Marina Nemet osvojila je Marula

29. 04. 2010.

Marina Nemet dobitnica je nagrade "Marul" za najbolju glumačku izvedbu na sinoć završenim, jubilarnim, 20. Marulićevim danima u Splitu. Odluku je donio žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro. "Alabamu" i Marinu Nemet na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati već 6. svibnja 2010.

"Alabama" na 20. Marulićevim danima

26. 04. 2010.

Na Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, na jubilarnim 20. Marulićevim danima, u konkurenciji devet predstava odabranih od izbornice Nenni Delmestre, u utorak, 27. travnja 2010., na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, gostuje predstava "Alabama" Davora Špišića, u režiji Daria Harjačeka. Scenografi predstave i autori videa su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Marita Ćopo, svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik, a glazbu potpisuje skupina "Svadbas". U "Alabami" igraju Filip Križan, Marina Nemet, Zoran Gogić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Perica Martinović i Darko Milas.

Praizvedba predstave "Dolina ruža" Ivana Vidića

15. 04. 2010.

U četvrtak, 22. travnja 2010. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" održat će se praizvedba predstave "Dolina ruža" Ivana Vidića, u režiji Krešimira Dolenčića. "Dolina ruža", novi tekst jednog od najizvođenijih i "najbezobraznijih" hrvatskih dramatičara, Ivana Vidića, s ozbiljnošću i humorom progovara o tajkunsko-skorojevićevskoj Hrvatskoj i njenim opskurnim likovima, koji su bahato uvjereni kako imaju sve, da bi se jednog dana probudili i shvatili da zapravo - nemaju ništa. Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostime potpisuje Ana Savić Gecan, a glazbu Zvonimir Dusper. U "Dolini ruža" igraju: Sven Medvešek, Anja Šovagović Despot, Judita Franković, Iva Visković, Filip Križan, Enes Vejzović, Barbara Nola, Zoran Gogić, Đorđe Kukuljica, Ana Kvrgić i Filip Šovagović.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

07. 04. 2010.

Jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, dr. Branko Gavella, preminuo je 8. travnja 1962. godine. U zagrebačkom kazalištu počinje režirati1914. gdje je, a potom i u svim južnoslavenskim kazališnim središtima, Češkoj, Slovačkoj te Italiji, postavio 279 dramskih i opernih djela, pri čemu se posebice ističu režije Držića, Gundulića, Brezovačkoga, Krleže, Begovića, Shakespearea, Pirandella i Wagnera. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea.