Razgovor s Vanjom Cuculićem na portalu Hrvatskog dizajnerskog društva

29. 01. 2013.

Vanja Cuculić progovara o svojim reakcijama na zabranu njegovog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića i Mate Matišića u GDK "Gavella", iznosi svoju interpretaciju cijelog slučaja, ali i pripovijeda o širem kontekstu svoga rada za kazalište "Gavella" i rada na srodnim projektima.

Gostovanje Gradskog kazališta Sisak s predstavom "Krajolik pod oružjem"

28. 01. 2013.

U ponedjeljak, 4. veljače 2013. u DGK "Gavella" gostovat će Gradsko kazalište Sisak sa predstavom "Krajolik pod oružjem" Joea Penhalla u režiji Aide Bukvić. "Krajolik pod oružjem" je priča o Nedu, znanstveniku koji je odgovoran za izum nove vojne tehnologije, sofisticirane aplikacije za bespilotne letjelice. Kada Ministarstvo obrane zatraži od njega da se odrekne prava na intelektualno vlasništvo, samim tim i kontrole nad daljnjim razvojem oružja, Ned se počinje pitati o moralnom aspektu takvog izuma. Jedan korak ga dijeli do odustajanja, no u cijelu priču ulaze tajne službe… "Krajolik pod oružjem" prvi je put izveden u kazalištu Cottesloe, National Theatre u Londonu, 29. ožujka 2007., a hrvatska praizvedba bila je 21. studenog 2012. u Gradskom kazalištu Sisak, predstavu je režirala Aida Bukvić, prevoditeljicaje Lada Silađin, kostimografiju i scenografiju potpisuje Danijela Gotal Grgurač, a igraju Amar Bukvić, Filip Juričić, Ivana Legati i Ivan Glowatzky.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - NEPOSTOJANJE ALTERNATIVNOG PLAKATA

18. 01. 2013.

Kazalište "Gavella" je u srijedu, 16. siječnja 2013. iz upotrebe povuklo sporni plakat Studija Cuculić, za predstavu "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića. Alternativni plakat, u ovom trenutku - ne postoji. Plakat koji se pojavio na društvenim mrežama i u nekim medijima, a koji prikazuje dvije žene u burkama, NIJE djelo dizajnera kazališta "Gavella" Vanje Cuculića, niti je naručen od strane kazališta "Gavella". Alternativni plakat, ponavljamo, u ovom trenutku, ne postoji.
Ured marketinga i prodaje Kazališta "Gavella"

SLUŽBENO PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

16. 01. 2013.

Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke", po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište "Gavella", već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe.Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu. Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga, te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta "Gavella" i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti.
Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella"

Premijera predstave "Fine mrtve djevojke"

04. 01. 2013.

U petak, 11. siječnja 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića.Točno deset godina nakon hvaljenog i rado gledanog filma koji je obilježio noviju hrvatsku kinematografiju, "Fine mrtve djevojke" stižu i u kazalište. Problemi na koje su Matišić i Matanić tada upozoravali i dalje su, možda još intenzivnije, tu, od malograđanskog licemjerja i dvostrukog morala, do šovinizma i homofobije. Priča o dvije zaljubljenje studentice, koje ne žele ništa drugo osim da im se dopusti da se na miru vole, na melodramatskom zapletu gradi opasnu i duhovitu, zastrašujuću i na trenutke apsurdnu, no prije svega upozoravajuću priču o tome što smo sve spremni učiniti jedni drugima, uvjereni da različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih života.
U predstavi čiju režiju potpisuje Dalibor Matanić, scenografiju Deni Šesnić, kostimografiju Ana Savić Gecan, a glazbu Pavao Miholjević i Jura Ferina igraju Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek i Đorđe Kukuljica.