67. obljetnica osnivanja kazališta "Gavella"

28. 05. 2020.

29. svibnja 1953. godine skupina mladih glumaca i redatelja, na čijem je čelu, kao "primus inter pares", bio dr. Branko Gavella, preuzela je zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovala je Zagrebačko dramsko kazalište. Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a naše je kazalište gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. Kroz više od šest desetljeća trajanja teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcijenjenih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. 1970. ime mu je promijenjeno u Dramsko kazalište "Gavella", kojem je kasnije dodano i "gradsko". U 67 godina postojanja teatru u Frankopanskoj se, kao i svakom kazalištu koje toliko traje, događalo mnogo toga, no najvrednijom se doima činjenica da smo još uvijek tu i da ne zaboravljamo, kako nas je podučio dr. Branko Gavella, temeljno naše uvjerenje: "umjetnički optimizam".

"Višnjik" A. P. Čehova u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK Osijek

27. 05. 2020.

Započeli smo sa on-line probama predstave "Višnjik“ A.P. Čehova koja će se u koprodukciji sa HNK Osijek izvesti početkom srpnja u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture.

"Sanjam(o) predstavu" u kazalištu "Gavella"

26. 05. 2020.

U petak, 29. svibnja 2020., na 67. godišnjicu osnivanja kazališta, započinjemo projekt "Sanjam(o) predstavu". U očekivanju sanacije štete nakon nedavnog potresa, glumci kazališta "Gavella" rade i dalje."Sanjam(o) predstavu" je projekt kazališta "Gavella" u sklopu Gavelline daleKOVIDnice, a pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, koji se odvija u tri faze: kratke snimljene scene, s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivat će se na Youtube kanalu kazališta i na društvenim mrežama. Prikazane će scene gledateljice i gledatelji biti pozvani komentirati i sugerirati nam nastavke, odgovorom na pitanje: "Što će se dalje događati?"

Aktivnosti u kazalištu "Gavella"

20. 05. 2020.

Zbog oštećenja izazvanih potresom kazalište "Gavella" – radi detaljnog tehničkog pregleda i sanacije štete – do daljnjega neće moći igrati predstave u svojoj dvorani u Frankopanskoj.

"Bez guglanja, molim!"

15. 05. 2020.

"Bez guglanja, molim!" kratki je Facebook kviz kazališta "Gavella".
Tijekom tri tjedna, kroz pet dana – od petka do utorka, s početkom u 20 h, po jedna glumica ili glumac iz našeg ansambla postavlja tri pitanja, na koja ćete odgovarati ispisujući odgovore na našoj Facebook stranici (fb.com/GavellaHR).