U srijedu, 14. ožujka 2018. u kazalištu "Gavella" očekuje nas premijera predstave "Proces" Franza Kafke, u režiji Renea Medvešeka.
Kafkin najpoznatiji roman odlikuje jednostavan, pravocrtni fabularni sklop i istodobna neiscrpna slojevitost značenja, čudesna, tjeskobna atmosfera i emotivno-intelektualna zagonetnost. Svemoćni, tlačiteljski birokratski aparat koji guta ljudskost i Josef K., "vjerojatno najpoznatiji inicijal svjetske književnosti", simboli su nečovječnosti svakog sustava vlasti i moći, odnosno zbunjenosti, nesnalaženja i straha pojedinca stjeranog u kut.
Razmišljajući o uprizorenju "Procesa" – koji je kod nas iznenađujuće rijetko postavljan na pozornicama – u kazalištu "Gavella", zapitali smo se, naravno, s koje mu strane prići, kako ga pretočiti u scenski jezik, jer riječ je o tekstu koji se s jedne strane svima čini poznatim, a s druge se ukazuje kao, barem ovdje, prilično neistraženi mogući izvedbeni predložak. U tim prvim razgovorima pa i pokušajima raspisivanja, pojavljivale su se i ideje o aktualizaciji, o tome da bi "Proces" trebalo izravnije i nedvosmislenije povezati s onime u čemu živimo. No svako novo zagledavanje u Kafkino pismo sve nas je više udaljavalo od tog puta i vraćalo nas Kafki samom. Naime, pokušaji "prevođenja", "približavanja", vodili su nas k banalizaciji, iznevjeravanju piščeva jedinstvenog postupka i osjećaja svijeta. I autor nam je potiho sugerirao, svojim rečenicama koje bi neprestano izvirivale iz ove ili one knjige: "Dvije zadaće na početku života: svoj krug sve više smanjivati i neprestance provjeravati ne skrivaš li se možda negdje izvan njega." U režiji Renea Medvešeka, "Proces" se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.
Dramatizaciju romana koji uvijek iznova intrigira potpisuju Rene Medvešek i Dubravko Mihanović, koji je i dramaturg predstave; scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Marita Ćopo, suradnik za pokret je Pravdan Devlahović, glazbu potpisuje Zoran Ščekić, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik.
Glumački tim predstave čine : Nikola Baće kao Jozef K., Hrvoje Klobučar, Ivan Grčić, Darko Stazić, Nela Kocsis, Perica Martinović, Gloria Dubelj, Sven Medvešek, Ankica Dobrić, Đorđe Kukuljica, Martina Čvek, Natalija Đorđević.

Premijera predstave "Proces" Franza Kafke

Slijedi na repertoaru

no photo

SSSNIŠTA ft SKRR SKRR

PREMIJERA
Autorski projekt studenata glume 2. godine MA studija glume, Klasa Krešimira Dolenčića

Utorak, 16. travnja 20:00 h

no photo

SSSNIŠTA ft SKRR SKRR

Autorski projekt studenata glume 2. godine MA studija glume, Klasa Krešimira Dolenčića

Srijeda, 17. travnja 20:00 h

no photo

SSSNIŠTA ft SKRR SKRR

Autorski projekt studenata glume 2. godine MA studija glume, Klasa Krešimira Dolenčića

Četvrtak, 18. travnja 20:00 h