PlayDrama, Split

Redatelj: Martin Kočovski
Prevoditelj: Nenad Popović
Dramaturg: Ivan Jerčić
Scenograf: Ozren Bakotić
Kostimografkinja: Sonja Obradović
Skladatelj: Nenad Šiškov
Oblikovatelj svjetla: Boško Kutlešić Bijader

Igraju:

Jutta Schonfeld, Markova i Marcelova majka: Snježana Sinovčić-Šiškov
Birgit Schoberl, Marinusova majka: Snježana Sinovčić-Šiškov
Jurgen Schonfeld, Markov i Marcelov otac: Trpimir Jurkić
Marcel Schonfeld: Marko Petrić
Marko Schonfeld: Duje Grubišić
Sandra B., Markova prijateljica: Anastasija Jankovska
Narator: Lana Hulenić
Matthias M., Marinusov prijatelj: Duje Grubišić
Torsten M., Matthiasov otac: Trpimir Jurkić

U noći s dvanaestog na trinaesti srpnja 2002., dva brata, Marko (23) i Marcel (17), i njihov prijatelj Sebastian (17) napali su šesnaestogodišnjeg Marinusa, Marcelovog prijatelja, koji je mucao i bio pripadnik hip-hop scene. Napadači, obrijanih glava, tukli su svoju žrtvu satima, do samog kraja, pred očima odraslih svjedoka koji nisu učinili ništa. Svi su bili iz Potzlowa, sela pokrajine Uckermark, proglašenog najljepšim selom u Njemačkoj.
...

Andres Veiel i Gesine Schmidt posjetili su Potzlow čertdesetak puta kako bi intervjuirali mještane, prijatelje žrtve, poznanike, predstavnike sudstva i lokalne zajednice. Montažom ovih razgovora i razgovora s počiniteljima, braćom, Markom i Marcelom, stvorili su biografsku pozadinu ovog ubojstva. "Udarac" je šokantna ispovijest, krik počinitelja i krik žrtve, koja se govori izravno u publiku.
...

"Udarac" je jedan od najuzbudljivijih i najdirektnijih prikaza maloljetničkog nasilja. Suđenje trojici mladića, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst.

udarac