U srijedu, 03. listopada 2018., u kazalištu "Gavella" održana je zagrebačka premijera prdstave "Kako je počeo rat na mom otoku" Ive i Vinka Brešana, u režiji Dražena Ferenčine. Dvadeset dvije godine nakon filma, nezaboravne likove i rečenice koje su se usjekle u kolektivnu memoriju i postale prepoznatljive i izvan konteksta filma, poput "Aleksa,vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!" izgovaraju se na kazališnim daskama i zvuče jednako duhovito i životno.Film Vinka Brešana nastao je 1996. i uspio je progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši nevjerojatnih 342 tisuće gledatelja.
Ova u osnovi intimna priča, utkana je u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo. Glavni su antagonisti sukoba na otoku, koji predstavlja čitavu Hrvatsku, major JNA, Aleksa (igra ga Janko Rakoš), koji ne odustaje od koncepta jedinstvene države – Jugoslavije, i bivši limar, mještanin Roko Papak (tumači ga Jakov Bilić), koji kao predsjednik novoosnovanog Kriznog štaba traži predaju kasarne. Apsurdnost njihovih neprijateljskih pozicija pojačava činjenica da su oni dugogodišnji susjedi, čak možda i negdašnji prijatelji... Kako bi natjerali majora da popusti i mirno preda kasarnu, a ne da digne čitavo mjesto u zrak eksplozijom skladišta municije, kako rastrgan između osobne vezanosti i ideoloških uvjerenja sumanuto prijeti, mještani su pred kasarnom podigli improviziranu pozornicu na kojoj se danonoćno izvodi "kulturno-umjetnički program", čiji je cilj demoralizirati vojnike u kasarni, ali i ganuti Aleksu. Situacija se dodatno komplicira kada na otok stiže Blaž Gajski (igra ga Boris Svrtan), iz Zagreba, s namjerom da svoga sina po svaku cijenu izvuče iz te kasarne…Premijeri u kazalištu "Gavella" prisustvovali su mnogi ugledni članovi zagrebačkog družtvenog i kulturnog života.
Redatelj je Dražen Ferenčina, adaptaciju scenarija potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Dragutin Broz, a kostimografiju Sara Lovrić Caparin. Autor glazbe je Mate Matišić, a svjetlo su oblikovali Zdravko Stolnik i Joško Bakula.
U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić. U predstavi sudjeluju i Dora Arar, Ivano Beganović, Dag Vajdić, Klapa "Adriaticum", Denis Borna Bumbak, Anđelo Babačić i Jere Svračak.