Gavella i Europlakat Fair 2013.

31. 05. 2013.

"Gavella i Europlakat Fair" započinje u subotu, 1. lipnja izvedbom premijerne predstave "U ime novca" Viktorije Nikiforove, u režiji Dražena Ferenčine, a završava 21. lipnja predstavom "Crne oči" Davora Špišića, u režiji Dražena Ferenčine. Čak 16 naslova poziva vas da večer provedete u teatru i pogledate sve što se propustili pogledati tijekom sezone, kao i da na završnoj večeri festivala proslavite s nama nagrade najboljem glumcu i glumici u predstavama premijerno izvedenim ove sezone u kazalištu "Gavella", koje odabiru naši najvjerniji gledatelji. U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava "Antigona", "Odisej", "Fine mrtve djevojke" i "Push up 1-3", ''Candide ili optimizam'' i '' U ime novca''. Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella". Festival traje do petka, 21. lipnja. Pojedinačna cijena ulaznice i ove je godine samo 20 kuna. Pridružite nam se.

Nagrađen plakat predstave "Push up 1-3"

19. 05. 2013.

Na 20. Festivalu glumca u Vinkovcima nagradu za najbolji kazališni plakat dobio je Vanja Cuculić za plakat predstave "Push up 1-3" GDK "Gavella".

Nagrade kazalištu "Gavella" na 20. Međunarodnom festivalu malih scena

13. 05. 2013.

Na 20. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, na kojem je u petak, 3. 5. 2013. u konkurenciji igrala predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, nagradu "Veljko Maričić" za najboljeg mladog glumca osvojio je Živko Anočić za ulogu Danijela. Nela Kocsis je za ulgu Lidije osvojila nagradu "Veljko Maričić" za najbolju epizodnu ulogu, a Mate Matišić nagrađen je nagradom "Veljko Maričić" za najbolji suvremeni dramski tekst. "Fine mrtve djevojke" su premijerno izvedene u siječnju 2013. a na sceni kazališta "Gavella možete ih pogledati u petak, 24. te u subotu, 25. svibnja 2013.

Komemoracija u spomena na Matu Ergovića

13. 05. 2013.

Komemoracija u spomen na Matu Ergovića održat će se u kazalištu "Gavella", u Frankopanskoj 10, u četvrtak, 16. svibnja 2013. u 13,00 sati.

Gostovanje predstave "Život Molierea" Makedonskog narodnog teatra iz Skopja

08. 05. 2013.

U nedjelju, 12. svibnja 2013. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostovat će Makedonski narodni teatar iz Skopja, s predstavom "Život Molierea" Mihaila Bulgakova, u režiji Aleksandra Popovskog koja u Zagreb dolazi nakon gostovanja na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.Predstava kao svoju osnovu uzima razdoblje stvarnoga života francuskog komediografa (kojega sjajno igra vodeći makedonski glumac Nikola Ristanovski), u vrijeme dok je bio na čelu kraljevskoga teatra u doba vladavine Louisa XIV - Kralja Sunca. Premijera predstave "Život Molierea" je bila 16. travnja 2012., predstavu je režirao Aleksandar Popovski, a u naslovnoj ulozi je Nikola Ristanovski. Zagrebačka je publika Makedonski narodni teatar posljednji put imala priliku vidjeti 1997., a ovo gostovanje je jedinstvena prilika da i ljubitelji kazališta u Zagrebu vide predstavu koja je osvojila simpatije publike gdje god je igrala. Predstava ima prijevod na hrvatski jezik.

Preminuo Mato Ergović

08. 05. 2013.

U utorak, 7. svibnja 2013. u 87. godini života, preminuo dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella", Mato Ergović. Rodio se u Novim Mikanovicima, 11. siječnja 1927. godine. Pučku je školu završio u rodnom mjestu, a realnu gimnaziju u Vinkovcima, za vrijeme rata. Završivši pedagoški tečaj u Osijeku, od 1947. službuje kao učitelj u Benkovcu, Imotskom, Splitu, Bežancu kraj Pregrade... Od 1951. do 1954. studira glumu na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu, kod dr. Branka Gavelle. Nakon što je završio studij, zapošljava se u Zagrebačkom dramskom kazalištu, današnjem Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", gdje ostaje sve do 1985. godine, kada prelazi u dubrovačko Kazalište Marina Držića. Tamo radi do umirovljenja, 1992. godine. Posljednji ispraćaj Mate Ergovića bit će u petak, 10. svibnja 2013., u 12,30 sati, na Miroševcu.

Premijera predstave "U ime novca"

06. 05. 2013.

U subotu, 11. svibnja 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "U ime novca" Viktorije Nikiforove, u režiji Dražena Ferenčine. Gotovo programatski ispisujući tekst u kojem se sve, ali baš sve, vrti oko novca, i gdje bez brižljivo pripremljene računice nije moguće ni zatrudnjeti, ni roditi, ni umrijeti, ni zaposliti se, ni dati otkaz, ni kupiti stan, ni biti u intimnom odnosu, Nikiforova nam, dakako, pokazuje kakvi smo postali i kamo nas je dovela vjera - čak i ako je nismo imali, jer izbora zapravo nije ni bilo - u ono što običavamo nazivati "liberalnim kapitalizmom". Njena drama, međutim, nije docirajući moralitet, već komedija, društveno angažirana i premrežena našim svakodnevnim tugama, ali silno britka u opažanju i satirična u postupku. U predstavi čiju režiji potpisuje Dražen Ferenčina, kostimografkinja je Marita Ćopo koja, zajedno s redateljem, potpisuje i scenografiju, a autor glazbe je Mate Matišić. U predstavi igraju: Hrvoje Klobučar, Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Ranko Zidarić, Ivana Roščić, Ana Kvrgić, Dražen Kuhn, Perica Martinović, Pero Kvrgić i Nenad Cvetko.