Od srijede 26. do subote, 29. rujna na scenu kazališta "Gavella" vraća se predstava "Slikari rudari" Leeja Halla, u režiji Same M. Streleca. Predstava je to kojom je kazalište "Gavella" završilo prošlu sezone, a Đorđe Kukuljica je za ulogu Olivera Kilbourna dobio je nagradu publike za najboljeg glumca sezone.
Hallovi "Slikari rudari" je drama-komedija nastala po istinitim događajima vezanim uz Ashingtonsku grupu, skupinu slikara prepoznatih '30-ih i '40-ih godina 20. stoljeća, čiji su članovi uglavnom bili rudari, a počeli su slikati posve slučajno, kao dio doškolovanja tadašnjeg radništva. Hall u ovoj povijesnoj situaciji i njenim protagonistima prepoznaje silan dramski potencijal te ga vješto koristi kako bi progovorio o potrebi za komunikacijom, moći umjetnosti da nas mijenja, autentičnoj žudnji za stvaranjem, nadilaženju klasnih uvjetovanosti, vitalnosti lijevih ideja, relativnosti uspjeha, ambiciji i skromnosti. "Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ 'uključivanje'", zapisala je engleska kritika o "Slikarima rudarima", unisono hvaleći Hallov tekst koji na pozornicu kazališta "Gavella" dolazi u režiji Same M. Streleca.
Nakon premijere kritika je zapisala:"Hall je ispisao tekst koji uspijeva biti istodobno vrlo duhovit i posve ozbiljan, nudeći zanimljiv prikaz slikarskoga fenomena koji se upisao u anale svjetske povijesti umjetnosti, uobličenu dramu koja se nikako ne bi mogla nazvati komičnom, ali svakako ima dovoljno komičnih elemenata za sjajnu cjelovečernju kazališnu zabavu. To je jasno ve od prvog trenutka, čim se na pozornici pojavi Dražen Kühn, jedan od najvećih "Gavellinih" majstora komičnih karakternih uloga. (…) I u Hallovu komadu i u "Gavellinoj" produkciji, društveni, ekonomski i politički kontekst tek su pozadina, crpljena iz života, za jednu toplu, teatarski uspješno isporučenu ljudsku priču." "Ovo je pravi trenutak za priču o radništvu… (…) A u ulozi rudara slikara najbolje su se snašli više nego uvjerljivi Franjo Dijak i Filip Križan, a psihološki iznijansiran bio je i Đorđe Kukuljica…" "Može se zaključiti da je "Gavella" ovom moćnom, snažnom i duhovitom predstavom s jakom humanističkom porukom na najbolji mogući način zaokružila sezonu i zasigurno u mnogim gledateljima pokrenula brojna pitanja. (…) Publika je glumce i autorski tim ispratila nakon premijerne izvedbe "Slikara rudara" gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom, nagradivši time odličnu izvedbu glumačkog ansambla i koncept slovenskog redatelja Same M. Streleca."

U predstavi igraju: Dražen Kühn, Đorđe Kukuljica, Franjo Dijak, Filip Križan, Ranko Zidarić, Hrvoje Kolobučar, Anja Đurinović Rakočević, Anja Šovagović Despot, Siniša Ružić i Andrej Kopčok.

Predstava je na repertoaru kazališta "Gavella" od srijede,26. do subote 29. rujna u 20,00 sati, u kazalištu "Gavella".

"Slikari rudari" opet na sceni kazališta "Gavella"