Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

27. 03. 2013.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Akcija je to koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), ove godine dodijelivši tu čast Sanji Nikčević, istaknutoj hrvatskoj teatrologinji i kazališnoj kritičarki, redovnoj profesorici teatrologije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Otkazuju se izvedbe predstava "Nosi nas rijeka" i "Crne oči"

26. 03. 2013.

Predstava "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića, koja se trebala odigrati u četvrtak, 28. ožujka 2013. te predstava "Crne oči" Davora Špišića, u režiji Dražena Ferenčine koja se trebala odigrati u subotu, 30. ožujka 2013. otkazuju se zbog bolesti glumca. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.

Nova - stara "Antigona" u kazalištu "Gavella"

22. 03. 2013.

Nakon 26 izvedaba pred punim gledalištem, "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog, na pozornici kazališta "Gavella", od sredine ožujka dolazi u bitno promijenjenom ruhu. Rezultat igre i nadograđivanja je nova - stara predstava koja se mizanscenskim rješenjima, dramaturškom strukturom i likovnošću bitno razlikuje od one predstave koja je premijeru doživjela na daskama kazališta u Frankopanskoj ulici u rujnu 2012. Ljubitelji kazališne umjetnosti, i svi oni znatiželjni, pozvani su svjedočiti neuobičajenom putovanju jedne predstave čiji se život iz temelja promijenio.

"Odisej" na gostovanju u Beču

11. 03. 2013.

U utorak, 12. ožujka 2013. u "Akzent" teatru u Beču gostuje predstava "Odisej" makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijska predstavu čija je praizvedba bila u srpnju na Brijunima. Međunarodna je to koprodukcija šest teatara i jednog festivala - GDK "Gavella" iz Zagreba; Teatra Ulysses s Brijuna; Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Maribora; Ateljea 212 iz Beograda; Festivala Sterijino pozorje iz Novog Sada te Teatra navigator iz Skopja čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.