"Hamlet" u okviru 25. "Gavellinih večeri"

24. 10. 2010.

U nedjelju, 24. listopada 2010. u 19,30 sati, na sceni zagrebačkog HNK gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita sa predstavom "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Ogarjova. "Hamletova je ljubav oprečna kršćanskoj ljubavi. Ona nije stvaralačka, ona donosi pogibelj njegovim bližnjima i svima koje voli. Prema tome, mi pričamo o tome da ljubav može biti i razaralačka, da može donijeti i potpuno uništenje." zapisao je o predstavi redatelj Aleksandar Ogarjov. Scenografkinja i kostimografkinja je Vera Martinova, scenski pokret je oblikovala Jasminka Petek Krapljan, a u predstavi igraju Mijo Jurišić, Ante Čedo Martinić, Ksenija Prohaska, Frane Perišin, Trpimir Jurkić, Anastasja Jankovska i ostali.

"Udarac" u sklopu 25. "Gavellinih večeri"

21. 10. 2010.

U subotu, 23. listopada 2010. u 19,30 sati, u sklopu 25. "Gavellinih večeri" u kazalištu "Gavella" gostuje splitsko kazalište Play Drama sa predstavom "Udarac" Andresa Veiel i Gesine Schmidt u režiji Martina Kočovskog. Suđenje trojici mladića, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst. U predstavi igraju Snježana Sinovčić-Šiškov, Trpimir Jurkić, Marko Petrić, Duje Grubišić, Anastasja Jankovska i Lana Hulenić.

"Breza" u skolpu 25. "Gavellinih večeri"

19. 10. 2010.

U srijedu, 20.listopada 2010., u skolopu 25. "Gavellinih večeri", na sceni teatra u Frankopanskoj izvest će se predstava "Breza" Slavka Kolara i Borivoja Radakovića u režiji Želimira Mesarića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. "Danas je kajkavski, kao mali europski jezik, ugrožen prvenstveno pred invazivnom štokavštinom koja ima političku i medijsku moć. Moja inačica "Breze" pokušaj je doprinosa kajkavštini, skromna potvrda da je kajkavština jezik koji može izraziti sve tekovine suvremene civilizacije. Stoga i jest jezik. Moja je želja bila da doprinesem potvrdi da je kajkavština besprijekorno podobna za izražavanje najsuptilnijih osjećaja." zapisao je o predstavi Borivoj Radaković. Dramaturg predstave je Ante Armanini, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinje Diana Kosec Bourek, a igraju Petra Kurtela, Damir Markovina, Ljiljana Bogojević, Jan Kerekeš, Ljubomir Kerekeš i ostali.

Svečano otvorene 25. "Gavelline večeri"

18. 10. 2010.

Večeras su, izvedbom predstave "Služavke" Jeana Geneta, u produkciji Gradskog kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, svečano otvorene 25. "Gavelline večeri", festival najboljih kazališnih ostvarenja teatara iz Hrvatske. Jubilarne 25. "Gavelline večeri" otvorio je gospodin Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Najavljene 25. "Gavelline večeri"

14. 10. 2010.

U kazalištu "Gavella" će se od 18. do 29. listopada 2010. odžati 25. "Gavelline večeri". Prvi puta su održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene su 1991., nakon revitaliziranja 2005., ovo su već šeste u nizu. Kao i proteklih pet godine publika, vjerni posjetitelji Kazališta "Gavella", koja u velikom broju posjećuje izvedbe na "Gavellinim večerima", dokazuje potrebu postojanja ovog Festivala. Kako Lada Martinac Kralj navodi u svom obrazloženju ovogodišnji repertoarni izbor za festival obuhvaća predstave koje su nastale iz poticajnih, nestereotipnih kazališnih premisa, te dosljedno sprovele određene (vrlo različite!) kazališne estetike. Nastale iz radnih procesa tijekom kojih se pokušavalo izbjeći klišeizirana scenska, dramaturška, glumačka i ostala rješenja ovdje navedene predstave su iznjedrile - događaj. 25. "Gavelline večeri" završit će 29. listopada 2010. izvedbom predstave "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

"Tartuffe" na sceni kazališta "Gavella"

05. 10. 2010.

U srijedu, 6. i četvrtak 7. listopada 2010. u kazalištu "Gavella", umjesto izvedbi "Peera Gynta" možete pogledati prvu ovosezonsku premijeru i veliki hit - predstavu "Tartuffe" u režiji Marca Sciaccaluge. Francuskom komediografu nijedno djelo nije donijelo toliko problema i muka, ali na kraju i toliko uspjeha kao "Tartuffe", te bi svakako valjalo provjeriti zašto je tome tako... U predstavi igraju Dubravka Miletić, Enes Vejzović, Nataša Janjić, Filip Križan, Ivana Roščić, Hrvoje Klobučar, Sven Šestak, Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Ivana Bolanča, Nenad Cvetko i Đorđe Kukuljica.

Pogledajte "Život je san" u sklopu ciklusa "Gavella i Europlakat Vama"

30. 09. 2010.

U sklopu ciklusa "Gavella i Europlakat Vama" večeras pogledajte predstavu "Život je san" Pedra Calderona de la Barce u režiji Renea Medvešeka. "Život je san" jedan je od najljepših tekstova ikad napisanih u dramskoj književnosti, španjolski pjesnik scene stvorio je sugestivnu dramu, modernu onoliko koliko su moderni mašta i priča, sloboda i okrutnost, tmina i san. U predstavi igraju Darko Milas, Franjo Dijak, Hrvoje Klobučar, Sven Medvešek, Ozren Grabarić, Nataša janjić, Dijana Vidušin i Sven Šestak. Ulaznice nabavite na blagajni kazališta po cijeni od 20 kuna!

Preminuo Vanča Kljaković

17. 09. 2010.

U četvrtak, 16. rujna 2010. na Korčuli je u sedamdesetoj godini preminuo Vanča Kljaković, poznati scenarist i redatelj. Rođen je u Splitu gdje je završio Klasičnu gimnaziju, glumu je diplomirao na Kazališnoj akademiji u Beogradu, a kazališnu režiju u klasi dr. Branka Gavelle u Zagrebu. Od 1955. do 1970. je bio zaposlen kao glumac u Dramskom kazalištu "Gavella" nakon čega prelazi u slobodnjake. U kazalištu "Gavella" režirao je čitav niz suvremenih i klasičnih komada poput "Što je vidio sobar" Joea Ortona, "Spašenih" Edwarda Bonda, "Amerika, Amerika" Tomislava Bakarića, "Lifta za kuhinju" Harolda Pintera, "Tango" Slavomira Mrožeka, legendarnog "Jazavca pred sudom" Petra Kočića koji je doživio čak 331 izvedbu. Igrani su njegovi tekstovi "Vilim osvajač", "Hanibal", "Aleksandar", "Bobo" i "Teštamenat" koji se, u režiji Zorana Mužića, na sceni kazališta "Gavella" zadržao punih sedam godina i doživio 117 repriza.

Premijera predstave "Tartuffe" u kazalištu "Gavella"

07. 09. 2010.

U petak, 10. rujna 2010. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Tartuffe" J. B. P. Molierea, u režiji talijanskog glumca i redatelja Marca Sciaccaluge. "Tartuffe", taj blistavi Moliereov obračun s licemjerjem, i to ponajprije vjerskim, jedna je od onih klasičnih komedija koje još uvijek djeluju provokativno i izazovno, jurišajući sa scene na koroziju što nagriza svako društvo, nekad i danas. Jer ljudska je glupost vječna i, čini se, neuništiva, a Moliereovi je tekstovi grozničavo žele razotkriti. U predstavi igraju Dubravka Miletić, Enes Vejzović, Nataša Janjić, Filip Križan, Ivana Roščić, Hrvoje Klobučar, Sven Šestak, Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Ivana Bolanča, Nenad Cvetko i Đorđe Kukuljica. Scenografiju potpisuje francuski glumac scenograf i kostimograf Jean-Marc Stehlé, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu Arturo Annecchino.

Tiskovna konferencija - najava sezone 2010./11.

03. 09. 2010.

U srijedu, 8. rujna 2010. u 11,00 sati u Atriju kazališta održat će se tiskovna konferencija na kojoj ćemo najaviti novu sezonu, sezonu 2010./11. Tiskovnoj će konferenciji prisustvovati redatelji premijernih predstava: Marco Sciaccaluga, Samo M. Strelec, Boris Svrtan, Krešimir Dolenčić, Mateja Koležnik te Darko Stazić, ravnatelj kazališta "Gavella".