Premijera predstave "Višnjik"

14. 09. 2020.

Sinoć je u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, održana zagrebačka premijera predstave "Višnjik", po drami A. P. Čehova, nastale u koprodukciji GDK "Gavella", HNK u Osijeku i 20. Osječkog ljeta kulture. Mnogobrojna publika je toplim pljeskom nagradila ansambl predstave, a gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić, poslao je pismo ansamblu predstave.

Zagrebačka premijera predstave "Višnjik"

08. 09. 2020.

U nedjelju, 13. rujna 2020., u 20,00 sati, u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85, održat će se zagrebačka premijera predstave "Višnjik", po drami A. P. Čehova, nastale u koprodukciji GDK "Gavella", HNK u Osijeku i 20. Osječkog ljeta kulture.
"Višnjik" je svoju osječku premijeru imao 6. srpnja na 20. Osječkom ljetu kulture, a zagrebačka publika osim u nedjelju, predstavu može pogledati i dan ranije, u subotu, 12. rujna u 20,00 sati, u sklopu projekta Ilica: Q'Art.
Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, po prijevodu Božidara Škriteka, dramaturg joj je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuju Dražen Ferenčina i Davor Molnar, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe Igor Valeri, scenski pokret oblikovala je Maja Huber, a svjetlo su oblikovali Tomislav Kobia i Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Sandra Lončarić, Antonija Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić / Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl. Prenosimo dio iz jedne od kritika: "Koprodukcije su i u najidiličnijim vremenima i izdašnim platežnim mogućnostima korisne po zdravlje teatra. U krizna doba naprosto su nužne. Ovaj recentni "Višnjik" u režiji Dražena Ferenčine i uzbudljivog i uzbuđenog osječko-zagrebačkog ansambla pravi je podvig. Rođen iz muke nepristajanja na pandemijski kaos..." (Davor Špišić, Telegram)

.

Aktivnosti u kazalištu "Gavella", rujan 2020.

07. 09. 2020.

Kao što nam je poznato, ubrzo nakon izbijanja pandemije koronavirusa, i kazališta su prestala s radom te su na neko vrijeme zaustavila svoju produkciju. U tom trenutku, kazalište "Gavella" je, u različitim fazama produkcije, usporedno radilo na tri predstave: "Posjet stare dame" Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski, bližio se premijeri, koja je bila predviđena za ožujak 2020.; "Usidrene" Elvisa Bošnjaka i redateljice Anastasije Jankovske, u koprodukciji GDK "Gavella", HNK Split i HNK Zadar, svoju su premijeru trebale imati na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a najesen i u kazalištu "Gavella"; a na "Tajni Grete Garbo" Mire Gavrana, u režiji Ivice Boban, otpočele su čitače probe. Sve je to zaustavljeno, kao i u drugim našim teatrima, a onda se 22. ožujka Zagrebu i okolici dogodio potres, u kojem je i kazalište "Gavella" oštećeno te se do sanacije nismo u mogućnosti vratiti u zgrade u Frankopanskoj.