Nova - stara "Antigona" u kazalištu "Gavella"

22. 03. 2013.

Nakon 26 izvedaba pred punim gledalištem, "Antigona" Jeana Anouilha, u režiji Aleksandra Popovskog, na pozornici kazališta "Gavella", od sredine ožujka dolazi u bitno promijenjenom ruhu. Rezultat igre i nadograđivanja je nova - stara predstava koja se mizanscenskim rješenjima, dramaturškom strukturom i likovnošću bitno razlikuje od one predstave koja je premijeru doživjela na daskama kazališta u Frankopanskoj ulici u rujnu 2012. Ljubitelji kazališne umjetnosti, i svi oni znatiželjni, pozvani su svjedočiti neuobičajenom putovanju jedne predstave čiji se život iz temelja promijenio.

"Odisej" na gostovanju u Beču

11. 03. 2013.

U utorak, 12. ožujka 2013. u "Akzent" teatru u Beču gostuje predstava "Odisej" makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog, koprodukcijska predstavu čija je praizvedba bila u srpnju na Brijunima. Međunarodna je to koprodukcija šest teatara i jednog festivala - GDK "Gavella" iz Zagreba; Teatra Ulysses s Brijuna; Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Maribora; Ateljea 212 iz Beograda; Festivala Sterijino pozorje iz Novog Sada te Teatra navigator iz Skopja čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Premijera predstave "Push up 1-3" u kazalištu "Gavella"

27. 02. 2013.

U petak, 1. ožujka 2012. u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Push -up 1-3" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Darija Harjačeka nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK u Šibeniku. Šibenska premijera bila je 14. veljače, a predstavu je, i prije zagrebačke publike, vidjela virovitička na gostovanju u sklopu 9. Virkasa. Adaptaciju teksta potpisuju Dario Harjaček i Dubravko Mihanović, scenografi su Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin, a glazbu potpisuju Pavao Miholjević i Jura Ferina. U ovoj šibensko-zagrebačkoj predstavi igraju Jakov Bilić, Barbara Nola, Antonija Stanišić Šperanda, Amar Bukvić, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Sven Šestak i Ivana Bolanča.

Šibenska premijera predstave "Push up 1-3"

11. 02. 2013.

U četvrtak, 14. veljače 2013. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održet će se premijera predstave "Push -up 1-3" Rolanda Schimmelpfenniga, u režiji Darija Harjačeka nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK u Šibeniku. Precizan, britak, slojevit i komunikativa, "Push Up" je dramski obračun s ideologijom Zapada, koju dovodi u pitanje, ironizira je i ismijava, zagledan u naličje blagostanja. U režiji Darija Harjačeka, koji je na našoj sceni već uspješno postavio Špišićevu "Alabamu", "Push Up" je i "gozba za glumca", ispisan u silno glumstvenoj kombinaciji ispovjednih monologa i staccato dijaloga, što kao da nalažu da ih se izvodi beskompromisno i virtuozno. Adaptaciju teksta potpisuju Dario Harjaček i Dubravko Mihanović, scenografi su Iva-Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Sara Lovrić Caparin,a glazbu potpisuju Pavao Miholjević i Jura Ferina. U ovoj šibensko-zagrebačkoj predstavi igraju Jakov Bilić, Barbara Nola, Antonija Stanišić Šperanda, Amar Bukvić, Bojana Gregorić Vejzović, Zoran Gogić, Sven Šestak i Ivana Bolanča. Premijera u kazalištu "Gavella" bit će u petak, 1. ožujka 2013.

Projekcija filma "Serbus Krleža" Željka Senečića

08. 02. 2013.

U utorak, 12. veljače 2013. u 19,30 sati u GDK "Gavella" održat će se projekcija filma "Serbus Krleža" scenarista i redatelja Željka Senečića."O Krleži je trebalo snimiti film dok je bio živ. Film u kojem bi i Krleža govorio o Krleži. Taj se film nije snimio, a "Serbus Krleža" je film o Krleži danas, trideset godina nakon smrti Krleže. Za par godina snimit će se film o Krleži. Sa distancom, snimit će ga generacija koja nije mrzila Krležu, nije slušala Krležu, razgovarala s Krležom... Žao mi je što neću vidjeti taj film." Kaže Senečić o svom filmu. Ulaz na projekciju je slobodan.

"Odisej" ponovno u Novom Sadu

07. 02. 2013.

U četvrtak, 7. i u petak, 8. veljače 2013. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu igra predstava "Odisej" Gorana Stefanovskog, nastala u koprodukciji šest teatara i jednog festivala - GDK "Gavella" iz Zagreba; Teatra Ulysses s Brijuna; Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada; Slovenskog narodnog gledališča - Drama iz Maribora; Ateljea 212 iz Beograda; Festivala Sterijino pozorje iz Novog Sada te Teatra navigator iz Skopja. Nakon prošloljetne praizvedbe u srpnju na Brijunima, tri mariborske izvedbe, tri novosadske te pet zagrebačkih izvedbi - vječna priča o lutanju i ljubavi, vjernosti i izdaji u izvedbi sjajne glumačke ekipe opet stiže na pozornicu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U predstavi, čiju režiju potpisuje Aleksandar Popovski, dramaturgiju Dora Delbianco, scenografiju skupina NUMEN, kostimografiju Marita Ćopo a glazbu skupina Foltin, igraju: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matijašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski.

Ministarstvo kulture objavilo prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima

04. 02. 2013.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima pročitajte ovdje.
Otvoreno internetsko savjetovanje sa zainteresiranom o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o kazalištima traje do 17. veljače 2013., a obrazac donosimo ovdje.

Razgovor s Vanjom Cuculićem na portalu Hrvatskog dizajnerskog društva

29. 01. 2013.

Vanja Cuculić progovara o svojim reakcijama na zabranu njegovog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" Dalibora Matanića i Mate Matišića u GDK "Gavella", iznosi svoju interpretaciju cijelog slučaja, ali i pripovijeda o širem kontekstu svoga rada za kazalište "Gavella" i rada na srodnim projektima.

Gostovanje Gradskog kazališta Sisak s predstavom "Krajolik pod oružjem"

28. 01. 2013.

U ponedjeljak, 4. veljače 2013. u DGK "Gavella" gostovat će Gradsko kazalište Sisak sa predstavom "Krajolik pod oružjem" Joea Penhalla u režiji Aide Bukvić. "Krajolik pod oružjem" je priča o Nedu, znanstveniku koji je odgovoran za izum nove vojne tehnologije, sofisticirane aplikacije za bespilotne letjelice. Kada Ministarstvo obrane zatraži od njega da se odrekne prava na intelektualno vlasništvo, samim tim i kontrole nad daljnjim razvojem oružja, Ned se počinje pitati o moralnom aspektu takvog izuma. Jedan korak ga dijeli do odustajanja, no u cijelu priču ulaze tajne službe… "Krajolik pod oružjem" prvi je put izveden u kazalištu Cottesloe, National Theatre u Londonu, 29. ožujka 2007., a hrvatska praizvedba bila je 21. studenog 2012. u Gradskom kazalištu Sisak, predstavu je režirala Aida Bukvić, prevoditeljicaje Lada Silađin, kostimografiju i scenografiju potpisuje Danijela Gotal Grgurač, a igraju Amar Bukvić, Filip Juričić, Ivana Legati i Ivan Glowatzky.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST - NEPOSTOJANJE ALTERNATIVNOG PLAKATA

18. 01. 2013.

Kazalište "Gavella" je u srijedu, 16. siječnja 2013. iz upotrebe povuklo sporni plakat Studija Cuculić, za predstavu "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića. Alternativni plakat, u ovom trenutku - ne postoji. Plakat koji se pojavio na društvenim mrežama i u nekim medijima, a koji prikazuje dvije žene u burkama, NIJE djelo dizajnera kazališta "Gavella" Vanje Cuculića, niti je naručen od strane kazališta "Gavella". Alternativni plakat, ponavljamo, u ovom trenutku, ne postoji.
Ured marketinga i prodaje Kazališta "Gavella"