Svjetski dan kazališta

26. 03. 2018.

Svjetski dan kazališta je akcija koju je pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Svake se godine u tisućama kazališta svijeta čita međunarodna poruka čije pisanje organizira Međunarodni kazališni institut (ITI).
Pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU), ove godine dodijelivši tu čast hrvatskom redatelju Reneu Medvešeku.

Obavijest gledateljima prekinute izvedbe predstave "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja"

21. 03. 2018.

Svi gledatelji koji su sinoć, u utorak, 20. ožujka, prisustvovali izvedbi predstave "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja", koja je nažalost prekinuta, svoje ulaznice mogu zamijeniti za izvedbu "Koreja" u četvrtak, 19. travnja 2018., ili za bilo koju drugu izvedbu. Više informacija možete dobiti na blagajni kazališta, svakim danom, osim nedjeljom, od 10,00 do početka predstave, ili na broj telefona 01 4864 616.

Svečana 50. izvedba predstave "Gospođa Bovary"

16. 03. 2018.

U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. u kazalištu "Gavella" svečano će se odigrati 50. izvedba predstave "Gospođa Bovary" Ivane Sajko prema Gustaveu Flaubertu, u režiji Saše Božića. Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, naša suvremena autorica ispisala je za kazalište "Gavella" novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se "udahne zrak" izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suoćenje s financijskim posrnućem. Kritika je između ostalog zapisala: "Predstava je, ukratko, emotivna, lijepa, glumci su opušteni i koncentrirani, zbivanje nije jednostavna mimeza, nego mnogo složenija arabeska satkana od slutnji, dojmova i osjećaja, što se manifestiraju postupno i odgođeno…" Redatelj predstave je Saša Božić, kostime potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Zdravka Ivandija, a scenski pokret Petra Hrašćanec... Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak.
Svečana 50. izvedba predstave "Gospođa Bovary" je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. u 20,00 sati.

Premijera predstave "Proces" Franza Kafke

09. 03. 2018.

U srijedu, 14. ožujka 2018. u kazalištu "Gavella" očekuje nas premijera predstave "Proces" Franza Kafke, u režiji Renea Medvešeka. Kafkin najpoznatiji roman odlikuje jednostavan, pravocrtni fabularni sklop i istodobna neiscrpna slojevitost značenja, čudesna, tjeskobna atmosfera i emotivno-intelektualna zagonetnost. Svemoćni, tlačiteljski birokratski aparat koji guta ljudskost i Josef K., "vjerojatno najpoznatiji inicijal svjetske književnosti", simboli su nečovječnosti svakog sustava vlasti i moći, odnosno zbunjenosti, nesnalaženja i straha pojedinca stjeranog u kut.
U režiji Renea Medvešeka, "Proces" se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.
Dramatizaciju romana koji uvijek iznova intrigira potpisuju Rene Medvešek i Dubravko Mihanović, koji je i dramaturg predstave; scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Marita Ćopo, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, glazbu potpisuje Zoran Ščekić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik. Glumački tim predstave čine : Nikola Baće kao Jozef K., Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Darko Stazić, Nela Kocsis, Perica Martinović, Gloria Dubelj, Sven Medvešek, Ankica Dobrić, Đorđe Kukuljica, Martina Čvek, Natalija Đorđević.

"Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana gostuje u Theater Akzent u Beču

05. 03. 2018.

U nedjelju, 18. ožujka 2018. u Theater Akzent u Beču, kazalište "Gavella" gostuje s predstavom "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana.

Jedna od najpoetičnijih hrvatskih drama, "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, podnaslovom je žanrovski određena kao "sentimentalna farsa", što odmah otkriva i njene jasne komične namjere i potencijale. Kroz jednostavan fabularni sklop okupljen oko četiri lika – Gospe, Službenice, Viteza i Kapelana – Šoljan u svojoj prepoznatljivoj poetici modernističkog iskustva ispisuje nadahnutu igru u stihovima, s neskrivenom intertekstualnošću koja žonglira rečenicama i mislima Shakespeareovim (Gospa: "Pasti il ne pasti, to je pitanje!"), Cervantesovim, Baudelaireovim... Virtuoznost jezika kojim se poigrava književnom baštinom i otkriva izvrsno poznavanje ne samo srednjovjekovne trubadurske književnosti, zavodljiva je i glumcu i gledatelju, no "Romanca o tri ljubavi" nipošto se ne zaustavlja tek na formi, postavljajući pitanja o "ljubavi, njezinoj stvaralačkoj i razornoj snazi, o njezinoj duhovnoj biti i tjelesnoj prirodi, o ljubavnom ushitu i boli, o sreći i ludilu." Put, putovanje, plovidba posijani su cjelokupnim Šoljanovim djelom, po čemu ni "Romanca o tri ljubavi" nije izuzetak, pa će Vitez koji je na početku doputovao u zamak "ne znajući što mu je cilj putovanja, do putovanje samo", i na kraju pohrliti u tamu uz riječi: "Evo me, ptico, zvijezdo, cesto!".
U predstavi igraju Martina Čvek, Igor Kovač, Tena Nemet Brankov i Nikola Baće. Kostime je osmislila Marita Ćopo, a scenografiju, tekstove songova i režiju potpisuje Boris Svrtan.

Krležine noći

01. 03. 2018.

U petak i subotu, 2. i 3. ožujka, u kazalištu "Gavella" održat će se "Krležine noći" – večernja okupljanja malih formi i odabranih studentskih radova nastalih po Krležinim naslovima.
U petak, 02. ožujka 2018. u 22,00 sata, u Klubu "Gavella" Ognjen Milovanović, Elizabeta Brodić, Lucija Dujmović, Kim Končar, Roko Sikavica, Vini Jurčić, Denis Bosak i Jakov Jozić izvest će "BANKET U BLITVI, FRAGMENTI" Miroslava Krleže.
U subotu, 03. ožujka 2018. u 23,00 sata Ivan Colarić i Petra Svrtan izvest će "U AGONIJI, PRESTO MA NON TROPPO" prema motivima Miroslava Krleže.
Osim što je hrvatski književni bard, Krleža je i kreativni suutemeljitelj kazališta "Gavella", koje je otvoreno 1953. predstavom "Golgota". Tijekom povijesti ovog kazališta veliki dio repertoara oslanja se na njegova dramska književna djela. Prve "Krležine noći" utemeljene su 2017. s ciljem da se, pored "Gavellinih večeri" usmjeri reflektor na nezaobilazan značaj Krležinog pisma u hrvatskoj kulturi. Budući da je ove godine atrij kazališta i rekonstrukciji, "Krležine noći" odvijat će se u intimnom krugu Kluba "Gavella". Dođite i poslušajte što nam zajedno s Krležom imaju poručiti diplomantni ADU. "Banketom u Blitvi" koja je "U agoniji".
Ulaz na "Krležine noći" je slobodan.