U petak, 14. veljače 2019. u 20,00 sati, u kazalištu "Gavella" održala se premijera autorskog projekta Anice Tomić i Jelene Kovačić "Hotel Zagorje" prema motivima romana Ivane Bodrožić.

Hotel Zagorje, veliko betonsko zdanje, kako ga je opisala Ivana Bodrožić, bojišnica je o kojoj malo tko govori. Tu neprijatelj ne napada vatrom, već iščekivanjem i neizvjesnošću, nepravdom i diskriminacijom. Oko petsto vukovarskih prognanika svoje je domove prisilno zamijenilo malenim hotelskim sobicama te bivše političke škole upisujući u njih svoje vlastite intimne povijesti...

"Ne sjećam se ničega, kako je počelo. Samo neki bljeskovi. Otvoreni prozori u stanu, gusto ljetno poslijepodne, pomahnitale žabe s Vuke.", prve su rečenice romana Hotel Zagorje Ivane Bodrožić. Te "pomahnitale žabe s Vuke" dugo su nam odzvanjale u ušima prije nego što smo odlučile na koji način danas, 10 godina nakon objavljivanja romana i 22 godine nakon mirne reintegracije, ispričati priču o jednoj djevojčici koja je jednog gustog ljetnog poslijepodneva otputovala iz svog Grada na more, na ljetovanje s kojeg se nikada više nije vratila. Jer ta djevojčica danas je žena, kao i mnoge djevojčice koje su tada odlazile ne znajući kamo, ni zašto. I ta žena možda se ne sjeća početka, ali se sjeća mnogo toga, iako bi možda mnogo toga htjela zaboraviti. Željele smo da tu priču pričaju žene, ne samo zbog te djevojčice, nego i zbog toga jer upravo žene često nose onu najveću istinu za koju je potrebno imati puno hrabrosti... napisale su Anica Tomić i jelena Kovačić.

Anica Tomić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i kroatistiku, a na Akademiji dramske umjetnosti kazališnu režiju i radiofoniju. Bila je stipendistica Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Indiana University of Pennsylvania, KulturKontakt Austria –Writers in Residence... Osnivačica je amaterske kazališne skupine "Theatre de femmes", koja je djelovala od 1995. do 2003. Osim u kazalištu i na radiju, režira i razna kulturna događanja (Europski dan opere, Dan otvorenog trga, Bijele noći, Festival svjetla…). Na gotovo svim projektima surađuje s dramaturginjom Jelenom Kovačić. Radi kao suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te kao kazališna pedagoginja i mentorica.

Jelena Kovačić je diplomirala polonistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bila je stipendistica Universytet Śląski u Katowicama u sklopu CEEPUS programa, kao i KulturKontakt Austria – Writers in Residence. Od svibnja 2016. do svibnja 2018. bila je ravnateljica Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca u Rijeci. Radi kao dramaturginja i prevoditeljica.

Ivana Bodrožić jr rođena 1982. godine u Vukovaru, dio djetinjstva provela je u Kumrovcu, a opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu. Magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je nagrađivanih i prevođenih zbirki poezije, romana i zbirke priča, Prvi korak u tamu, Hotel Zagorje, Prijelaz za divlje životinje, 100% pamuk, Rupa,In a Sentimental Mood, Klara Čudastvara. Djela su joj prevođena na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama, kao što su nagrada "Goran"za mlade pjesnike;"Kiklop", nagrada za najbolji roman; "Prix Ulysse", nagrada za najbolji debitantski roman s područja Mediterana;"Kočićevo pero";"Edo Budiša", "Balkan Noir" i druge

U predstavi igraju: Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Parica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Ivana Roščić / Lana Meniga, Anotnija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica. Autor glazbe je Nenad Kovačić, scenograf i autor video projekcija Igor Vasiljev, koreografkinja je Lada Petrovski Ternovšek, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovanje svjetla potpisuje Zdravko Stolnik.

Premijera autorskog projekta Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožić