Gradsko dramsko kazalište "Gavella" i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Redatelj: Dražen Ferenčina
Adaptacija: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografkinja: Sara Lovrić Caparin
Autor glazbe: Mate Matišić
Oblikovatelji svjetla: Zdravko Stolnik i Joško Bakula

Igraju:

Blaž Gajski: Boris Svrtan
Aleksa: Janko Rakoš
Roko Papak: Jakov Bilić
Murko Munita: Nenad Cvetko
Lucija: Franka Klarić
Sven Gajski: Šime Bubica / Marko Petrić
Ante: Igor Kovač / Ivica Pucar
Spomenka: Anica Kovačević
Vojnik Albanac: Ivan Grčić
Vojnik Šćepanović: Nikola Baće
Dante: Zoran Gogić
Radijski spiker: Darko Stazić

U predstavi sudjeluju:
Polaznici dramske radionice i studija "Ivana Jelić" HNK u Šibeniku / Dora Arar, Ivano Beganović, Dag Vajdić; Klapa "Adriaticum";
Denis Borna Bumbak / Andrej Dojkić / Andrej Kopčok, Vlađa Nalis,
Anđelko Babačić / Damir Klarić
Jere Svračak / Davor Smolić

Inspicijenti: Ana Dulčić (GDK "Gavella") i Sergej Mioč (HNK u Šibeniku)

Praizvedba u HNK u Šibeniku: 14. svibnja 2018.
Premijera u GDK "Gavella": 3. listopada 2018.

Predstava traje sat i 15, bez pauze.

"Kako je počeo rat na mom otoku", film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu '90-ih – spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, "Otok" je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. Redovi ispred kina i natpisi "Rasprodano" na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu. I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi... A sada će "Otok" oživjeti i u kazalištu, u koprodukciji dvaju teatara - GDK "Gavella" i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Jer ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam – vjerujemo – što reći i danas, na pozornici.

Nagrade:

7. Bobijevi dani smijeha, 2018.
- nagrada za najboljeg glumca: Nenad Cvetko

29. Marulićevi dani, 2019.
- nagrada publike: najbolja predstava

"Šibenski HNK i zagrebačka 'Gavella' producirali su hit-predstavu, za kojom će potražnja još dugo nadmašivši ponudu. Praizvedba u šibenskom HNK-u razgalila je publiku, inače dosta osjetljivu i strogu. (…) Dramaturginja Željka Udovičić napisala je dramu po motivima scenarija za film. Iz današnje perspektive vodi priču, pa ona na koncu zaokružuje, post festum ili post mortem, "stari" život Brešanovih likova. Predstava traje svega 75 minuta. Mislim da godinama nisam napisao kako bi neka predstava mogla biti dulja, a ova svakako bi. (…) Redatelj Dražen Ferenčina iskusan je i kad je posrijedi Brešanova dramaturgija, a ovdje je to iskustvo oplemenjeno motiviranim glumcima, među kojima nema negativne energije, a ima i viška strasti." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"Uprizorenje filma pred glumačku ekipu stavilo je velike izazove, koje je ona vrlo uspješno ostvarila. Predstava je nastala u koprodukciji dvaju kazališta – GDK "Gavella" i HNK u Šibeniku. Adaptaciju potpisuje dramaturginja Željka Udovičić Pleština, a režiju Dražen Ferenčina (…). Iako je još rano govoriti o možebitnom hitu, iz ovacija i pljeska publike može se naslutiti da će predstava biti dosljedan nasljednik filmske verzije." (Veronika Paić, Vijenac)