Autor: Vanča Kljaković
Redatelj: Zoran Mužić
Scenograf: Vjekoslav Radoičić
Kostimografkinja: Danica Dedijer
Jezični savjetnik: Joško Ševo
Slikarica: Višnja Tamhina
Oblikovatelj rasvjete: Olivije Marečić
Oblikovatelj tona: Julio Šimunković
Fotografije predstave: Vladimira Splinder

Igraju:

Šime Frzelin: Predrag Vušović
Tereža (sestra pokojnog Tona): Slavica Knežević
Bekina (sestra pokojnog Tona): Vlasta Knezović
Vice (Bekinin muž) : Joško Ševo
Paškva: Mirjana Majurec / Mia Begović
Bepo Briškula: Ranko Zidarić
Advokat Prošpero: Siniša Ružić

Inspicijentica: Ina Krklec
Šaptačica: Snježana Majdak
Organizatorica: Keka Katona

Premijera: 01. prosinca 2000.
Posljednja izvedba: 16. lipnja 2007.
Broj izvedbi: 117

Jedna od ponajboljih komičnih opera svjetske glazbene baštine, "Gianni Schicci" Giacoma Puccinija, inspirirana stihovima iz Danteove "Božanske komedije", poslužila je Vanči Kljakoviću kao poticajan predložak za stvaranje "Teštamenta", maštovite i razigrane komedije karaktera. Puccinijev junak Gianni Schicci, "ta neman", kako ga opisuje Dante, seljak koji na nagovor obitelji koja želi promijeniti oporuku na odru zamijeni preminuloga, ovdje je postao Šime Frzelin, a radnja je prebačena u Split u "stara vremena". Čini se da je jedino u gradu tako jedinstveno izmiješanih "boja, okusa i mirisa", gdje se mediteranski burno susreću radost i tuga, Kljaković mogao pronaći lica kao što su Tereža, Bekina, Vice, Paškva, Bepo Briškula ili Prošpero - lica u čijoj se životnosti tako lako prepoznati.

"Dolaskom na pozornicu uvijek u komičnim otklonima zanimljivog Predraga Vušovića, odnosno njegovog naizgled zbunjenog Šime Frzelina, predstavi se pripisuju gotovo poetični iskazi, a istovremeno se i ubrzava komični mehanizam, što nepogrešivo izaziva smijeh u gledalištu. ... Veoma efektno lik "ožalošćene" sestre predstavila je Slavica Knežević, a slijedile su je u interpretacijama "razigranih" mediteranskih žena Vlasta Knezović i Mia Begović. ... Ranko Zidarić je odlično predočio bivšeg policajca Bepa Briškulu, dok je zanimljivu skicu epizodnog lika advokata Prošpera dočarao Siniša Ružić." (Dubravka Vrgoč, "Vjesnik")
"Evo nam se vratio Vanča. Ne iz "daleka svita" nego iz obližnjeg Splita. I nije istina da nam "nije doni ništa", nego - naprotiv donio je zreo plod svoga dugogodišnjeg glumačkog, redateljskog i književnog rada, komediju Teštamenat, i stavio je u ruke mlađim kolegama, redatelju Zoranu Mužiću i glumcima Vlasti Knezović, Predragu Vušoviću i još njih šestero redom, koji su se svi zajedno i svaki pojedini pokazali vrijednim povjerenja, predajući ovo Kljakovićevo, možda zasad najmlađe, komediografsko čedo dalje publici koja ga je dočekala s ovacijama." (Marija Grgičević, "Hrvatsko slovo")

"Pokazavši se još jednom kao izvrstan karakterni glumac, Vušović je svaku rečenicu, svaki treptaj, grimasu i gestu svog Šime Frzelina pretvarao u dvosmislenost i nenametljivu duhovitost dajući mu istodobno i životnost i teatralnost." (Hrvoje Ivanković, "Jutarnji list")
"Teštamenat će s pravom biti gledana predstava - jezik nije nikakva prepreka jer je radnja dovoljno jasno oblikovana da poneka riječ iz staroga Splita nije otegotna, već dobrodošla okolnost." (Želimir Ciglar, "Večernji list")