Što na podu spavaš"

17. 05. 2022.

U kazalištu “Gavella” održana je prva čitaća proba predstave “Što na podu spavaš” Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Gradskog dramskog kazališta „Gavella“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta Sarajevo i Javne ustanove Mes – Međunarodni teatarski festival – Scena MESS.
U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.
U suradnji naše kazališne kuće sa sarajevskim Narodnim pozorištem, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, na pozornicu stiže jedna od onih priča "koja je morala biti ispričana"... Priča "Što na podu spavaš" čita se u jednom dahu, s knedlom u grlu i nevjericom u prisjećanju na vremena koja su nas, nedavno, okrutno podsjetila na to što smo možemo napraviti onima s kojima smo dugo živjeli u, možda prividnom, miru. Ispisan kao niz obraćanja u prvom licu, ovaj roman, koji će na sceni oživjeti u dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića te igri sarajevskih, novosadskih i zagrebačkim glumaca, stvara nam osjećaj da osluškujemo mnogoglasno mnoštvo, pritom nikada ne gubeći fokus i emocionalnu ekspresiju. Cvijetićeva političnost nadilazi nacionalne poglede, ona je u svojoj iskrenoj zagledanosti u one koji su stradali humana i svačija...
Prva premijera predstave bit će 10. rujna 2022. u Novom Sadu, premijera u Sarajevu je zakazana za 9. listopada 2022., a zagrebačka premijera u studenom 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred"

17. 05. 2022.

Otkazuju se izvedbe predstave "Naš razred" zakazane za 20., 22. i 23. svibnja 2022., u KUC Travno. Povrat kupljenih ulaznica može se izvršiti na blagajni kazališta, svakim danom, osim vikendom, od 15 do 19 sati.

Kazalištu "Gavella" dvije nagrade na 27. Međunarodnom festivalu malih scena Rijeka

10. 05. 2022.

Na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, nagradu Nenad Šegvić za najbolju predstavu Festivala osvojila je predstava "Hotel Zagorje" Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, nastala u produkciji Gradskog dramskog kazališta "Gavella". Nagradu za najbolju režiju osvojila je Anica Tomić za režiju "Hotela Zagorje". Tijekom sedam festivalskih večeri, od 3. do 9. svibnja, odigrano je devet naslova kazališta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Hrvatske, u odabiru Jasena Boke.

Preminula Mirjana Majurec

02. 04. 2022.

Ispraćaj Mirjane Majurec bit će u četvrtak, 7. travnja 2022. u 14,00 sati na Krematoriju.