U petak, 11. prosinca 2020., u splitskom HNK će se održati premijera predstave "Usidrene" Elvisa Bošnjaka,u režiji Anastasije Jankovske i koprodukciji triju kazališta - splitskog HNK, zadarskog HNK i kazališta"Gavella".
"Usidrene" su treći Bošnjakov tekst koji u nepunom desetljeću stiže na pozornicu teatra u Frankopanskoj, nakon "Sinovi umiru prvi" i "Nosi nas rijeka". "Usidrene su tekst koji je 2017. nagrađen Nagradom "Marin Držić" i u obrazloženju Nagrade stoji: "'Usidrene' donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske. (...) Tekst je prožet nekom iskonskom, divljom otočkom ljepotom, no istovremeno i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na njegovome morskom dnu." S obzirom na tematiku – život ljudi na otocima, neraskidivo povezan s nerijetko surovom prirodom te ritmiziran čestim odlascima i rjeđim dolascima njegovih žitelja – nije neobično što ovom predstavom uspostavljamo suradnju s jednim dalmatinskim teatrom i jednim festivalom s juga... Sâm autor uz svoj je komad zabilježio: "Za deset ili dvadeset godina umrijet će zadnji čovjek koji je na našim otocima rođen u iskonskom svijetu, u svijetu prirodnog svjetla, prirodne izmjene dana i noći, rođen u kamenoj potleušici s kamenim pločama na krovu. ...taj svijet će zauvijek nestati u našem vremenu. On nestaje ovog trenutka."
Redateljica predstave je Anastasija Jankovska, dramaturg Elvis Bošnjak, scenografkinja Vesna Režić, a kostime potpisuje Marita Ćopo. Autor glazbe je Matija Antolić, a koreograf Pravdan Devlahović. Oblikovatelj svjetla u HNK Split je Srđan Barbarić, a u kazalištu "Gavella" Zdravko Stolnik. U predstavi igraju: Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac.
Zadarska premijera je 15. prosinca 2020.