U sklopu 20. Osječkog ljeta kulture, u ponedjeljak, 6. srpnja 2020. premijerno će biti izvedena predstava “Višnjik”, nastala po tekstu A. P. Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Gradskog dramskog kazališta “Gavella”.
U ovom trenutku, kad s jedne strane zazivamo promjenu – društvenu, političku, ideološku, osobnu – a s druge je se pribojavamo, jer mogli bismo izgubiti neke udobnosti na koje smo navikli, "Višnjik" nam se ukazuje kao tekst koji progovara upravo o tome. O ljudima koji su se uljuljkali u ugodi i koji su, kako kaže Ljubov Andrejevna, "izgubili sposobnost promatranja stvari", te onima koji predlažu konkretne akcije i nude rješenja, no u svojoj pragmatičnosti nemaju ni vremena, ni afiniteta za sanjarenja i prisjećanja, za iracionalnost i žaljenje. Lopahin, zanimanjem ne slučajno trgovac, tako će reći: "Treba tu malo raščistiti, počistiti... Na primjer, recimo, srušiti sve stare građevine, eto, ovu kuću, ona ionako nije više ni za što, posjeći stari višnjik..." Tjeskoba, humor i bol "Višnjika" pulsiraju u pukotinama nesavršenosti svih njegovih likova; tu je nepregledan prostor ove drame. Okrhnuti smo i sapeti, a okolnosti se mijenjaju, promjena je nužna. Ono što se siječe nekima je tek drveće koje slabo rađa, a nekima djetinjstvo, utočište, mjesečina. Napetost vremena kojem svjedočimo po mnogočemu je bliska napetosti "Višnjika". Nadajmo se, ne i njegovom pesimizmu.
Predstavu režira Dražen Ferenčina, po prijevodu Božidara Škriteka, dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuju Dražen Ferenčina i Davor Molnar, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe Igor Valeri, a scenski pokret potpisuje Maja Huber. U predstavi igraju Sandra Lončarić, Antonija Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić, Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl.