Gostovanje predstave "Mirna Bosna" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva

09. 04. 2018.

U ponedjeljak, 9. travnja 2018. u 20,00 sati, u kazalištu "Gavella" gostovat će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom "Mirna Bosna" Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog.Tekst mladog, ali veoma plodnog autora Borisa Lalića, okarakteriziran je, riječima samog autora, kao 'bosanskohercegovačka komedija preživljanja'. "Mirna Bosna" govori o životarenju dvije porodice, zbližene minulim ratnim nedaćama, i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja.
Dramaturg predstave je Vedran Fajković, kostimograf i scenograf: Adisa Vatreš-Selimović, a u predstavi igraju: Feđa Štukan, Vanesa Glođo, Gordana Boban i Davor Golubović. Predstava je odabrana u konkurenciju 28. Marulićevih dana koji će se održati od 21. do 28. travnja 2018. u Splitu, a zagrebačka publika ima priliku pogledati predstavu u ponedjeljak, 9. travnja 2018. u kazalištu "Gavella".

Preminuo Božidar Smiljanić

08. 04. 2018.

U subotu, 7. travnja 2018., preminuo je Božidar Smiljanić, član glumačkog ansambla kazališta "Gavella" od 1957. do 1973. godine.
Glumac, pisac i producent, rođen 1936. godine, glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a prvu je ulogu ostvario već kao šestnaestogodišnjak u filmu "Sinji galeb" (1953.) Branka Bauera. Otad je odigrao oko osamdeset filmskih i stotinu kazališnih uloga uz brojne televizijske nastupe. Na pozornici teatra u Frankopanskoj prvi put je zaigrao 1955. godine, u "Kako vam drago" Williama Shakespearea, u režiji Branka Gavelle, a uslijedili su "Dnevnik Ane Frank", "Macbeth", "Mati", "Takva ljubav", "Soba za četvoricu", "Skup", "Tirena", "Ljudi u spilji", "Svilene papuče", "Mizantrop", "Vrtlarov pas", "Odmor za umorne jahače ili Don Juanov osmijeh", "Pasteli na sivom", "Divota prašine", "Galeb", "Bobo", "I ledar dođe", "Kralj Edip", "Savonarola i njegovi prijatelji", "Hinkemann", "Šest lica traži autora", "Zmaj", "Escurial", "Škola za lude", "Tango", "Neprijatelj naroda", "Komandant Sajler", "Narodni poslanik", "Ptice bez jata", "Matoš i mi", "Naša mala stabilizacija", "Život Galilejev", "Heretik", "Požari u očima", "Tigar", "Dantonova smrt", "Matijaš Grabancijaš dijak", "Glorija", "Kraljevo", "Totovi", "Samoubojica", "Večeras improviziramo", "Sokratova obrana i smrt" i "Što je vidio sobar". Nezaobilazna su Smiljanićeva glumačka ostvarenja u seriji "Kapelski kresovi", kao i u filmu "Bitka na Neretvi", a tu su i "Kozara" (1962.) ili "Živi bili pa vidjeli" (1972.) te, među novijim naslovima, "Ljudožder vegetarijanac" (2012.), a svakako valja spomenuti i serije "Velo misto" (1980.), "Jelenko" (1981.), "Putovanje u Vučjak" (1986.), "Najbolje godine" (2011.)... Za ulogu u filmu "Houston, imamo problem" (2016.) dobio je nagradu na Slovenskom filmskom festivalu, a posljednju je ulogu odigrao u filmu "Ustav Republike Hrvatske" (2016.).
Društvo hrvatskih filmskih redatelja Božidaru Smiljaniću je dodijelilo nagradu "Fabijan Šovagović", kao glumcu čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.