Aktivnosti u kazalištu "Gavella", rujan 2020.

07. 09. 2020.

Kao što nam je poznato, ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, i kazališta su prestala s radom te su na neko vrijeme zaustavila svoju produkciju. U tom trenutku, kazalište "Gavella" je, u različitim fazama produkcije, usporedno radilo na tri predstave: "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, bližio se premijeri, koja je bila predviđena za ožujak 2020.; "Usidrene" Elvisa Bošnjaka i redateljice Anastasije Jankovske, u koprodukciji GDK "Gavella", HNK Split i HNK Zadar, svoju su premijeru trebale imati na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a najesen i u kazalištu "Gavella"; a na "Tajni Grete Garbo" Mire Gavrana, u režiji Ivice Boban, otpočele su čitače probe. Sve je to zaustavljeno, kao i u drugim našim teatrima, a onda se 22. ožujka Zagrebu i okolici dogodio potres, u kojem je i kazalište "Gavella" oštećeno te se do sanacije nismo u mogućnosti vratiti u zgrade u Frankopanskoj.

Premijera "Višnjika" u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture

06. 07. 2020.

U sklopu 20. Osječkog ljeta kulture, u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. premijerno će biti izvedena predstava “Višnjik”, nastala po tekstu A. P. Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Gradskog dramskog kazališta “Gavella”.

Preminula Zdenka Heršak

05. 07. 2020.

U petak, 3. srpnja, u Zagrebu je preminula Zdenka Heršak, dugogodišnja članica glumačkog ansambla kazališta "Gavella". Rođena je u Zagrebu, 19. kolovoza 1928. godine. Odrasla na zagrebačkoj Savici, u svom rodnom gradu završila je Zemaljsku glumačku školu, nakon čega je dvije godine bila članica studija Jadran filma.

9. Festival Miroslav Krleža

25. 06. 2020.

Od 2. do 7. srpnja održat će se 9. Festival Miroslav Krleža. Kazalište "Gavella", čija je zgrada stradala u zagrebačkom potresu, ovogodišnji je partner Festivala Miroslav Krleža, i naši se umjetnici pridružuju u mnogim naslovima festivala.

Preminuo Igor Vuk Torbica

18. 06. 2020.

Ansambl Gradskog dramskog kazališta "Gavella" i svi njegovi zaposlenici opraštaju se od dragog kolege i prijatelja Igora Vuka Torbice.
Igor Vuk Torbica u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" režirao je predstavu "Priče iz Bečke šume" Ödöna von Horvátha. Von Horváth je nesretnim slučajem stradao u Parizu; nije imao niti 37 godina, no stigao je napisati niz dramskih tekstova koji se igraju i danas i koje pozornice neprestano preispituju.

Ilica Q'ART i kazalište "Gavella"

08. 06. 2020.

U nedjelju, 7. lipnja, kazalište "Gavella" izašlo je na Ilicu te kao glavni partner podržalo projekt Ilica Q'ART. Predstavili smo kazališni izlog kojeg je uredila kostimografkinja Marita Ćopo, na tramvajskim tračnicama smo izložili cipele iz bogatog fundusa kazališnih kostima, odigrali Potresno dobre scene s prolaznicima, upriličili čitaću probu predstave "Posjet stare dame", u dvorištu Likovne akademije odigrali predtavu "Tesla Anonimus"...
Posebno zahvaljujemo Tomasu Kristaju i Danijelu Matoševiću iz „Graditeljstva Matošević“ na velikoj pomoći pri organizaciji smještaja kazališta „Gavella“ na Ilicu.

Sudjelovanje GDK "Gavella" u Projektu Ilica: Q'ART

03. 06. 2020.

U nedjelju, 7. lipnja, kazalište "Gavella" sudjeluje u projektu Ilica: Q'ART pod zajedničkim nazivom - "Gavella" na ulici, i to na tri različite točke u Ilici.

67. obljetnica osnivanja kazališta "Gavella"

28. 05. 2020.

29. svibnja 1953. godine skupina mladih glumaca i redatelja, na čijem je čelu, kao "primus inter pares", bio dr. Branko Gavella, preuzela je zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište. Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a naše je kazalište gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od šest desetljeća trajanja teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcijenjenih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. 1970. ime mu je promijenjeno u Dramsko kazalište "Gavella", kojem je kasnije dodano i "gradsko". U 67 godina postojanja teatru u Frankopanskoj se, kao i svakom kazalištu koje toliko traje, događalo mnogo toga, no najvrednijom se doima činjenica da smo još uvijek tu i da ne zaboravljamo, kako nas je podučio dr. Branko Gavella, temeljno naše uvjerenje: "umjetnički optimizam".

"Višnjik" A. P. Čehova u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK Osijek

27. 05. 2020.

Započeli smo sa on-line probama predstave "Višnjik“ A.P. Čehova koja će se u koprodukciji sa HNK Osijek izvesti početkom srpnja u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture.

"Sanjam(o) predstavu" u kazalištu "Gavella"

26. 05. 2020.

U petak, 29. svibnja 2020., na 67. godišnjicu osnivanja kazališta, započinjemo projekt "Sanjam(o) predstavu". U očekivanju sanacije štete nakon nedavnog potresa, glumci kazališta "Gavella" rade i dalje."Sanjam(o) predstavu" je projekt kazališta "Gavella" u sklopu Gavelline daleKOVIDnice, a pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, koji se odvija u tri faze: kratke snimljene scene, s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivat će se na Youtube kanalu kazališta i na društvenim mrežama. Prikazane će scene gledateljice i gledatelji biti pozvani komentirati i sugerirati nam nastavke, odgovorom na pitanje: "Što će se dalje događati?"

Slijedi na repertoaru

no photo

GDK Gavella na gostovanju

Hotel Zagorje

Srijeda, 20. listopada 20:00 h

no photo

GDK Gavella na gostovanju

Usidrene
u sklopu 31. Marulićevih dana je otkazana.

Srijeda, 20. listopada 20:00 h

no photo

GDK Gavella na gostovanju

Srce veće od ruku

Petak, 22. listopada 19:30 h