U srijedu, 31. siječnja 2018. u kazalištu "Gavella" očekuje nas premijera predstave "Sjećanje šume" Damira Karakaša, u režiji Tamare Damjanović te dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović. Roman "Sjećanje šume", dobitnik prve Nagrade Fric, koju za najbolju neprevedenu prozu protekle godine dodjeljuje tjednik Express, "mala je velika knjiga", "snažna, ogoljena, surova proza u kojoj jezik titra na granici pojavnoga", priča o odrastanju u već prepoznatljivoj Karakaševoj Lici, kraju gdje se emocije teško pokazuju i gdje nije lako biti drugačiji...

Dramaturginja Nina Bajsić zapisala je: ""Sjećanje šume" najiskreniji je i možda najpotresniji iskaz odnosa koji se u većoj ili manjoj mjeri provlači kroz sva Karakaševa djela – odnosa oca i sina. Predstava nastala po istoimenom romanu pred gledatelje iznosi priču o odrastanju u kraju koji ne nudi mnogo više od puke borbe za preživljavanje. (...) Svijet u kojem odrasta, protagonist doživljava dječački neposredno, punim plućima, još uvijek u nemogućnosti da na temelju svojih impresija i utisaka donese bilo kakav sud, što njegov intenzivni doživljaj čini izrazito opipljivim i čitatelja suočava s, na trenutke teško podnošljivom, iskrenošću."

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je kao novinar crne kronike u Splitu. Od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira Francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa Bosanci su dobri ljudi (1999.), roman Kombetari (2000.), zbirku priča Kino Lika (2001.), roman Kako sam ušao u Europu (2004.), zbirku priča Eskimi (2007.), roman Sjajno mjesto za nesreću (2009), zbirku priča Pukovnik Beethoven (2012.)., roman Blue Moon (2014.) te roman Sjećanje šume (2016.) Po knjizi Kino Lika redatelj Dalibor Matanić snimio je istoimeni film. Piše kazališne komade koji se izvode u Hrvatskoj i inozemstvu. Prevođen je na desetak jezika. Živi u Zagrebu. Sjećanje šume dosad je nagrađeno "Kočićevim perom" te književnom nagradom "Fric".

""Sjećanje šume" u formi dramskog teksta, kao i njegov prozni predak, satkano je od riječi, ali ono što je svojom osjetilnom suptilnošću ispričalo, njima se ne da artikulirati..." zapisala je redateljica Tamara Damjanović. U predstavi igraju: Filip Križan, Darko Milas, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Tena Nemet Brankov, Igor Kovač, Amar Bukvić, Anja Đurinović Rakočević, Barbara Nola, Enes Vejzović i Janko Rakoš.