Predstavu "Kaligula" u Kolumbiji vidjelo 8 500 gledatelja

31. 03. 2010.

Ekipa predstave "Kaligula", nastale u koprodukciji Kazališta "Gavella" i Pandur.Theatersa i režiji Tomaža Pandura, vratila se iz Kolumbije, sa prestižnog Festivala Internacional de Teatro de Bogotá. "Kaligula" i redatelj Tomaž Pandur pobudili su veliki interes i kolumbijskih medija i publike, te je u četiri dana, na pet izvedbi, u dvorani sa 1700 mjesta, koja je na svakoj izvedbi bila dupkom puna, "Kaligulu" pogledalo 8 500 gledatelja, koji su, kako im tepaju - najbolja kazališna publika na svijetu.

Akcija "Gavella Vam za Uskrs poklanja"

29. 03. 2010.

U Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" od 1. do 10. travnja 2010., u sklopu akcije "Gavella Vam za Uskrs poklanja", ulaznice za čak pet naslova možete kupiti po cijeni od 20 kuna. Akcija započinje 1. travnja izvedbom predstave "Brana" Conora McPhersona, nastavlja se 3. travnja predstavom "Alabama" Davora Špišića, slijede dvije izvedbe, 7. i 8. travnja, predstave "Peer Gynt" Henrika Ibsena, 9. travnja možete pogledati "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea. Akcija "Gavella Vam za Uskrs poklanja" završava 10. travnja izvedbom predstave "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljanović. Ne propustite u kazalištu "Gavella" u deset dana pogledati pet vrhunskih predstava po cijeni ulaznice od samo 20 kuna.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2010.

U subotu, 27. ožujka 2010., na Svjetski dan kazališta, u sklopu ciklusa "Gavella i Europlakat Vama..." na sceni kazališta "Gavella" odigrat će se "Ilijada 2001.", autorski projekt Filipa Šovagovića. Poruku koju je povodom Svjetskog dana kazališta napisao Miro Gavran, prije predstave će pročitati Siniša Ružić.

Gostovanje Ludens teatra iz Koprivnice

24. 03. 2010.

U petak, 26. ožujka 2010. u 19,30 sati, u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" gostuje Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić u režiji Daria Harjačeka. Tena Štivičić u svojoj drami o ljubavi govori kroz usta dvoje ljudi koji je pokušavaju dokučiti i raumijeti, osjećati je u vrtlogu vanjskih utjecaja koji nisu nimalo blagonakloni prema ljubavi. Premijera ovog uprizorenja drame "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić, u produkciji Ludens teatra, bila je 13. veljače 2010. u Koprivnici, u režiji Daria Harjačeka koji potpisuje i scenografiju. Nju i Njega igraju Jelena Hadži-Manev i Filip Juričić.

Ekipa "Kaligule" otputovala u Kolumbiju

22. 03. 2010.

Ekipa predstave "Kaligula", nastale u koprodukciji Kazališta "Gavella" i Pandur.Theatersa i režiji Tomaža Pandura, otputovla je u Kolumbiju na prestižni Festival Internacional de Teatro de Bogota. Festival je prvi put održan 1988. povodom obilježavanja 450. obljetnice osnivanja Bogote i najznačajniji je kulturni događaj u Kolumbiji te najprestižniji festival kazališta u svijetu na kojem sudjeluju kazališne skupine s pet kontinenata. Redatelj predstave je Tomaž Pandur, dramaturginja Livija Pandur, scenografiju potpisuje grupa NUMEN, glazbu SILENCE, a kostime Angelina Atlagić. U predstavi igraju Livio Badurina, Sven Medvešek, Hrvoje Kobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grabarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač i Sivio Vovk.

Komemoracija u spomen na Ljubomira Kapora

16. 03. 2010.

Komemoracija u spomen na Ljubomira Kikija Kapora održat će se u kazalištu "Gavella" u četvrtak, 18. ožujka 2010. u 10,30 sati.
Posljednji ispraćaj će biti isti dan, u četvrtak, u 13 sati na Krematoriju.

Preminuo Ljubomir Kiki Kapor

13. 03. 2010.

U subotu, 13. ožujka 2010., u Zagrebu je preminuo Ljubomir Kiki Kapor, dugogodišnji član ansambla Kazališta "Gavella". Kiki Kapor rođen je na Korčuli 1932., a na daske teatra u Frankopanskoj stao je već kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u prvoj premijeri novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta - "Golgoti" Miroslava Krleže, u režiji dr. Branka Gavelle. Od tada niže uloge koje su obilježile hrvatsko glumište. Teško je pobrojiti sve uloge, još teže neke izdvojiti ali, svakako treba spomenuti ulogu Jakova u predstavi "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića i režiji Božidara Violića, ulogu Iže u "Ribarskim svađama" Carla Goldonija u Juvančićevoj režiji, ulogu don Zane u Marinkovićevoj "Gloriji" u režiji Petra Večeka. Dobitnik je brojnih nagrada, nekoliko nagrada Zlatni smijeh na Danima satire, nagrada Marul, te nagrada Hrvatskog glumišta.

Večeras pretpremijera "Peer Gynta"

10. 03. 2010.

Večeras će u kazalištu "Gavella" pretpremijerno bit izvedena predstava "Peer Gynt", velikog norveškog pisca Henrika Ibsena, a domaćini uzvanicima, članovima diplomatskog zbora akreditirani u Reapublici Hrvatskoj, bit će Veleposlanstvo kraljevine Norveške. Ambiciozan, složen i izazovan zadatak, kao što je postavljanje "Peer Gynta" na pozornicu, povjeren je makedonskom redatelju Aleksandru Popovskom, a u ulozi Peera Gynta vidjet ćemo Ozrena Grabarića, a u predstavi igraju i Alma Prica, Dijana Vidušin, Nataša Janjić, Ivana Roščić, Ksenija Pajić, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Mladen Vasari, Božidar Boban, Ranko Zidarić i Filip Šovagović.

Preminuo Drago Meštrović Foka

05. 03. 2010.

U četvrtak, 4. ožujka 2010., u Zagrebu je, u 67. godini života preminuo Drago Meštrović Foka, hrvatski glumac, dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella". Drago Meštrović Foka rođen je u Sarajevu 16. travnja 1943. Srednju školu završio je u Osijeku, a Akademiju kazališne umjetnosti u Zagrebu. U stalnom angažmanu u kazalištu "Gavella" je bio od 1967. godine. Kazališni ga gledatelji pamte po ulogama u "Heretiku" Ivana Supeka, "Minigolfu" Slobodana Šnajdera, "Pričama iz Bečke Šume" Ödöna von Horvatha , "Höldrelinu", Petera Weissa, "Drami bez naslova" Antona Pavloviča Čehova, "Zagrljaju", Ranka Marinkovića, "Ospicama" Ivana Vidića, te "Zoološkoj priči" Edwarda Albeeja. Drago Meštrović je 1996. odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Ispraćaj Drage Meštrovića Foke bit će u utorak, 9. ožujka 2010. u 10,00 sati u krematoriju na Mirogoju.

Gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana u kazalištu "Gavella"

01. 03. 2010.

U subotu, 6. ožujka 2010. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane s predstavom "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Aleksandra Popovskog. Fragmentarnost, mitologičnost, arehitipovi, ispovijed, igra... - "Brod za lutke" sugestivan je kazališni doživljaj, putovanje na kojem nas - mada ćemo možda i pomisliti kako smo na poznatom terenu - očekuje neočekivano. Kostimografiju predstave potpisuje Jelena Proković, scenografiju NUMEN, glazbu makedonska skupina Foltin, a igraju Barbara Cerar, Iva Babić, Katja Levstik, Igor Samobor, Matevž Müller, Klemen Slakonja, Tina Vrbnjak i Valter Dragan.