Redateljica: Anica Tomić
Dramatizacija romana: Jelena Kovačić i Anica Tomić
Dramaturginja: Jelena Kovačić
Autor glazbe: Nenad Kovačić
Scenograf i autor video projekcija: Igor Vasiljev
Koreografkinja: Lada Petrovski Ternovšek
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Asistent dramaturginje: Ninoslav Mrvelj
Asistentica scenografa: Paola Lugarić
Vizualni identitet predstave: Ivona Đogić Đurić / Crtaona Studio
Autor fotografija: Jasenko Rasol

Igraju:
Ivana: Dijana Vidušin
Mama: Ksenija Pajić
Baka: Perica Martinović
Teta Slavica: Bojana Gregorić Vejzović
Zorica: Lana Meniga
Marina: Antonija Stanišić Šperanda
Jelena: Ivana Bolanča
Nataša: Tena Nemet Brankov
Voditelj: Đorđe Kukuljica

Inspicijentica: Ana Dulčić
Šaptačica: Marina Fakac

Prva proba: 9. prosinca 2019.
Premijera: 14. veljače 2020.

U predstavi se koriste dijelovi skladbi:

Adam Đigunović - O, divni Vukovaru moj (Traditional - arr. Damir Mihovec) ℗ 1993 Croatia Records
Doris Dragović - Dajem ti srce (Zrinko Tutić - Zlatan Stipišić - Nikša Bratoš) ℗ 1992 Croatia Records

U predstavi se koriste dijelovi intervjua Ivane Bodrožić u emisiji Nedjeljom u dva, urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Predstava traje sat i 40 minuta.

Objavljen prije gotovo deset godina, "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožić – dirljiva, potresna, kritična priča koja se lako čita, a teško zaboravlja – jedan je od nezaobilaznih naslova nove hrvatske književnosti. "'Hotel Zagorje' ne mjeri se mjerilima jedne ili deset književnih sezona. Riječ je o romanu koji obilježava cijeli naraštaj.", zabilježeno je o ovoj knjizi. Ni njezina tema ne prestaje biti aktualnom, a oživjeti je na pozornici intrigantno je i pulsirajuće nastojanje. Osim toga, govor o izbjeglištvu u ovome trenutku ima i globalne dimenzije, pa riječi "Jednom smo u Caritasu dobili punu torbu slatkiša i teglili je prema Črnomercu u tramvaju prepunom ljudi. Dotjerana gospođa u našim kolima rekla je kolegici da to izbjeglice rade gužvu jer se po cele dane vozaju sim tam. Pogledala sam je i nasmiješila se jer sam znala da smo mi prognanici, a da su izbjeglice iz Bosne.", bolno pogađaju i "u sada", a polemičnost predloška potražit će i autorice Jelena Kovačić i Anica Tomić. "Hotel Zagorje" emotivno i politično se obraća čitateljima raznih generacija, što je namjera i njegove kazališne verzije, nakon čijeg gledanja, nadamo se, iz dvorane nećemo izaći isti kakvi smo u nju ušli, i gdje će, kao i u knjizi, biti "smijeha i zaigranosti i – ljubavi".

Nagrade:

Nagrada hrvatskog glumišta, 2020.
- za najbolju predstavu u cjelini
- za najbolje redateljsko ostvarenje: Anica Tomić

28. Festival glumca, 2021.
- najbolja predstava u cjelini

31. Marulićevi dani, 2021.
- nagrada za predstavu u cjelini: "Hotel Zagorje"
- nagrada za najbolju režiju: Anica Tomić
- nagrada za najbolju dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju: Anica Tomić i Jelena Kovačić
- nagrada za glumačko ostvarenje: Dijana Vidušin
- nagrada zanajbolju scenografiju: Igor Vasiljev
- nagrada za glumačko ostvarenje žirija čitatelja “Slobodne Dalmacije”: Dijana Vidušin

27. Međunarodni festival malih scena Rijeka, 2022.
- nagrada "Nenad Šegvić" za najbolju predstavu
- nagrada za najbolju režiju: Anica Tomić

"Velika i važna predstava koja pogađa ravno u srce. Hotel Zagorje u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella” autorski je projekt Anice Tomić i jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, s Dijanom Vidušin u glavnoj ulozi, koja nas nježno i precizno vodi u ljekovito otkrivanje nacionalnog nesvjesnog. (…) Gavellina predstava pod autorskom palicom trenutno najzrelijih i autorski najpotentnijih domaćih kazalištaraca, Anice Tomić i Jelene Kovačić, ogledni je primjer kako se to treba raditi, kako otvoriti nacionalnu traumu, trideset godina kasnije, ne da bi kopali po starim ranama izazivajući bol i frustraciju, nego da bi dozvolili izvorno neiživljenim emocijama da se oslobode o prestanu nas više trovati iznutra. Umjetnost liječi, kazalište liječi, kad je vrhunsko.“ (Snježana Pavić, Jutarnji list)

"Od pete godine idem u kazalište. Sad je to više od pet desetljeća. I baš nikada nisam doživjela da publika s predstave izlazi bez riječi, u potpunoj tišini, tišini koja svjedoči doživljenom, proživljenom, ali i poštovanju. Tako je publika otišla s predstave "Hotel Zagorje" u Gavelli, prve izvedbe nakon svečane premijere, autorskog projekta Anice Tomić i Jelene Kovačić, nastalog po motivima istoimenog romana Ivane Bordožić. Veliki roman tako je, nakon deset godina čekanja, dobio veliku predstavu. Bilo je vrijedno čekanja. (…) Svih osam glumica odlično je odradilo nadasve zahtijevan posao, vjerujući priči i redateljici. Mnogo je ovdje tjelesnog – trke, bijega, padova, plesa, a u tome su se sve glumice iskazale doslovno do kraja svojih snaga. (…) Dijana Vidušin briljira u glavnoj ulozi toliko da poslije zadnje scene u gledatelju ostaje tek misao: "Bože kako se ova žena vrati u svoj život?" To je vjerojatno najviše što glumica može postići. (Bojana Radović, Večernji list)

"Na sceni je briljantna ekipa Gavellinih glumica: Dijana Vidušin u glavnoj roli Ivane, Ksenija Pajić kako njena Mama, Perica Martinović je Baka, Tetu Slavicu igra Bojana Gregorić Vejzović, Zoricu Lana Meniga; Antonija Stanišić Šperanda je Marina, Ivana Bolanča glumi Jelenu, dok Tena Nemet Brankov igra Natašu. Svaka od ovih glumica napravila je originalnu studiju svog lika, kao što i sve zajedno oblikuju snažan ženski zid međusobne podrške u ratnim i mirnodopskim uvjetima radikalne oskudice. ( Nataša Govedić, Novi list)

"Predstavu nose snažna glumačka ostvarenja slojevitih karaktera, i ratom zauvijek obilježenih osobnosti. (Tanja Novak, Ravno do dna)

"Može se zaključiti da je "Hotel Zagorje" vrlo moćna, vizualno atraktivna, emocionalno zgusnuta i djelomično polemična predstava, koja se ne zaustavlja na viđenje rata i prognaničkog iskustva iz autsajderske pozicije prognane, ali zaigrane djevojčice, nego taj prikaz zaokružuje perspektivom današnjih 40-godišnjakinja. Dakle, generacije koja je početkom rata imala desetak godina, a danas je prestara za migraciju, no nije premlada za ozbiljno preispitvanje društvenih anomalija." (Nina Ožegović, T-portal)