Održana konferencija za medije povodom neutemeljenih optužbi bivšeg šefa računovodstva

26. 04. 2013.

Jučer je u kazalištu "Gavella" održana konferencija za medije na kojoj je ravnatelj kazališta Darko Stazić odgovorio na neutemeljene optužbe bivšeg šefa računovodstva Vinka Mikulića. "Sazvao sam ovu tikovnu konferenciju da obranim dignitet kazališta "Gavella" i svoju osobnu čast i ugled, kao ravnatelj te kuće. Hoću odmah na početku reći da ne postoji Slučaj Gavella. Postoji slučaj pokušaja rušenja ugleda kazališta "Gavella" i mene osobno, pokrenut i provođen od strane bivšeg zaposlenika kazališta - Vinka Mikulića. Prema tome, postoji slučaj Mikulić. Sve što je izgovorio, napisao i poslao medijima su spekulacije, manipulacije brojkama i laži. Zbog toga sam pokrenuo postupak Mikulićeve kaznene odgovornosti za klevetu." rekao je Darko Stazić.

Gostovanje HNK u Šibeniku s predstavom "Gospođica Julija"

12. 04. 2013.

U ponedjeljak, 15. travnja 2013. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostovat će Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, s predstavom "Gospođica Julija" Augusta Strindberga, u režiji Franke Perković. "Gospođica Julija" najosobnija je Strindbergova drama u kojoj autor otkriva i prenosi niz intimnih, autobiografskih citata. Drama je to s tri lica, Julijom, Jeanom i Kristinom, smještena u ivanjsku noć 1874. Šibenska premijera "Gospođice Julije" je bila 13. studenog 2012., predstavu je režirala Franka Perković, dramaturg je Goran Ferčec, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Marita Ćopo. U predstavi igraju Nataša Dangubić, Mladen Kovačić i Franka Klarić.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

08. 04. 2013.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea. Prošle godine su, kazalište "Gavella" i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, obilježavajući 50 godina od smrti, organizirali izložbu o liku i djelu dr. Branka Gavelle. Pored fotografija iz predstava, izvornih kazališnih cedulja i knjižica, idejnih scenografskih skica, režijskih knjiga prepunih bilježaka, prijevoda te autorskih rukopisa i izdanja, u atriju kazališta po prvi put su oku javnosti bile izložene i memorabilije poput posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti.

Premijera predstave "Candide ili optimizam"

02. 04. 2013.

U petak, 05. travnja 2013. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Candide ili optimizam" Voltairea, u režiji Krešimira Dolenčića. Candide", pripovijest o nimalo dobrom stanju "najboljeg od svih svjetova", jedan je od vrhunaca Voltaireovog opusa, i možemo ga čitati i kao razbarušeni filozofski roman, i kao satiričnu rugalicu, i kao avanturističko lutanje jednog čovjeka na putu do spoznaje. Ljudska je priroda nepostojana i prevrtljiva, tvrdi Voltaire, stalna nam je tek potreba da preživimo i spoznamo, a put kojim ćemo se kretati sve je, samo ne pravocrtan. Zalažući se za slobodu i snošljivost, svestrani francuski književnik posebno se oštro obrušavao na sve dogme i fanatizme, crkvi nimalo bezazleno poručujući: "Smrvite bestidnicu!"Takav sadržaj u slučaju "Candidea" prati i eklektičnost forme, gdje nevjerojatne scene izviru jedna iz druge, nerijetko ne mareći ni za kakva jedinstva, zbog čega je o kazališnosti ovoga teksta suvišno govoriti. U predstavi čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, dramatizaciju i adaptaciju Dubravko Mihanović i Krešimir Dolenčić prema prijevodu R.M.Šurbatovića, scenografkinja i kostimografkinja je Valentina Crnković igraju Enes Vejzović, Nataša Janjić Lokas, Duško Valentić, Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola.